Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παιχνίδια» πολέμου και πετρελαίου

Αν δεχτούμε ότι μια βασική παράμετρος των σχεδίων της «Νέας Τάξης» και της «Αντιτρομοκρατικής Σταυροφορίας» είναι το πετρέλαιο, τότε η όποια εξέλιξη, που αφορά στην παραγωγή και τη μεταφορά του «μαύρου χρυσού», αποκτά ξεχωριστή σημασία. Οπως τώρα, ενόψει της επιδρομής των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, μετά την αμερικανοβρετανική αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράκ, η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε στη Ν. Υόρκη κατά 2,6%. Η εξέλιξη αυτή δίνει μια πρόγευση για το τι θα συμβεί, όταν αρχίσει η σχεδιαζόμενη επιχείρηση κατά του Ιράκ. Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 12% περίπου τον περασμένο μήνα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους για την επίθεση.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράκ έγινε την ίδια μέρα της ανακοίνωσης των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, τα οποία μειώθηκαν στα 4,6 δισ. βαρέλια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του χρονικού διαστήματος των τελευταίων 17 μηνών, κάτι που αύξησε τις ανησυχίες για τις προμήθειες.

Η Μο Μόουλαμ, πρώην υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας στην κυβέρνηση Μπλερ, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», αναφέρει ότι ο πραγματικός στόχος της σχεδιαζόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ είναι «η προστασία των δυτικών προμηθειών σε πετρέλαιο». Η κ. Μόουλαμ υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους που επισπεύδουν την αμερικανοβρετανική επιχείρηση είναι η αστάθεια του σαουδαραβικού καθεστώτος, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον έλεγχο των σαουδαραβικών πετρελαιοπηγών.

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη στην πετρελαϊκή αγορά αφορά στη ρωσική παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη Δευτέρα, τον Αύγουστο, η Ρωσία παρήγαγε 7,76 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, έναντι 7,70 εκατομμυρίων βαρελιών της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ρωσία περνάει στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου. Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει την παραγωγή και η προειδοποίηση ότι πολύ σύντομα η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει στα 10 εκατομμύρια βαρέλια ρίχνει το βάρος της στην πλάστιγγα των εξελίξεων, αφού έτσι μπορεί να καλυφθεί κατά ένα ποσοστό η έλλειψη στην αγορά μετά την επίθεση κατά του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ