Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Κούβα ο λαός στηρίζει το σοσιαλισμό

Associated Press

Το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην Κούβα από τις 15 έως 18 Ιουνίου του 2002 -με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπους, για αλλαγή του πολιτικού συστήματος στην Κούβα- απέδειξε για άλλη μια φορά, την υπεροχή του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του καπιταλιστικού.

Ο κ. Μπους, σε ομιλία του, που έκανε σχετικά με το εγκληματικό εμπάρκο που εφαρμόζουν εδώ και 43 χρόνια οι ΗΠΑ ενάντια στο λαό της Κούβας, δήλωσε ότι θα καταργηθεί, τότε μόνο όταν η Κούβα θα απαλλαγεί από τον «τύραννό» της, όπως αποκάλεσε τον ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο και όταν εναγκαλιστεί με τον καπιταλισμό.

Είναι αλήθεια τραγελαφικό, ν' αποκαλεί ο(αποδεδειγμένα) εγκληματίας των λαών Μπους, τον Κάστρο «τύραννο», ένα δηλαδή από τους πιο λαοφιλείς ηγέτες του κόσμου, όταν υπό την ηγεσία του Μπους, αλλά και των προηγούμενων Αμερικανών Προέδρων, οι ΗΠΑ διέπραξαν αναρίθμητα εγκλήματα λόγω της επιθετικής πολιτικής που ακολουθούν μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους.

Ο Φιντέλ Κάστρο, όμως, μετά το δημοψήφισμα, απέδειξε έμπρακτα ότι ο σοσιαλισμός είναι επιθυμητός στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, όταν από τα 8 εκατομμύρια Κουβανούς περίπου το 99% ψήφισε υπέρ του τωρινού συστήματος, δηλαδή του σοσιαλιστικού, αποστομώνοντας έτσι τον αρχιεγκληματία.

Από το 1959 που επικράτησε η Επανάσταση στην Κούβα και ο λαός έδιωξε τον δικτάτορα Μπατίστα και εξευτέλισε τους Αμερικανούς, η εκάστοτε ηγεσία των ΗΠΑ καιροφυλακτεί πώς «να τη φέρει» στον λαοπρόβλητο ηγέτη της, Κάστρο. Εφαρμόζοντας δε το δολοφονικό εμπάρκο, το οποίο στοίχισε πολλές ζωές λόγω των πολλών ελλείψεων, νόμισαν οι Αμερικάνοι ότι θα κάμψουν το φρόνημα του κουβανικού λαού και θα ανατραπεί το σοσιαλιστικό σύστημα. Ομως εδώ «έπεσαν έξω», γιατί συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο κουβανικός λαός «δεν το 'βαλε κάτω» μπρος στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζε, εδώ και τόσα χρόνια στέκει ηρωικός, θαρραλέος και ακλόνητος δίνοντας έτσι παράδειγμα στους άλλους λαούς.

Μάλιστα παρ' όλες αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο λαός αυτός, κάτω από τη δυναμική ηγεσία του Φ. Κάστρο, κατάφερε να επιτελέσει μεγάλα επιτεύγματα στον κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα. Κατόρθωσε να εκλείψει ο αναλφαβητισμός, η πορνεία, να κατοχυρώσει δωρεάν και υψηλού επιπέδου Παιδεία, υπηρεσίες Υγείας για όλους και να μειώσει στο ελάχιστο τη θνησιμότητα των βρεφών.

Την ιδία στιγμή στις «δημοκρατικές» και «ελεύθερες» ΗΠΑ (όπως αποκαλύπτει έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα -που δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» (23-6-02)- η βία και η εγκληματικότητα είναι καθημερινό φαινόμενο, 12 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αυξάνεται ραγδαία το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. 750.000 Αμερικάνοι είναι άστεγοι και οι φυλετικές διακρίσεις όχι μόνο δεν έπαψαν να υπάρχουν αλλά αντίθετα εντείνονται.

Τελειώνοντας θα 'θελα να επισημάνω ότι ο κουβανικός λαός έχει δείξει ότι η περηφάνια και η ελευθερία δεν είναι εμπορεύματα που πουλιούνται και αγοράζονται, όποτε θέλουν οι ιμπεριαλιστές και ότι οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν υπερήφανοι και ελεύθεροι, δεν υποτάσσονται.

ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

Μαθητής Β' Λυκείου

Κύπρος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ