Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΙΣΤΟΡΙΑ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Από τις πιο τραγικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας

15 Μάρτη 1919 απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη
15 Μάρτη 1919 απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη
Κλείνουν φέτος 80 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Αύγουστο του 1922, καταστροφή στην οποία οδήγησε η τυχοδιωκτική εκστρατεία της άρχουσας τάξης της Ελλάδας που ξεκίνησε στα μέσα του Μάη 1919 με την απόβαση ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί μια από τις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, τις συνέπειες της οποίας πλήρωσε ο λαός της, αν δεν τις πληρώνει ακόμη και σήμερα.

Ενας σύντομος απολογισμός φτάνει για να καταδείξει τις συμφορές που έφεραν στο λαό και τον τόπο, η πολιτική της συμμετοχής του ντόπιου κατεστημένου στα ιμπεριαλιστικά τυχοδιωκτικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής, προκειμένου να προωθήσει μέσω αυτής της συμμετοχής στην πράξη τη θεωρία της «Μεγάλης Ιδέας», δηλαδή της προσάρτησης εδαφών στην Ελλάδα και έτσι να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών, τα οποία διαπλέκονταν μ' αυτά των τότε ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Αγγλίας. Και την πραγματοποίηση των οποίων επιδίωκαν μέσω των αγγλικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

Ο απολογισμός της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι: 50.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες. Κοντά 1.500.000 Ελληνες αναγκάστηκαν να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς, θύματα του μικρασιατικού πολέμου και της εγκληματικής εθνικιστικής πολιτικής των κυρίαρχων τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Σε δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται οι υλικές καταστροφές και ζημιές από τον πόλεμο και τις ακίνητες περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν ή καταστράφηκαν.


Ο «Ριζοσπάστης» ξεκινά σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα σε συνέχειες για την τραγική αυτή επέτειο, επιδιώκοντας να φωτίσει ζητήματα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, αλλά και για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το λαϊκό κίνημα και την πάλη του στις σύγχρονες συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε ότι και σήμερα η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων ανάβει φωτιές πολέμου στην περιοχή της Ευρασίας, ενώ η άρχουσα τάξη της Ελλάδας δεμένη στο άρμα του ιμπεριαλισμού, όπως και τότε συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική δράση.

Τα κείμενα που παρουσιάζουμε σήμερα είναι αποσπάσματα από άρθρο του Χρήστου Τσιντζιλώνη, ιστορικού και μέλους του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ΚΟΜΕΠ, Τεύχος 3/2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ