Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
«Στοιχειοθετεί» την επέμβαση ο Μπλερ

Τον, ενοχοποιητικό για το Ιράκ, φάκελο έδωσε στη δημοσιότητα ο Τόνι Μπλερ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας καθώς και σοβαρές αμφισβητήσεις για την αυθεντικότητα των στοιχείων

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το Ιράκ, όχι μόνο διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής αλλά θα μπορούσαν να πλήξουν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και φυσικά το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή». Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ανέφερε ενώπιον ενός εξαιρετικά δύσπιστου Κοινοβουλίου, με φιλειρηνιστές διαδηλωτές έξω από το κτίριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τον πολυαναμενόμενο φάκελο με τα «ενοχοποιητικά για το Ιράκ» στοιχεία και υποστηρίζοντας ότι «αν το Ιράκ, άνευ όρων, δε συμμορφωθεί και δεν αφοπλιστεί, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να δράσει άμεσα». Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τόνι Μπλερ προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, ενώ έντονες ήταν και οι αμφισβητήσεις της αυθεντικότητας και της επικαιρότητάς τους.

«Το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ είναι ενεργό, λεπτομερές και αυξανόμενο», υποστήριξε ο Τόνι Μπλερ παρουσιάζοντας το 50σέλιδο «αποδεικτικό» φάκελο, που συντάχθηκε, όπως είπε, με βάση τις «επιθεωρήσεις που έγιναν μέχρι το 1998 καθώς και στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών». Σύμφωνα με αυτά, η Βαγδάτη συνεχίζει να παράγει χημικά και βιολογικά όπλα, τα οποία χρηματοδοτεί από τα έσοδα που έχει από παράνομες πωλήσεις πετρελαίου, και το 2002 έχουν αγγίξει τα 3 δισ. δολάρια. Επίσης, προσπαθεί να προμηθευτεί τεχνογνωσία από το εξωτερικό και ουράνιο από την Αφρική προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που θα μπορούσε να πράξει και σε 2 χρόνια.

Ο Μπλερ, αφού παρουσίασε σειρά στοιχείων για τη δεινή θέση των Ιρακινών αντιφρονούντων, υποστήριξε ότι η Βαγδάτη διαθέτει ακόμη βαλλιστικούς πυραύλους, με βεληνεκές ακόμη και 1.000 χλμ., που μπορούν να φέρουν χημικές και βιολογικές κεφαλές και να πλήξουν στόχους μακριά όσο η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος. Επανέλαβε ότι το ιρακινό καθεστώς έχει την ικανότητα να κρύψει έγγραφα και όπλα από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και να κατασκευάζει το οπλοστάσιό του σε τοποθεσίες «διπλής χρήσης». Κατέληξε ότι τα όπλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν 45 λεπτά μετά από σχετική εντολή. Παρέλειψε, φυσικά, να αναφέρει ότι σε στόχο μεταβάλλεται ο οποιοσδήποτε συμμετέχει σε μια επίθεση κατά του Ιράκ.

Κατά τον Μπλερ, η κατάσταση είναι ανησυχητικότατη, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί να δράσει. Μάλιστα, αιτιολόγησε την «πρωτοφανή δημοσιοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης αυτών των στοιχείων», ως προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη για τον τεράστιο κίνδυνο. Ο φάκελος Μπλερ, που δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο. Το Συντηρητικό Κόμμα μίλησε για «σαφείς αποδείξεις και αναγκαιότητα δράσης». Αντίθετη άποψη, όμως, έχουν πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Εργατικού βουλευτή Τζορτζ Γκάλογουέι, ο οποίος μίλησε για «ευφάνταστα σενάρια, που θα μπορούσαν να βεβαιώσουν μόνον οι επιθεωρητές και όχι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν στόχο να προπαγανδίζουν τις θέσεις τους». Ηδη, 160 από τους 659 βουλευτές υπέγραψαν κείμενο όπου εκφράζουν «τη βαθιά ανησυχία» τους για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης. Δύσπιστος δηλώνει και ο αναλυτής της στρατιωτικής επιθεώρησης «Τζέινς» Τσαρλς Χέιμαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι περίμενε να δει στοιχεία που να δικαιολογούν πόλεμο και άκουσε ενδείξεις που δικαιολογούν επανάληψη των επιθεωρήσεων.

Αντιδράσεις

«Πραγματικά μεγάλο φόβο προκαλούν οι αποδείξεις των προθέσεων και των ικανοτήτων του Ιράκ», δήλωνε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, βρίσκοντας την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει, πάλι, υπέρ της αναγκαιότητας υιοθέτησης νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που να εμπεριέχει την απειλή στρατιωτικής επίθεσης. «Δυστυχώς, τα στοιχεία αυτά δεν είναι έκπληξη για εμάς», σχολίαζε ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αβι Παζνέρ.

Εντονα αντέδρασε η Βαγδάτη. Ο ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, κατηγόρησε τον Μπλερ ότι με το φάκελό του «προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», μίλησε για «ψεύδη και κατασκευάσματα» και επανέλαβε την πρόσκληση σε αξιωματούχους από όλο τον κόσμο να μεταβούν στο Ιράκ και να ελέγξουν μόνοι τους την κατάσταση. Δυσαρέσκεια επικρατεί και στον αραβικό κόσμο, με τους αναλυτές να μιλούν για «κατασκευάσματα» και να τονίζουν ότι «στο Ιράκ υπάρχει πίεση για τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ το Ισραήλ ανενόχλητο μπορεί να σκοτώνει χιλιάδες Παλαιστινίους και να παραβιάζει τις αποφάσεις που το αφορούν».

Διστακτικός εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Σιράκ είπε ότι θα μελετηθεί ο φάκελος και επανέλαβε πως δε θεωρεί «αναπόφευκτο» τον πόλεμο και πως η Γαλλία διαφωνεί με την υιοθέτηση νέας απόφασης του ΟΗΕ που να συμπεριλαμβάνει την προσφυγή στη βία. Αναλόγως αντέδρασε και η Μόσχα, ενώ το Πεκίνο επέμεινε στην ανάγκη υποστήριξης του ΟΗΕ στην οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

«Επίθεση» σε Μπους

«Η πολιτική Μπους καταστρέφει τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο, αποσπά από τον πρωταρχικό στόχο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, υποσκάπτει το διεθνές δίκαιο. Τα μεγάλα έθνη, όταν θέλουν να ηγούνται του κόσμου, δε δείχνουν τέτοια ευκολία στην αλλαγή στόχων». Αυτά δήλωνε ο πρώην αντιπρόεδρος και εξέχον στέλεχος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ, στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του για το Ιράκ, που προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις στο Λευκό Οίκο. Την ανάγκη εξασφάλισης συμμαχιών και απόφασης του ΟΗΕ υποστήριξε, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τη σχετική επιτροπή της Γερουσίας για το Ιράκ, ομάδα απόστρατων Αμερικανών στρατηγών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γουέσλεϊ Κλαρκ, καταλήγοντας ότι η «Αλ Κάιντα» θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ