Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραμένουν οι ανησυχίες για την οικονομία

Η δεύτερη παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, αυτή της Ιαπωνίας, είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση. Ετσι λοιπόν, η ασθενική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας αυτής κατά 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο του 2002, δε φαίνεται να σηματοδοτεί έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση. Τα στοιχεία γι' αυτή την ελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ στο τρίμηνο (Απρίλη - Ιούνη 2002), δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα από την ιαπωνική κυβέρνηση, με το στοιχείο ότι αυτή οφείλεται στην αύξηση των βιομηχανικών εξαγωγών. Παρ' όλ' αυτά, οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας παραμένουν, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι η αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο ήταν μηδενική και όχι 5,7%, όπως είχε ανακοινώσει τον Ιούνη. «Οι αριθμοί ασφαλώς δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη στη δύναμη της Ιαπωνίας στην προσπάθειά της για οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Τετσούγια Ισιζίμα, διαμορφωτής επενδυτικής στρατηγικής στην εταιρία «Οκασάν Σεκιούριτις». «Γεγονός παραμένει ότι η Ιαπωνία είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε μια ενδεχόμενη πτώση των εξαγωγών, αν η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ επιβραδυνθεί», πρόσθεσε ο Ισιζίμα.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ανεργία στην Ιαπωνία ποσοστιαία έμεινε στάσιμη τον Ιούλη στο 5,4%, ενώ έγιναν στο Ταμείο Ανεργίας 220.000 εγγραφές εργαζόμενων που έχασαν τη δουλιά τους. Το σύνολο των ανέργων στην Ιαπωνία ανέρχεται στα 3,2 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου έδωσε στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλη 2002, η οποία είχε πτώση 0,4% σε σχέση με τον Ιούνη 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ