Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ελπίδα κόντρα στη βαρβαρότητα

Η αγάπη και η προσφορά επί τριάντα πέντε χρόνια του Πίτερ Ουστίνοφ για τα παιδιά που υποφέρουν σε όλο τον κόσμο, στα παιδιά της UNICEF, είναι γνωστή. Γι' αυτά τα παιδιά, ο μεγάλος ηθοποιός βρίσκεται στην Ελλάδα, την «κοιτίδα του πολιτισμού» όπως αποκαλεί τη χώρα μας, προκειμένου να παρουσιάσει, σήμερα το βράδυ, μια μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο. Πρόκειται για το θεατρικό μονόλογο «Τα δημιουργήματα του Προμηθέα», ένα ποιητικό θεατρικό κείμενο που συνδέει την αρχαία Ελλάδα με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκέψη και το οποίο έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως το πιο ώριμο και ουσιαστικό έργο στη σταδιοδρομία του Ουστίνοφ. Είναι ένα έργο, που σχολιάζει υπαινικτικά, με γλυκόπικρο χιούμορ, τα μεγάλα θέματα του πολέμου και της ειρήνης, της ανθρώπινης περιπέτειας από το μεγαλείο μέχρι τον ξεπεσμό. Στο έργο επισημαίνεται το γεγονός ότι «οι λαοί σκοτώνονται μόνο για να διαδέχονται οι ισχυροί ο ένας τον άλλο». Σύμφωνα με τον «Προμηθέα» του Ουστίνοφ, υπάρχει πάντα η ιερή φλόγα στο ανθρώπινο πνεύμα που μάχεται τις δυνάμεις του κακού. Μαζί και η ασίγαστη ελπίδα ότι θα βρεθούν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, άνθρωποι που θα αντιδράσουν στη βαρβαρότητα και θα αποτρέψουν τους μάταιους φόνους.

Από την άλλη, είναι γνωστή η αγάπη και ο σεβασμός του φιλέλληνα διακεκριμένου καλλιτέχνη για την Ελλάδα, ο οποίος δηλώνει όπου κι αν βρίσκεται: «Αν δεν υπήρχε η αρχαία Ελλάδα, ο κόσμος μας σήμερα θα ήταν πολύ φτωχότερος, γιατί αν δεν κοιτάμε στην ιστορία μας και στο παρελθόν μας, μοιάζουμε σαν τον οδηγό που δεν κοιτάζει στον καθρέφτη».

Την παράσταση, που συνοδεύεται από τη μουσική του Μπετόβεν σχετικά με το μύθο του Προμηθέα, έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν πολλοί πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNICEF, ανάμεσα στους οποίους ο Ρότζερ Μουρ, η Λιβ Ούλμαν, ο Χάρι Μπελαφόντε, η Νάνα Μούσχουρη και η Μπερναντέτ Σιράκ. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ διευθύνει ο Karl Anton Rickenbacher.

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τα παιδιά της UNICEF, της οποίας ο Πίτερ Ουστίνοφ είναι πρέσβης Καλής Θέλησης. Από την παράσταση δε θα μπορούσαν να λείπουν και έχουν προσκληθεί τα παιδιά από το χωριό SOS της Βάρης, από το «18 Ανω», από το ΚΕΘΕΑ και από τον Ξενώνα «Αργώ», καθώς και εκπρόσωποι άλλων κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ