Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κηδεύτηκε ο Αντώνης Αντωνίου

Κηδεύτηκε στο χωριό που γεννήθηκε και έζησε στα νεανικά του χρόνια, στη Νέα Λάμψακο Εύβοιας, ο κομμουνιστής Αντώνης Αντωνίου, ο μπαρμπα-Αντώνης, του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπά την Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη 2002. Ο λαϊκός αγωνιστής, υποδηματεργάτης, που, κυνηγημένος απ' τους ΜΑΥδες-ταγματασφαλίτες, αναγκάστηκε μετά τα Δεκεμβριανά να εγκαταλείψει το χωριό του και να μετακομίσει στην πλησιέστερη πόλη, τη Χαλκίδα, όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του και ξεδιπλώθηκε η πλούσια δράση του ως οργανωμένου μέλους του ΚΚΕ. Δεν το ξέχασε, όμως, το επισκεπτόταν κάθε Κυριακή και κει, στο καφενείο-ΚΑΠΗ, τα 'λεγαν με τους πολλούς Λαμψακιώτες φίλους του, πότε σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, πότε πειράζοντας ο ένας τον άλλο.

Ο Αντώνης Αντωνίου, γεννημένος πριν 78 χρόνια, μπήκε από νωρίς στον αγώνα της ζωής και σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και στη συνέχεια Γραμματέας της στη Ν. Λάμψακο. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στους ξένους καταχτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Για τους αγώνες αυτούς, για ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική προκοπή, κυνηγήθηκε πολλές φορές και στη μετέπειτα μετεμφυλιακή περίοδο.

Μέσα από αυτούς τους αγώνες αναδείχτηκε σε άξιο, πιστό και δραστήριο μέλος του ΚΚΕ. Μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών μαζί με άλλους ανέλαβαν την ανασυγκρότηση της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ και υπήρξε μέλος της πρώτης ΝΕ. Οι κακουχίες και ταλαιπωρίες είχαν επιπτώσεις στην υγεία του, αλλά, παρ' όλα αυτά, ήταν παρών στους αγώνες και στη δράση της ΚΟ Χαλκίδας που ήταν μέλος της έως το τέλος της ζωής του.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν φίλοι, συγγενείς και πολλοί συμπατριώτες του. Επίσης, αντιπροσωπεία της ΝΕ, μέλη του ΠΓ και της ΕΠ, η υποψήφια νομάρχης Χαλκίδας Ιωάννα-Σοφία Ντούρου, ο υποψήφιος δήμαρχος Ληλαντίων Πολυχρόνης Τσιτίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ