Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετρελαϊκό ντόμινο από την επιδρομή κατά του Ιράκ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο επίκεντρο των εξελίξεων που αφορούν στη σχεδιαζόμενη επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ βρίσκεται το πετρέλαιο, είτε ως «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» των επιδρομέων, είτε ως αντικείμενο των ανακατατάξεων στην παγκόσμια αγορά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, όλο και συχνότερα, όλο και πιο δυνατά, ακούγεται η εκδοχή ότι η επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ούτε τα όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά, κυρίως, τον έλεγχο των πετρελαίων της ευρύτερης περιοχής (Ιράκ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, κλπ.).

Την 1η του Αυγούστου ο Τόμας Φρίντμαν, ένας από τους προνομιακούς συνομιλητές της αμερικανικής ηγεσίας, έγραφε στη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ένα άρθρο με τίτλο: «Εξι ή εξήντα δολάρια για το πετρέλαιο». Ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος αναφέρεται στις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ανάλογα με την έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Αφού εξετάζει τα διαφορετικά ενδεχόμενα καταλήγει: «Το συμπέρασμα είναι ότι μια γρήγορη νίκη θα προκαλέσει μείωση των κερδών σε όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ, με συνέπεια την αποδυνάμωση του πετρελαϊκού καρτέλ. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο και η πιθανή αποσταθεροποίηση των αυταρχικών καθεστώτων, προμηνύονται επαναστάσεις από το Ιράν μέχρι και τη Σαουδική Αραβία. Η εισβολή στο Ιράκ λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως δύο σε ένα: Καταστροφή του Σαντάμ και αποσταθεροποίηση του ΟΠΕΚ ταυτόχρονα. Δύο, στην τιμή του ενός»...

Λίγες μέρες πριν, την Τετάρτη 4 του Σεπτέμβρη, η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπλερ, Μο Μόουλαμ, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» τονίζει ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και κυρίως στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη μετά τη Ρωσία πετρελαιοπαραγωγό χώρα, επιβάλλουν την αμερικανοβρετανική επιδρομή στο Ιράκ. Γράφει χαρακτηριστικά η Μ. Μόουλαμ: «Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν τα σαουδαραβικά αποθέματα πετρελαίου, αν όχι την κυβέρνηση. Και στο πλαίσιο αυτό η καλύτερη λύση είναι να έχουν μία μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η αναταραχή. Στο όνομα της θωράκισης της Δύσης, αυτά τα ζωτικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία μπορούν να κατακτηθούν και να ελεγχθούν. Ετσι, δε θα είναι πλέον εξαρτημένες οι HΠA από ένα διεφθαρμένο και αντιδημοφιλές καθεστώς, προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία τους με φτηνό πετρέλαιο. Αν επικρατήσει χάος στην περιοχή, οι HΠA θα προβληθούν ως διεθνής ήρωας. Κάτω από το μανδύα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ο πόλεμος για την εξασφάλιση πετρελαίου μπορεί να κερδηθεί.

H υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με την απειλή από το Ιράκ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ή με την ηθικότητα. O Σαντάμ Χουσεΐν είναι ένας άθλιος, αλλά τον ίδιο χαρακτήρα είχε και όταν του πουλούσαμε όπλα για να ελέγχουμε τους Ιρανούς. Οπως εξυπηρέτησε τα δυτικά συμφέροντα τότε, έτσι και σήμερα λειτουργεί ως αντιπερισπασμός για την προσπάθεια προστασίας των δυτικών προμηθειών σε πετρέλαιο».

Η διάσταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στις ΗΠΑ εκφράστηκε αυτές τις μέρες τρεις τουλάχιστον φορές. Η πρώτη ήταν όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι αν επιτεθούν κατά του Ιράκ θα «ανοίξουν οι πύλες της Κόλασης». Η δεύτερη περιγράφεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζιόρναλ» στις 9 του Σεπτέμβρη, όπου αναφερόταν: «Η Σαουδική Αραβία δε θα ανοίξει σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες περιοχές που πιθανόν να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Πηγές κοντά στο Ριάντ ανέφεραν ότι οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν, με επιστολή που έστειλε ο υπουργός των Εξωτερικών της χώρας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, σε στελέχη των εταιριών Exxon Mobil Corp Royal Dutch / Shell Group. Η κατάρρευση των συνομιλιών και η άρνηση των Σαουδαράβων ίσως προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, η οποία ερευνά για νέες ευκαιρίες. Ακόμη η άρνηση του Ριάντ δείχνει και τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις του βασιλείου με τις ΗΠΑ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη και την έξαρση της βίας στη Μέση Ανατολή».

Η τρίτη, τέλος, φορά αφορά στην απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν από τη Σαουδική Αραβία στο Κατάρ το στρατηγείο των δυνάμεών τους στην περιοχή του Περσικού.

Ολα λοιπόν δείχνουν ότι η αναμενόμενη επιδρομή λειτουργεί ως ντόμινο για την ευρύτερη περιοχή και πάντα υπό το πρίσμα της αμερικανικής κυριαρχίας και τον απόλυτο έλεγχο των πετρελαιοπηγών και των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου στη Δύση.

Τέλος, όσον αφορά στις ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά, είναι εντυπωσιακή η είδηση που γράφτηκε στις 11 του Σεπτέμβρη στη «Γουόλ Στριτ Τζιόρναλ»: «Ενισχύονται οι προοπτικές για αύξηση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς οι μεγαλύτεροι πετρελαϊκοί όμιλοι της Ρωσίας συμφώνησαν να εκπονήσουν μελέτη για την κατασκευή νέου μεγάλου λιμένα, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται επαρκής ποσότητα πετρελαίου ικανή να καλύψει το ένα δέκατο της αμερικανικής κατανάλωσης. Η κατασκευή νέου λιμένα στην πόλη Μούρμανσκ μαζί με αγωγό μήκους 1.500 χιλιομέτρων θα κοστίσει τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια και θα έχει ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2005, εκτιμά ο Λεονίντ Φέντουν, αντιπρόεδρος της "Λουκόιλ", του μεγαλύτερου πετρελαϊκού ομίλου της Ρωσίας. Η εξαγωγική δυνατότητα του λιμένα εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως».


Κείμενα:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ