Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Αντίστροφη μέτρηση για το Ιράκ

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιδρομή κατά του Ιράκ φαίνεται ότι άρχισε. Την περασμένη Πέμπτη έγινε μεγάλης έκτασης αεροπορική επιδρομή από αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα στο πλαίσιο των συνηθισμένων επιχειρήσεων στη «ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων». Ομως ο αριθμός των αεροσκαφών που πήραν μέρος στην επιχείρηση και η σφοδρότητα των βομβαρδισμών, οδήγησε πολλούς στην εκτίμηση ότι πρόκειται για «πρόβα τζενεράλε». Προς την ίδια εκτίμηση συντείνουν και οι υπόλοιπες πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ, όπως η αποστολή ενός ακόμη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Περσικό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, μετά την επιστροφή του από τις μηνιαίες καλοκαιρινές διακοπές, δήλωσε ότι η απόφαση για την επίθεση κατά του Ιράκ είναι ειλημμένη και μένει να προσδιοριστεί ο χρόνος της εκδήλωσής της. Ωστόσο, φαίνεται, ότι οι Αμερικανοί δε συναντούν πρόθυμους συμμάχους σ' αυτή την επιχείρηση. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ δήλωσε ότι δε βλέπει κανένα λόγο για μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση, επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, ενώ οι εκπρόσωποι των αραβικών κρατών προειδοποίησαν ότι μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ θα «ανοίξει τις πύλες της κολάσεως».

Στο μεταξύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μπλερ στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», όπου τονίζεται ότι ο πραγματικός στόχος της αμερικανικής επίθεσης είναι ο έλεγχος των πετρελαίων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ