Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κακά σημάδια με τη βούλα της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γνωστή Κομισιόν, «διόρθωσε» τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης στο τρίμηνο Ιούλης -Αύγουστος - Σεπτέμβρης 2002, υποβαθμίζοντας τες κατά τι. Η «διόρθωση» αποδίδεται στο γεγονός ότι η αμερικάνικη οικονομία αναμενόταν να ανακάμψει, αλλά αυτή η προοπτική δε φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση στην ευρωζώνη είναι «αναιμική».

Οι προβλέψεις της Κομισιόν σχετικά με το ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2002, είναι ότι θα αυξηθεί κατά 0,6-0,9%, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της ήταν για μια αύξηση της τάξης του 0,7-1%.

Η αλλαγή των εκτιμήσεων της Κομισιόν οφείλεται στην επιβράδυνση του τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στον τομέα των κατασκευών και στο λιανικό εμπόριο στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης ISM, στις ΗΠΑ, δείκτης ο οποίος μετρά τη δραστηριότητα του τομέα μεταποίησης έμεινε στάσιμος, γεγονός που δείχνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας επιβραδύνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι Αμερικανοί αναλυτές έχουν μιλήσει για δεύτερο κύμα ύφεσης, που υποδηλώνει παρατεταμένη ύφεση και δυσοίωνες προβλέψεις για ανάκαμψη. Αυτή η πραγματικότητα σε συνδυασμό με τη στασιμότητα στη ζήτηση στην ευρωζώνη, επέδρασαν στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα στοιχεία επίσης της Eurostat έχουν δείξει ότι η κατανάλωση στην ευρωζώνη παραμένει στάσιμη. Διάφοροι οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι τα λαϊκά στρώματα, γενικότερα οι καταναλωτές, μάλλον θα μειώσουν κι άλλο τις ήδη μειωμένες δαπάνες τους και τεκμηριώνουν τις εκτιμήσεις τους στο γεγονός ότι η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Και αυτή την πραγματικότητα τη συνδέουν επίσης με τις ζημιές των επενδυτών από την πτώση των χρηματιστηρίων.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η κρίση στις κεφαλαιαγορές φαίνεται ότι θα επιδράσει κι άλλο στην αύξηση της ανεργίας, αφού αναμένεται μείωση των επενδύσεων. Και με βάση αυτή την εκτίμηση, θεωρούν ότι όχι μόνο νέες θέσεις εργασίας δεν πρόκειται να δημιουργηθούν, αλλά ίσως υπάρξει συρρίκνωσή τους. Οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2002, ενώ η πτώση της ζήτησης στους επόμενους μήνες θα επιδράσει στην παραπέρα συρρίκνωσή τους. Τις ίδιες εκτιμήσεις κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Με την τελευταία μηνιαία της έκθεση εκτιμά ότι «παραμένει υψηλή η αβεβαιότητα της παρούσας ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης». Ολ' αυτά φανερώνουν πως η ύφεση δεν είναι μόνο αμερικάνικο φαινόμενο. Το γεγονός της μειωμένης ζήτησης στην ευρωζώνη, είναι κακός οιωνός. Αλλωστε, είναι ένα από τα σημάδια στον κύκλο της κρίσης που δείχνουν πως η καπιταλιστική οικονομία «ανακυκλώνει» την ανίατη ασθένειά της. Που μπορεί να είναι σε έξαρση στις ΗΠΑ, αλλά έχει «μολύνει» και τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης.


Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ