Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον «αέρα» το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την αντιμετώπιση των «παραβατών». Στα «μαλακά» η Γερμανία και η Ιταλία, τιμωρείται η Πορτογαλία. Στοιχεία κρίσης της γερμανικής οικονομίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιμέτωποι με το ίδιο τους το δημιούργημα, το Σύμφωνο Σταθερότητας της οικονομίας, βρίσκονται τώρα οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν θα εφαρμόσουν αυστηρά το Σύμφωνο, όσον αφορά στο επιτρεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, θα πρέπει να επιβάλουν ποινές σε τέσσερα κράτη-μέλη, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Οι ποινές αρχίζουν με σύσταση και φτάνουν μέχρι την επιβολή βαρύτατων προστίμων. Οποιαδήποτε ποινή, είναι ευνόητο, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις οικονομίες των «τιμωρημένων» κρατών, αφού έτσι θα καταχωριστούν σε «μαύρη λίστα» όσον αφορά στην πιστοληπτική τους δυνατότητα και στην πραγματοποίηση επενδύσεων.

Κριτήριο του ελλείμματος

Μεταξύ των άλλων κριτηρίων που περιλαμβάνει το Σύμφωνο Σταθερότητας της οικονομίας είναι και το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το έλλειμμα στη Γερμανία διαμορφώθηκε, το πρώτο εξάμηνο του έτους, στο 3,5% του ΑΕΠ. Μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα της Πορτογαλίας (4,2%), ενώ πάνω από 3% είναι τα ελλείμματα της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ομως, όπως όλα δείχνουν, οι «μεγάλοι παραβάτες» θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης και θα αποφύγουν τις ποινές. Θα την πληρώσει, όμως, η «μικρή» Πορτογαλία. Κανείς δε διανοείται να «τιμωρήσει» τη Γερμανία, την «ατμομηχανή» της οικονομίας της ΕΕ. Δείγμα και αυτό της «ισοτιμίας» μεταξύ των κρατών-μελών.

Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης αναδεικνύει και επιβεβαιώνει τη θέση που διατύπωσε εξ αρχής το ΚΚΕ για την πολιτική της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ενοποίησης δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική σύγκλιση των οικονομιών αφού συνεχίζει να λειτουργεί ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης, οξύνοντας τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς.

Δείκτες κρίσης στη Γερμανία

Οσον αφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη στασιμότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, το δεύτερο τρίμηνο του 2002 ή αύξηση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο ισχνό 0,3%. Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε από τους αναλυτές απογοητευτική, αφού από το 1996 η Γερμανία παρουσιάζει τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

Κατά 1,7% μειώθηκαν τον Ιούλη, σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε, την περασμένη Τρίτη, στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, οι εν λόγω πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,9%. Η πτώση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανεργία και απολύσεις

Στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας ανήλθε τον Αύγουστο η ανεργία στη Γερμανία, καθώς εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και της Siemens AG, προχώρησαν στη μείωση των θέσεων εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αυξήθηκε κατά 2.000 άτομα, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας της χώρας.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ