Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Προς επανάληψη του σκηνικού του Ιούλη;

Τη συναίνεση των πανεπιστημιακών «για τις αναγκαίες αλλαγές στα πανεπιστήμια», δηλαδή, για την προώθηση των ευρωκατευθύνσεων της Μπολόνια περί διάλυσης ουσιαστικά της ανώτατης εκπαίδευσης, ζήτησε ο υπουργός Παιδείας, με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των πανεπιστημίων. Σήμερα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τους πανεπιστημιακούς, που καθιστά συντάξιμο το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που λαμβάνουν και σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας η ρύθμιση αυτή θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει όλους όσοι έλαβαν αυτό το επίδομα από το 1998. Παράλληλα, οι υπουργοί «υποσχέθηκαν» ότι το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους πανεπιστημιακούς και κατά την εκπαιδευτική τους άδεια.

Ωστόσο, η χτεσινή συνάντηση των υπουργών με την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ ήταν άκαρπη, καθώς η κυβέρνηση δε διατίθεται να ικανοποιήσει τα μισθολογικά αιτήματα των πανεπιστημιακών πριν το 2004. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο υπουργός Οικονομικών εξύμνησε τη μισθολογική μεταρρύθμιση του 1997 για τους πανεπιστημιακούς, μέσω της οποίας το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους πήρε επιδοματικό χαρακτήρα.

«Δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο», σύμφωνα με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, από τη συνάντηση με τους υπουργούς και με βάση αυτό καλεί τους συλλόγους των πανεπιστημιακών να αποφασίσουν «τη συνέχιση της αποχής από το διδακτικό έργο και το Σεπτέμβρη εκτός από τις εξετάσεις των επί πτυχίω φοιτητών και φοιτητριών». Επιμένει, δηλαδή, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ στο ίδιο στενό διεκδικητικό πλαίσιο που αρχίζει και τελειώνει στο αίτημα αυξήσεων, καθώς και σε μια μορφή αγώνα που απομονώνει τους πανεπιστημιακούς από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια που κι αυτοί έχουν οξύτατα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα. Κυρίως, όμως, τους απομονώνει από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που όχι μόνο δεν αντέχουν άλλη μια χαμένη εξεταστική, αλλά έχουν κάθε λόγο να παλέψουν ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση συνολικά, κάτι που δε φαίνεται να επιθυμεί η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ.

Συνέχεια της απεργίας, αποφάσισε χτες η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την προϋπόθεση να μη βρεθεί το ίδρυμα σε «οριακές καταστάσεις». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνουν μαθήματα, όπου κινδυνεύει να χαθεί το εαρινό εξάμηνο, ενώ για την έκβαση της εξεταστικής του Σεπτεμβρη θα συνεδριάσουν τα Τμήματα του ιδρύματος και θα γίνει νέα συνέλευση του ΔΕΠ την ερχόμενη Δευτέρα. Αντίστοιχα αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουν οι Σύλλογοι ΔΕΠ των περισσότερων ιδρυμάτων, για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση για αγωνιστικές πρωτοβουλιες (2005-04-09 00:00:00.0)
Συνεχίζει το λουκέτο στα περισσότερα ΑΕΙ (2002-06-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με πορεία στην Αθήνα (2002-05-29 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την αποχή οι πανεπιστημιακοί (1997-09-25 00:00:00.0)
Απεργία μέσα στις εξετάσεις (1997-05-30 00:00:00.0)
"Εν αναμονή" οι πανεπιστημιακοί (1996-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ