Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Ερμαια εταιριών οι δημιουργοί

Η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη για την κατάργηση της εισφοράς 2% στην αγορά υπολογιστών, το οποίο αποδιδόταν στους δημιουργούς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι πρόκειται για συμμόρφωση στις εντολές συγκεκριμένων εταιριών

Πλήγμα στους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας επέφερε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, ψηφίζοντας διάταξη, με την οποία καταργείται η εισφορά 2% που υπήρχε στην τιμή κάθε ηλεκτρονικού υπολογιστή και η οποία αποδιδόταν στους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Η διάταξη ήταν ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο για τις «αποκρατικοποιήσεις» και όπως τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που παρενέβησαν στη συζήτηση πρόκειται στην ουσία για συμμόρφωση στις εντολές των εισαγωγέων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Δ. Τσιόγκας ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, τονίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και είπε ότι πρέπει το θέμα να συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς και στη συνέχεια να έρθει στην Ολομέλεια από το υπουργείο Πολιτισμού για λόγους αρχής και ουσίας. Υπογράμμισε ότι η διάταξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πνευματικών δημιουργών έχει ως σκοπό την αύξηση των κερδών των εταιριών εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες πίσω απ΄ αυτήν κρύβεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο οποίος επιδιώκει την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και τη μεταφορά τους σε εταιρίες ή στους ιδιοκτήτες των καλλιτεχνικών έργων. Και τόνισε: «Η κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων λειτουργεί απαγορευτικά για την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού έργου και του κοινωνικού ρόλου της τέχνης και του καλλιτέχνη, αφού περιορίζει ή και εξαφανίζει την οικονομική βάση, πάνω στην οποία ο καλλιτέχνης μπορεί να στηριχτεί χωρίς εξαναγκασμούς και αλλοτριώσεις».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι η διάταξη ωφελεί 14 συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες αρνούνται να έρθουν σε συμφωνία με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι με τη διάταξη χαρίζονται στις εταιρίες ακόμα και τα ποσά που αυτές είχαν εισπράξει, πουλώντας τους υπολογιστές αλλά δεν απέδωσαν όπως είχαν υποχρέωση στους δημιουργούς.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίχτηκε διά στόματος υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Φλωρίδη, ότι η συγκεκριμένη εισφορά αποτελούσε φόρο υπέρ τρίτων και η κατάργησή της θα διευκολύνει τη διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε περισσότερο κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ