Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Η ξηρασία απειλεί τη χώρα με λιμό

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας εξέδωσε προχτές επείγουσα έκκληση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Αιθίοπες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη παροχής άμεσης βοήθειας, αναθεωρώντας προς τα πάνω προηγούμενες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Προετοιμασίας και Αποτροπής Εθνικών Καταστροφών, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη», ενώ ήδη έχουν αναφερθεί κρούσματα υποσίτισης σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η κρίση αποδίδεται στην καθυστέρηση των βροχοπτώσεων που αναμένονταν τον Ιούνη καθώς και στις φτωχές βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο χρόνων. Υπενθυμίζεται ότι η Αιθιοπία έχει χτυπηθεί από λιμό ξανά το 2000 καθώς και το 1972-'73 και το 1984-'85.

Οι αρχές της Αιθιοπίας εκφράζουν τα παράπονά τους για την έλλειψη ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας την ίδια στιγμή που στη Νότια Αφρική οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου συνεχίζουν τις «εντατικές διαβουλεύσεις» με τις φτωχότερες για το «περιβάλλον και τη φτώχεια», αποφεύγοντας οποιαδήποτε δέσμευση που θα βελτίωνε τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων κατοίκων της Αφρικής (και όχι μόνο). Οπως δήλωσε και η διεθνής οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας Οξφαμ: «13 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στη νότια Αφρική, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ηγέτες του κόσμου τους εγκατέλειψαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ