Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Καρακώστας
Δημήτρης Καρακώστας
Φωτ.

Σήμερα, 20 Αυγούστου, συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας και για πάντα αξέχαστος σύζυγος και πατέρας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στο Ασημοχώρι Καρδίτσας στις 22 Δεκέμβρη 1922. Εκεί τελείωσε και το Δημοτικό Σχολείο. Δούλεψε ως ιδιωτικός υπάλληλος στην Καρδίτσα, στο Βόλο και στη Λάρισα. Μετά τον πόλεμο του '40, στην Κατοχή, επέστρεψε στο χωριό του και οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση Θεσσαλικός Ιερός Λόχος (ΘΙΛ), αργότερα πέρασε στην ΕΠΟΝ, στα τμήματα του εφεδρικού ΕΛΑΣ, που αργότερα ενώθηκαν με τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ της Ρεντίνας.

Πήρε μέρος σε μάχες μεταξύ Μακρακώμης και Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδας και σε άλλες ως την Απελευθέρωση.

Μετά τη Βάρκιζα ο ίδιος, αλλά και όλη η οικογένειά του δέχτηκαν πολλούς διωγμούς και ζούσε στην παρανομία.

Το 1946 εντάχθηκε στα πρώτα θεσσαλικά τμήματα του ΔΣΕ, τα οποία δρούσαν στις περιοχές Καρδίτσας, Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και στη συνέχεια σε Γράμμο, Βίτσι, Κόνιτσα, με το βαθμό του Λοχαγού του ΔΣΕ.

Τον Ιούλη του 1948, τραυματίζεται σοβαρά στο ύψωμα Κλέφτης και μεταφέρθηκε για θεραπεία στις ανατολικές χώρες. Εγκαταστάθηκε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1941. Σταθερός στα ιδανικά του μαρξισμού-λενινισμού, διετέλεσε γραμματέας της ΚΟ Ρουμανίας του ΚΚΕ, και πρόεδρος του συλλόγου των Πολ. Προσφύγων Βουκουρεστίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρουμανία φοίτησε στην ανώτατη Κομματική Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας «Στέφαν Γκεοργκίου» από την οποία πήρε πτυχίο με άριστα, πράγμα που του έδινε τη δυνατότητα να διδάσκει ως καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Φιλοσοφίας.

Γιάννης ΤΥσαγκάρης
Γιάννης ΤΥσαγκάρης
Οταν επέστρεψε με την οικογένειά του στην πατρίδα, ήταν δραστήριο μέλος του γραφείου της ΚΟΒ Βάθη-«Αγ. Παύλου», μέλος του προεδρείου του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων και πρόεδρος του Παραρτήματος Κέντρου της ΠΕΕΠΠ.

Υπήρξε καλός οικογενειάρχης και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Βάθη-Μεταξουργείου.

Η συντρόφισσα της ζωής του Δήμητρα

Τα παιδιά του Κώστας και Νίκος

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από την «απώλεια» της αγαπημένης φίλης ΛΙΖΑΣ ΨΩΜΙΑΔΟΥ, στη μνήμη της προσφέρω 25 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στην «Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα», μέσω ΚΟΒ Πετραλώνων-Θησείου.

Βασίλης Καραμπάτσος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ, προέδρου της ΠΕΑΣΦΘΕΑ, ο Βασίλης Καραμπάτσος πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ Πετραλώνων-Θησείου 25 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στην «Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα».

* * *

Στις 14 Αυγούστου 2002 έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΣΟΥΛΑ Σαράντη-ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, γιατρός. Από τα μαθητικά χρόνια της εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, πήρε μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και στα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση, αγωνίστηκε για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία σπούδασε και διακρίθηκε στην επιστήμη της.

Συνέχισε τους αγώνες της και αφού επέστρεψε με την οικογένειά της, στην πατρίδα.

Στη μνήμη της τα παιδιά της προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης, 30 ευρώ.


Λίζα Ψωμιάδου
Λίζα Ψωμιάδου
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2018-09-22 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2018-09-22 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2015-11-01 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2007-09-20 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2004-04-06 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2003-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ