Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Τι πρέπει έγκαιρα να φροντίσουμε για την ψηφοφορία

Τρεις βδομάδες απομένουν ως την κάλπη για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Ηδη έχουν κατατεθεί οι συνδυασμοί, ενώ στις 28 του Σεπτέμβρη ανακηρύσσονται επίσημα από τα Πρωτοδικεία της χώρας. Στις 4 του Οκτώβρη οι συνδυασμοί παραδίδουν τα ψηφοδέλτιά τους στον οικείο δήμο ή πρόεδρο κοινότητας. Ο αριθμός των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 20% μεγαλύτερος από τον αριθμό των εκλογέων. Στις 7 του Οκτώβρη οι Νομάρχες θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει στους δήμους τις αποφάσεις που καθορίζουν τα εκλογικά τμήματα, ώστε να οργανώσουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Σχετικά με τον τρόπο που ψηφίζουμε, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν αλλάξει. Στη διαδικασία της αλλαγής προέκυψαν προβλήματα, όπως: διπλοεγγεγραμμένοι, ή εκλογείς οι οποίοι δεν εμφανίζονταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Επομένως μέσα στη βδομάδα, μέχρι τις 26 του Σεπτέμβρη, πρέπει όλοι όσοι έχουν τέτοιες εκκρεμότητες να τις τακτοποιήσουν, διαφορετικά δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Επίσης όλοι πρέπει να φροντίσουμε να μάθουμε σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα ψηφίζουμε. Τη σχετική πληροφορία θα λάβουμε από το τηλεφωνικό κέντρο 1464 και από τους κατά τόπους δήμους. Στους δήμους επίσης πρέπει να προσέλθουμε για να παραλάβουμε την εκλογική μας κάρτα. Σε αυτήν αναγράφεται ο ειδικός εκλογικός αριθμός που ισχύει διά βίου και το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο θα ψηφίσουμε. Οι κάρτες παραδίδονται στους ίδιους τους εκλογείς με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή σε εκπρόσωπό τους, εφοδιασμένο όμως με σχετική εξουσιοδότηση.

Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο να πληροφορηθούμε για το πού ψηφίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων την ημέρα των εκλογών. Κι αυτό γιατί, με βάση την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, πολλοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε διαφορετική περιοχή από αυτήν που ψήφιζαν μέχρι πρότινος.

Το εκλογικό βιβλιάριο καταργήθηκε. Ψηφίζουμε μόνο με την αστυνομική μας ταυτότητα ή με άλλο δηλωτικό της ταυτότητάς μας έγγραφο. Τέτοια έγγραφα είναι το διαβατήριο, η άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, το βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού ή η επαγγελματική ταυτότητα.

Θυμίζουμε ότι ψηφίζουμε στις 13 του Οκτώβρη και στις 20 του ίδιου μήνα στους δήμους που δε θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο δημοτική αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ