Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΑΚΡΟ»
Πρότυπο αντεργατικότητας

«Το βασικό αγαθό της εταιρίας μας είναι οι εργαζόμενοί της». Αυτό υποστηρίζεται σε σημείωμα της «ΜΑΚΡΟ Κας εντ Κάρι», στο οποίο και περιγράφει τις «αξίες» της επιχείρησης. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις συνηθίζουν στα διάφορα έντυπά τους, προκειμένου να φτιάξουν την ιδανική εικόνα για την εταιρία τους, να υποστηρίζουν ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους εργαζομένους τους. Πρόκειται για ένα τεράστιο βέβαια ψέμα, καθώς το περιβάλλον και στη «ΜΑΚΡΟ» δεν είναι «ρόδινο» για τους εργαζόμενους. Αντίθετα, πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, καθώς με διάφορους τρόπους καταπατούνται δικαιώματά τους.

Σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τα προβλήματα στην επιχείρηση, μιλήσαμε με τον γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στα «ΜΑΚΡΟ», Απ. Καλογερόπουλο. Τα όσα ανέφερε είναι ενδεικτικά για τη νέα μορφή των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζεται στους χώρους δουλιάς, για την τρομοκρατία που ασκείται, για την προσπάθεια γενικά να αφαιρεθούν δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά και για το κρίσιμο ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου.

Ετσι, λοιπόν, ένα τεράστιο ζήτημα για το οποίο οι εργαζόμενοι στα «ΜΑΚΡΟ» και το σωματείο έχουν αντιδράσει είναι το ωράριο λειτουργίας. Βασική επιδίωξη της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και παρακείμενων επιχειρήσεων, είναι να ενταχθούν στο καθεστώς με το οποίο λειτουργεί η λαχαναγορά του Ρέντη, δηλαδή να μπορούν να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους στις 2 και στις 3 τα ξημερώματα! Σήμερα το κατάστημα στο Ρέντη ανοίγει στις 5 (!) το πρωί και το αντίστοιχο στην Παλλήνη στις 6 το πρωί. Αυτό που ουσιαστικά μεθοδεύεται είναι η απελευθέρωση του ωραρίου. Το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΜΑΚΡΟ», αλλεπάλληλα έχει ζητήσει την εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει έναρξη λειτουργίας στις 7, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ενδιαφέρον, για το στόχο των μεγάλων επιχειρήσεων, παρουσιάζει άρθρο εφημερίδας, που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες και αναφέρεται στη δημιουργία συνδέσμου, ο οποίος αποτελείται από τους επικεφαλής μεγάλων καταστημάτων όπως των «Ατλάντικ», «ΜΑΚΡΟ», «Μετρό ΑΕΒΕ», «ΕΝΑ ΑΕ», με στόχο να προωθήσουν δυναμικά και να επιβάλουν το αίτημά τους για απελευθέρωση του ωραρίου. Μάλιστα στο δημοσίευμα, ένας διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των επιχειρήσεων λέει ξεκάθαρα ότι «το σημαντικότερο που απασχολεί τον κλάδο είναι το ωράριο λειτουργίας και πιο συγκεκριμένα η ώρα έναρξης»! Και εξηγεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τη λαχαναγορά του Ρέντη, που ανοίγει από τις 2 το βράδυ, και αυτό πρέπει να αλλάξει!

«Νέο φρούτο»: Προσωρινή απασχόληση!

Δε φτάνουν η μερική απασχόληση, η ανεργία, η μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η τρομοκρατία, πρόσφατα πήρε «σάρκα και οστά» στα «ΜΑΚΡΟ» η προσωρινή απασχόληση μέσω του «δανεισμού» των εργαζομένων! Ηδη, στο πολυκατάστημα του Ρέντη, όπως μας κατήγγειλε ο Απ. Καλογερόπουλος, ο «δανεισμός» των εργαζομένων εφαρμόστηκε τον περασμένο Μάρτη και Απρίλη! Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση «ΑΝΤΕCCΟ» προσέλαβε εργαζόμενους, υπέγραψε συμβάσεις και τους έστειλε για δουλιά στα «ΜΑΚΡΟ».

Οι ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων που προσλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο, προβλέπουν αποδοχές κατώτερες από τις προβλεπόμενες. Αρκετοί από τους εργαζόμενους στα «ΜΑΚΡΟ» δούλευαν ωράριο 4 το απόγευμα με 12 το βράδυ, παράνομα, αφού το κατάστημα κλείνει στις 9 το βράδυ!

Ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι για συνεχόμενες Κυριακές, ζητείται και παρέχεται, σε «εθελοντική» βάση, εργασία του προσωπικού! Ο γραμματέας του σωματείου εκθέτει το πρόβλημα σε συνάντηση με αρμόδιο της Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος ενημερώνει τηλεφωνικά το αρμόδιο γραφείο Νίκαιας. Κατατίθεται παράλληλα από το σωματείο και έγγραφη καταγγελία. Ακόμα οι εργαζόμενοι περιμένουν απάντηση.

Σωματείο = «κακές παρέες»!

Οπως κατήγγειλε ο Απ. Καλογερόπουλος, η διοίκηση των «ΜΑΚΡΟ» με τη μέχρι σήμερα στάση της αρνείται να αναγνωρίσει το σωματείο και ουσιαστικά και τυπικά. Αποκαλυπτικό του τι επικρατεί στην επιχείρηση είναι το γεγονός ότι η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων παρακολουθείται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο. Πιο συγκεκριμένα, στο λογισμικό διαχείρισης ανθρώπινων πόρων της Διεύθυνσης Προσωπικού ανάμεσα στα άλλα στοιχεία που καταχωρούνται για κάθε εργαζόμενο είναι και η καταγραφή με τη μορφή ερώτησης για τη συμμετοχή του ή όχι στο σωματείο! Επιστολή έχει σταλεί από το σωματείο στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τον περασμένο Μάρτη.

Τα κρούσματα τρομοκρατίας και αυταρχισμού είναι καθημερινό φαινόμενο στην επιχείρηση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι προϊσταμένη του καταστήματος απαγόρευσε σε εργαζόμενη να συνομιλεί με συναδέλφους της από το σωματείο, επικαλούμενη εντολή του διευθυντή προσωπικού. Αφού η εργαζόμενη «δεν έβαλε μυαλό» στη συνέχεια η προϊσταμένη μπροστά σε άλλες εργαζόμενες της είπε ότι πρέπει να πάψει να κάνει «κακές παρέες»! Επιπλέον ανακοίνωσε ότι οι όποιες ελάχιστες διευκολύνσεις γίνονταν στις εργαζόμενες (π.χ. αλλαγή βάρδιας) σταματούν γιατί απουσίαζαν από την ετήσια φιέστα της εταιρίας!

Αν δε κάποιος εργαζόμενος δεν κάνει καλά τη δουλιά του τρώει «τιμωρία» να δουλεύει στη λάντζα! Πρόσφατα «κυνηγήθηκαν» και όσοι άντρες εργαζόμενοι φορούν σκουλαρίκια!

Βέβαια, όπως είπε ο Απ. Καλογερόπουλος, το σωματείο αγωνίζεται στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και έχει «βάλει φρένο» σε πολλές προσπάθειες της εταιρίας να επιβληθεί καθεστώς τρομοκρατίας και να αφαιρεθούν δικαιώματα. Ωστόσο για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του σωματείου, οι αρμόδιες επιθεωρήσεις εργασίας όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται αλλά με την πρακτική τους ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως καταγγέλλει ο συνδικαλιστής.

Το βέβαιο είναι ότι αυτό που απαιτείται σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο, όπως είπε ο γραμματέας του σωματείου, είναι η μαζικοποίηση του σωματείου και η πιο ενεργός δράση και συμμετοχή των εργαζομένων συνολικά στους αγώνες που αναπτύσσει το εργατικό κίνημα της χώρας, γιατί τα προβλήματα στα «ΜΑΚΡΟ» είναι προβλήματα που ταλανίζουν το σύνολο των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις.


Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ