Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Εντονη ανησυχία για το σχέδιο διάλυσης

Στην παραπέρα συρρίκνωση των Υπηρεσιών Πρόνοιας οδηγεί η μεταφορά των μονάδων στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας

Εντονη ανησυχία στους εργαζόμενους και τους χρήστες των ήδη υπολειτουργουσών υπηρεσιών Πρόνοιας προκάλεσε η αποκάλυψη, προχτές στο «Ρ» του νέου σχεδίου νόμου για την Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και επιταχύνει τις διαδικασίες συρρίκνωσης των δημοσίων υπηρεσιών Πρόνοιας.

Με τον προηγούμενο νόμο (2646/98), ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας, το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και το ΠΙΚΠΑ συγχωνεύτηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ). Η συγχώνευση είχε ως αποτέλεσμα οι παιδικοί σταθμοί να κλείσουν ή να υπολειτουργούν, τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) και το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» να λειτουργούν οριακά.

Με το νέο σχέδιο νόμου, έρχεται η «χαριστική βολή» καθώς καταργούνται:

  • Οι Ειδικές Εστίες του ΠΙΚΠΑ σε Καρπενήσι, Δελβινάκι Ιωαννίνων, Αμφιλοχία, Καρδίτσα, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Δεσκάτη Γρεβενών.
  • Τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων Αχαΐας, Εβρου, Κορίνθου, Κομοτηνής, το Κέντρο Προστασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Εβρου και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής Ιωαννίνων.
  • Τα Ιδρύματα των Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών (ΙΒΣΑ), Θεσσαλονίκης (ΙΒΣΘ) και Λάρισας (ΙΒΣΛ) θα λειτουργήσουν μέχρι την 31.12.2002, «οπότε και καταργούνται».

Οι υπόλοιπες υπηρεσίες μεταφέρονται ως αποκεντρωμένες μονάδες στα οικεία Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ). Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις θα συνεχιστούν και στα πλαίσια των ΠεΣΥ, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με Προεδρικά Διατάγματα μπορούν «να ιδρύονται νέες μονάδες» ή «να συγχωνεύονται ή να καταργούνται ολικά ή μερικά μονάδες κοινωνικής φροντίδας του ΠεΣΥ».

Το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» δε διατηρείται ως αυτοτελές ίδρυμα, με την παλιά μορφή του ως ΝΠΙΔ, αλλά εντάσσεται στο Γ' ΠεΣΥ Αττικής. Στα ΠεΣΥ μεταφέρονται και τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα και οι παιδικές πολυκλινικές του ΠΙΚΠΑ, ενώ τα ΚΕΦΟ του ΕΟΚΦ θα μεταφερθούν στους οικείους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η περιουσία των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται περιέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα, στα ΠεΣΥ, όπως και οι οργανικές θέσεις των καταργούμενων φορέων.

Η μεταφορά των υπηρεσιών στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), σχολίαζαν στο «Ρ» εργαζόμενοι στην Πρόνοια, έχει σαν στόχο αφενός να μη χρεώνεται η κυβέρνηση το κόστος από τις όποιες εξελίξεις στο χώρο της Πρόνοιας, -αφού τα ΠεΣΥ θα λειτουργούν σαν κυματοθραύστες των αντιδράσεων- και από την άλλη τα ΠεΣΥ με τις αρμοδιότητες που τους παρέχουν οι νόμοι, γρήγορα και αθόρυβα, θα επιταχύνουν τις διαδικασίες συρρίκνωσης και διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ