Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Κοσσυφοπέδιο
Αναμενόμενες εκρήξεις βίας με προφανείς στόχους

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα αναμένοντας «ενισχύσεις»...

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα αναμένοντας «ενισχύσεις»...
Δοθείσης της αφορμής των αιματηρών επεισοδίων της περασμένης Κυριακής στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα και «αίφνης», όλοι άρχισαν να ανησυχούν για το Κοσσυφοπέδιο. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατάσταση στην επαρχία «είναι επικίνδυνη και ανησυχητική». Ο γγ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, από την πλευρά του, καταδίκαζε τις πράξεις ωμής βίας στη Μιτροβίτσα με την «υπενθύμιση» πως «το ΝΑΤΟ και κανείς άλλος επέβαλε την ''ειρήνη'' στην περιοχή». Επιπλέον, ο Χασίμ Θάτσι, ο αρχηγός τού τάχα αποστρατιωτικοποιημένου και διαλυμένου «ΟΥΤΣΕΚΑ», προέβλεπε, μιλώντας στην αλβανική εφημερίδα «ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ», όχι μόνον επανάληψη, αλλά και επέκταση των αιματηρών επεισοδίων της περασμένης Κυριακής, με τους εννιά νεκρούς και τους περίπου 20 τραυματίες. Ναι! Η ανησυχία όλων αυτών δεν είναι αδικαιολόγητη... Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει - όπως άλλωστε αναμενόταν... - πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Ωστόσο, αυτή η «έκπληξη» και η ανησυχία των διαφόρων αξιωματούχων μοιάζει περισσότερο με καθαρή υποκρισία.

Ενας από τους ανησυχούντες, ο Χασίμ Θάτσι, προβλέποντας νέες «εκρήξεις» βίας, έδωσε - άθελά του; - μια από τις βασικές αιτίες για τις κατά καιρούς ταραχές στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ», έλυσε το «μυστήριο, λέγοντας: «Η ευθύνη ανήκει στη δράση σερβικών παραστρατιωτικών οργάνων. Αυτές οι ομάδες, αλλά και οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναμείχθηκαν στα επεισόδια, πρέπει να αναλάβουν μέρος της ευθύνης, επειδή επέτρεψαν στους Σέρβους να ελέγχουν τη μισή πόλη»! Δίχως άλλο, αυτές οι λέξεις εξηγούν πολλά... Πρώτα, απ' όλα, ότι η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών δεν επιθυμεί τη διχοτόμηση της πόλης και πολύ δε περισσότερο τη συγκέντρωση σημαντικής σερβικής κοινότητας σε περιοχή ή περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, γιατί κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την ευόδωση των μεσοπρόθεσμων σχεδίων τους για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας. Οι φόνοι, απαγωγές και λοιπές επιθέσεις κατά Σέρβων και άλλων μειονοτήτων έχουν ξεκάθαρο στόχο: Τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε μία αμιγώς φυλετικά περιοχή, με σκοπό την προώθηση και «εξυπηρέτηση» μελλοντικών γεωπολιτικών αλλαγών...

Πόσο μάλλον στην περίπτωση μιας διόλου «τυχαίας» πόλης, της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Είναι, βλέπετε, από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη πόλη με συγκεντρωμένη και σχετικά υπολογίσιμη αριθμητικά σερβική κοινότητα. Από το περασμένο καλοκαίρι έχει τεθεί υπό το καθεστώς μιας ιδιότυπης διχοτόμησης. Το ένα δεύτερο της πόλης κατοικείται από Αλβανούς και το άλλο μισό από Σέρβους. Στη μέση; Η γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ. Μία τεχνητή «μεθόριος» που έχουν φτιάξει οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις για την αποτροπή επεισοδίων από «μοιραίες» συμπτωματικές συναντήσεις ανάμεσα στις δύο εθνικές κοινότητες.

Οι αντιδράσεις της αλβανικής κοινότητας στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα ήταν έντονες και σθεναρές από την πρώτη κιόλας περίοδο της «διχοτόμησης». Το φθινόπωρο, για παράδειγμα, επί μέρες πραγματοποιούσαν διάφορες κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση και στις δύο όχθες του Ικμπαρ. Εις μάτην, όμως. Το αίτημά τους δεν εισακούστηκε... Μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι σερβικές κοινότητες της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα τέθηκαν πολλάκις στο στόχαστρο βίας. Ολμοπυροβόλα έβαλλαν εναντίον τους από αλβανοκατοικούμενα χωριά, προκαλώντας τραυματισμούς και θανάτους. Το καζάνι έβραζε σιγά, αλλά σταθερά, ώσπου στις 2 του μήνα, γνωστοί - άγνωστοι βάλλουν και κατά λεωφορείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που μετέφερε δεκάδες Σέρβους πρόσφυγες στη διχοτομημένη πόλη. Δύο ηλικιωμένοι σκοτώνονται, τρεις με τέσσερις άλλοι τραυματίζονται και η διεθνής οργάνωση απορεί και ενίσταται με την «πρωτόγνωρη» και «άδικη», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση. Το «αόρατο» χέρι της βίας ράπισε για μία ακόμη φορά την Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, μόλις πριν μία βδομάδα, με αφορμή τη ρίψη χειροβομβίδας σε σπίτι Αλβανού κατοίκου της πόλης. Η επέκταση των ταραχών ήταν απλώς ζήτημα χρόνου, μόνο που για πρώτη φορά είχαν άμεσο στόχο την «προειδοποίηση» των γαλλικών δυνάμεων. Αυτών που, κατά τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι για «τον έλεγχο της μισής πόλης από τους Σέρβους», όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε και ο Θάτσι!

Θα αποδώσουν οι απειλές και οι «προειδοποιήσεις» των Κοσσοβάρων Αλβανών; Για την ώρα, οι πολυεθνικές δυνάμεις καμώνονται τις ανήξερες, αλλά και τις αποφασισμένες να επιβάλουν την αποκατάσταση της «ομαλότητας» - όπως αυτές την εννοούν... - στην περιοχή. Γιατί έννοιες όπως «ειρήνη», «ομαλότητα», «πολυφυλετική κοινωνία» και «ασφάλεια» τείνουν στην εποχή μας να είναι ιδιαίτερα αμφίσημες. Πόσο δε μάλλον στο Κοσσυφοπέδιο, μια περιοχή όπου κυριαρχεί το οργανωμένο έγκλημα, το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και η αντιμαχία μεταξύ ισχυρών και «ασθενέστερων» για ένα μεγαλύτερο κομμάτι στην «πίτα»...


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ