Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει

Σκηνή από την ταινία «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου»
Σκηνή από την ταινία «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου»
Δύο καινούριες ταινίες, παραγωγές του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, συμμετέχουν και θα προβληθούν σε μεγάλα Διεθνή Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο, επέλεξε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου», για να συμμετάσχει στο διεθνές διαγωνιστικό του τμήμα. Η ταινία θα προβληθεί στις 7 Αυγούστου στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου Φεστιβάλ του Λοκάρνο, όπου θα προβληθούν 22 συνολικά ταινίες, υποψήφιες για τα 4 μεγάλα βραβεία. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Π. Παναγιωτοπούλου. Διεύθυνση φωτογραφίας: Δ. Κατσαΐτης. Σκηνικά - κοστούμια: Λ. Καντάκα και μουσική: Σταύρος Σοφιανόπουλος. Πρωταγωνιστούν οι: Γ. Καραγιάννης, Στ. Μάϊνας, Ι. Τσιριγκούλη, Χρ. Στέργιογλου, Χρ. Μπουγιώτας. Στο ρόλο της γιαγιάς η Δέσπω Διαμαντίδου.

Η δεύτερη ελληνική συμμετοχή είναι η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη, «Lilly's story», η οποία θα προβληθεί στο «59ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας» (29/8-8/8), στο πρόγραμμα «Ενάντια στο ρεύμα». Η ταινία είναι μία συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με τα αντίστοιχα Κέντρα Κινηματογράφου της Γαλλίας και της Σλοβενίας. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Ν. Καβουκίδη, το μοντάζ του Γ. Χελιδονίδη και τα σκηνικά - κοστούμια της Ντ. Λελούδα. Πρωταγωνιστούν: Μπ. Πουτζουλού, Α. Γκαλίενα, Ζ. Αντρεά, Ο. Λαζαρίδου, Μ. Χατζησάββας, Γ. Βογιατζής, Γ. Φέστα κ.α.

Συμπαραγωγός ελληνικών ταινιών

Στην παραγωγή δύο ελληνικών ταινιών χορού θα συμμετάσχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ VideoDance που διοργανώνεται φέτος το Σεπτέμβρη για τρίτη χρονιά.

Οι δύο προτάσεις που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή είναι οι: «Wannabees», σκηνοθεσία Δημήτρης Μαρκαντωνάτος, χορογραφία Νίκος Λαγουσάκος, «Λίγο πριν», σκηνοθεσία Δημήτρης Εμμανουηλίδης, χορογραφία Δάφνη Στεφάνου. Η πρώτη τους προβολή θα γίνει στο Φεστιβάλ VideoDance 2002, στην Αθήνα (5-11/9) και στη Θεσσαλονίκη (13 -19/9). Κατόπιν θα προβληθούν σε άλλα φεστιβάλ ταινιών χορού στο εξωτερικό.

Το VideoDance στοχεύει να βάλει μέσα στα επόμενα χρόνια την Ελλάδα στο χάρτη των χωρών που παράγουν ταινίες χορού άξιες να ανταγωνίζονται τις ξένες παραγωγές, τόσο στα διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ, όσο και στην αγορά της τηλεόρασης. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετείχε σαν συμπαραγωγός ταινιών και πέρυσι («9:00 AM» των Γιώργου Λάνθιμου και Κατερίνας Παπαγεωργίου και «Frida» των Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και Ελευθερίας Ρίζου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ