Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Κυκλοφόρησε η ΚΟΜΕΠ

Αφιέρωμα στο κίνημα της νεολαίας, στο σοσιαλισμό και σε άλλα επίκαιρα ζητήματα

Κυκλοφόρησε η ΚΟΜΕΠ, τεύχος 4/2002. Το τεύχος αυτό ετοιμάστηκε στο διάστημα που οι σελίδες των εφημερίδων και οι τηλεοπτικές οθόνες μονοπωλήθηκαν από το σίριαλ της επιχείρησης «εξάρθρωση "17 Νοέμβρη"». Οχι μόνον από τις δεκαετίες δράσης της οργάνωσης, αλλά και από τη διαδικασία «εξάρθρωσής» της, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι τέτοιου είδους μηχανισμοί ατομικής τρομοκρατίας στήνονται, ή διαβρώνονται και χειραγωγούνται στην πορεία, από την αστική εξουσία, ενώ, σε κάθε περίπτωση, αξιοποιούνται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, το οποίο υποτίθεται ότι πολεμούν.

Τόσο η ιστορική εμπειρία, όσο και η πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης δικαιολογούν απόλυτα τα εισαγωγικά στη λέξη εξάρθρωση. Οσοι κινούν τα νήματα, αποφάσισαν ότι έφτασε η ώρα να αποσυρθούν οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί, για να προωθήσουν ίσως κάποιον πιο σύγχρονο, προσφέροντας, ταυτόχρονα, μια ακόμα υπηρεσία στην κυρίαρχη τάξη. Γιατί όσο βέβαιο είναι ότι τα βαθιά παρασκήνια θα μείνουν στο σκοτάδι, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι η επιχείρηση «εξάρθρωση» αξιοποιείται ως εφαλτήριο επίθεσης ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, επίθεση ιδεολογική, κατ' αρχήν, και στη συνέχεια πιο «υλική», με νέους «τρομονόμους» και άλλες διαστάσεις, που σήμερα απλώς υπονοούνται ή διαφαίνονται.

Αποτελεί πρόκληση στους αγώνες, στην ιστορική εμπειρία και μνήμη του ελληνικού λαού, η προσπάθεια να γίνει η υπόθεση της τρομοκρατίας «πλυντήριο» για τα εγκλήματα του καπιταλισμού, της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας. Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι με το τηλεοπτικό «σόου - εξάρθρωση "17Ν"» θα παρηγορηθούν οι εργάτες, η φτωχομεσαία αγροτιά, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης για την τρομοκρατία της ανεργίας, της ανασφάλειας, του πενιχρού εισοδήματος, της εξόντωσης των κοινωνικών και εργασιακών τους κατακτήσεων, που συμπληρώνεται αναπόφευκτα με την τρομοκρατία των κατασταλτικών μηχανισμών, που ασκείται σε όποιο χώρο ανασαίνουν ο αγώνας και η αντίσταση. Οτι θα ξεχάσουν τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και πολέμους στην περιοχή μας και απανταχού της Γης, ότι θα παραβλέψουν την πολιτική αφανισμού του παλαιστινιακού λαού, ότι θα κλείσουν τα μάτια στο νέο πόλεμο που κυοφορείται κατά του Ιράκ, κ.ο.κ.

Σε παλαιότερα και πρόσφατα τεύχη της, η ΚΟΜΕΠ έχει δημοσιεύσει άρθρα και κείμενα, βασισμένα στην επιστημονική προσέγγιση του επιστημονικού κομμουνισμού, για το ρόλο της βίας στην ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών. Η ύλη του 4ου τεύχους της ΚΟΜΕΠ αναφέρεται σε άλλα επίκαιρα ζητήματα και εξελίξεις, που αντιμετωπίζουν στη δράση τους οι κομματικές και κνίτικες δυνάμεις.

  • Στο αφιέρωμα στη Νεολαία, έξι άρθρα και κείμενα προσεγγίζουν ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση της νεολαίας και τη δράση της ΚΝΕ στο κίνημά της.
  • Στην ενότητα Ιδεολογία - Πολιτική, το άρθρο «Με αφορμή τις γαλλικές εκλογές» επιχειρεί εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων για τη δράση του κομμουνιστικού κινήματος στις σύγχρονες συνθήκες. Το άρθρο «Συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ» δίνει μια εικόνα των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη, στην πορεία προετοιμασίας μιας νέας Διακυβερνητικής. Στο άρθρο «Οι πετρελαϊκές πηγές Κασπίας - Ιράκ στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού», αναλύονται οι πολύπλοκες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συμμαχίες για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων.
  • Στην ενότητα Κομμουνιστικό Κίνημα, δίνεται ένα πρώτο υλικό από την 5η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα, 21-23 Ιούνη του 2002. Περιλαμβάνεται ολόκληρη η παρέμβαση του ΚΚΕ στη συνάντηση και η κοινή ανακοίνωση των κομμάτων.
  • Στην ενότητα Σοσιαλισμός, δημοσιεύεται από το έργο του Ι. Β. Στάλιν «Πάνω στα ζητήματα του λενινισμού» (1926), το κεφάλαιο που επιγράφεται «Το Κόμμα και η εργατική τάξη στο σύστημα της δικτατορίας του προλεταριάτου». Στο τεύχος 2/2002 δημοσιεύτηκαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το πολύ σημαντικό έργο του Β. Ι. Λένιν «Τι να κάνουμε», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, το Μάρτη του 2002, 100 χρόνων από την πρώτη έκδοσή του. Με το έργο του Ι. Β. Στάλιν, ο αναγνώστης -στρια μπορεί να δει την πορεία των προβληματισμών και της ανάπτυξης της θεωρίας για το Κόμμα, στα πλαίσια του κομμουνιστικού κινήματος, όταν πια έχει συσσωρευτεί κάποια πείρα σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
  • Τέλος, στο τεύχος δημοσιεύονται τα τρέχοντα κομματικά ντοκουμέντα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον «Ριζοσπάστη», ένθετη μια μοναδική προσφορά για τα 103 χρόνια του ΚΚΕ: Το 1ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ, που κυκλοφόρησε πριν από 100 χρόνια(2021-11-13 00:00:00.0)
Σελίδες γνώσης(2011-03-21 00:00:00.0)
Κομμουνιστική Επιθεώρηση(2011-03-20 00:00:00.0)
Η ταξικότητα της επιστήμης(1998-05-10 00:00:00.0)
Για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα(1998-03-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ