Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ολγα Μαλλή
Ολγα Μαλλή
Φωτ.

Σήμερα, 1η Αυγούστου έκλεισαν 8 χρόνια από τότε που έπαψε να χτυπά η ευγενική καρδιά της ΟΛΓΑΣ ΜΑΛΛΗ.

Ωρα κακή «θέλησε» να κόψει, τόσο πρόωρα, στα 37 χρόνια της, το νήμα της ζωής της, στην προσπάθειά της να σώσει ένα σκυλάκι τραυματισμένο στο κέντρο του δρόμου.

Ο θάνατός της βύθισε σε βαρύ πένθος τους απαρηγόρητους γονείς της.

Στη μνήμη της οι γονείς της Αντώνης και Αγγελική προσφέρουν 90 ευρώ στην ΚΟ Ναυτεργατών για τις προσεχείς Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΓΑΝΗ, μέλους του ΚΚΕ, η οικογένειά του πρόσφερε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Τζάκι» -Νέας Ζωής Περιστερίου.

* * *

Το 1934 το ΚΚΕ εκλέγει για πρώτη φορά κομμουνιστή δήμαρχο στις Σέρρες, τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΕΡΤΙΚΑ.

Στη μνήμη του και τιμώντας τα 58 χρόνια από το θάνατο της ηρωίδας ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ο ανιψιός του Θωμάς Θωμόπουλος προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Ηράκλειου Αττικής.

* * *

Στη μνήμη των παλαίμαχων αγωνιστών ΒΕΝΕΤΣΑΝΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια κομμουνιστική κοινωνία ο Γεώργιος Νικολακόπουλος πρόσφερε 10 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Οπαδός του ΚΚΕ, πρόσφερε στο Κόμμα 30 ευρώ.

* * *

ΦΩΤ.


ΛΙΖΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ: Μη πιεις νερό και με ξεχάσεις/ Μη πιεις νερό της λησμονιάς/σύννεφο γίνε και σεργιάνα/στον ουρανό της γειτονιάς.

Αγαπημένη μου αδελφή Λίζα ήταν άδικος ο χαμός σου. Ολη η γειτονιά των Ανω Παλαιών Σφαγείων σε συνόδεψε στην τελευταία κατοικία σου. Ολος αυτός ο κόσμος κρατούσε από ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι και θρήνησε τον άδικο χαμό σου.

Αδελφούλα μου και μόνο ένα πανέμορφο ολόλευκο σύννεφο, θα μπορούσε να συγκριθεί με την ήρεμη, γλυκιά προσωπικότητά σου. Τα υπέροχα μεγάλα μάτια σου, το γλυκό σου χαμόγελο μας ζέσταινε την ψυχή. Τα χάσαμε, Λιζάκι, για πάντα στις 3 Ιούλη του 2002. Την καλοσύνη και το μεγαλείο της καρδιάς σου, είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι δε θα τα βρούμε πουθενά.

Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Η μνήμη σου θα παραμείνει ΑΘΑΝΑΤΗ.

Στη μνήμη της προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων του 3ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ.

Η αδελφή της Ρούλα Φαλιδούρη

* * *

Φωτ.

Ο ΝΤΙΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ, από την Ιτέα Φωκίδας, φοιτητής στην Κατοχή, πρώτος στη Σχολή, στα μαθήματα και σε ήθος, ήταν ένα λεβεντόπαιδο. Από την ΕΠΟΝ εντάσσεται στο ΕΛΑΝ, με το ψευδώνυμο Λαός. Πολέμησε τους κατακτητές στη θάλασσα, αλλά και στο βουνό.

Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγημένος, καταφεύγει στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Διαμαντή στον Παρνασσό. Τρία χρόνια πολεμάει με αυτοθυσία και εφευρετικότητα. Το 1949, που ήταν ζωσμένα όλα τα περάσματα στη Φωκίδα, από στρατό και ΜΑΥ, αυτός με την ομάδα του ελίσσεται και ξεφεύγει.

Στις 29 Ιούλη 1949, τη νύχτα, στη Χρυσαΐτικη Βρύση, έξω από την Ιτέα, πέφτει σε ενέδρα και, όπως είναι κυκλωμένος, αυτοκτονεί με τη χειροβομβίδα που πάντα κρατούσε για τελευταία «άμυνα», όπως έλεγε.

Την άλλη μέρα οι αντίπαλοί του πήραν το πτώμα του, το έβαλαν σε ανοιχτό αυτοκίνητο, μαζί με τον πατέρα του, τον οποίον κρατούσαν στη φυλακή και τον περιέφεραν. Ο πατέρας του, ο μπαρμπα-Λευτέρης, πνίγοντας τον πόνο του, δεν άφησε ούτε ένα δάκρυ, για να μην ντροπιάσει την αδούλωτη καρδιά του γιου του.

Βασίλης Παγάνης
Βασίλης Παγάνης
Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βάθη, 20 ευρώ.

Η εξαδέλφη του Βαγγελίτσα Λύτρα


Λίζα Ψωμιάδου
Λίζα Ψωμιάδου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ