Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
«Πυροτεχνήματα» με ανταλλαγές απόψεων

Tov περιορισμό της προβολής του θέματος της τρομοκρατίας από τα δελτία ειδήσεων ζήτησε χθες από τους διευθυντές ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, επικαλέστηκε και την άποψη του πρωθυπουργού, ο οποίος, πριν λίγες ημέρες, είπε πως η «τρομοκρατία δεν είναι θέαμα».

Η ανταλλαγή απόψεων των υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών με το ΕΣΡ δε γνωρίζουμε κατά πόσο θα είναι εποικοδομητική για μια ενημέρωση που θα στηρίζεται στους κώδικες δεοντολογίας και δε θα γίνεται «υπερθέαμα» της παραπληροφόρησης. Ηδη, οι «συστάσεις» του ΕΣΡ έχουν ως γνωστό μείνει στα χαρτιά, αφού οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί εξακολουθούν να σπιλώνουν πρόσωπα, να «ζωγραφίζουν» ενόχους και ν' ανοίγουν τα παράθυρά τους σε κάθε είδους τηλε-δίκες. Ο «χορός» του σίριαλ της τρομοκρατίας καλά κρατεί εδώ και τρεις μήνες και ουδείς έχει παρέμβει, για να σταματήσει το τρομο-θέαμα της σεναριολογίας. Ο περιορισμός του χρόνου δε διασφαλίζει και τον «ανήφορο» για μια αξιοκρατική και έγκυρη ενημέρωση.

Το ΕΣΡ χθες υπογράμμισε πως υπάρχουν παρεκτροπές στο θέμα της ενημέρωσης για την τρομοκρατία, κάτι που παραδέχτηκαν και οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών. Για όλα όμως, όπως φαίνεται, φταίει ο ανταγωνισμός και τα μηχανάκια της AGB, αφού με κάθε μέσο οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών «αγωνίζονται» για την αύξηση της τηλεθέασης. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, έθεσε ζήτημα για τον τρόπο που γίνονται οι μετρήσεις τηλεθέασης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως κανείς δε γνωρίζει πού βρίσκονται τα μηχανάκια.

Το ΕΣΡ, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, θεωρεί πως δεν υπάρχει μόνο το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και άλλα θέματα που πρέπει να προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, φέρνοντας ως παράδειγμα την επικείμενη επίθεση των Αμερικανών στο Ιράκ, κάτι που θα έχει γενικότερες, όπως είπε, επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Θεωρεί, επίσης, πως με τη συνεχή προβολή του θέματος της τρομοκρατίας, ο κόσμος «εθίζεται» με την τρομοκρατία και «αμβλύνεται το περί δικαίου αίσθημα».

Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών αποδέχτηκαν ότι υπάρχει διόγκωση του θέματος της τρομοκρατίας, ενώ ορισμένοι από τους εκπροσώπους έθεσαν θέμα πως δεν μπορεί όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι». Για το λόγο αυτό, το ΕΣΡ δε θα πρέπει να εγκαλεί όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά αυτούς στους οποίους διαπιστώνει πώς γίνονται εκτροπές. Το ΕΣΡ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, σε περίπτωση που διαπιστώσει παραβιάσεις, θα προχωρήσει σε κυρώσεις.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, υπήρξε αναβολή της συζήτησης που αφορούσε παραβιάσεις τηλεοπτικών σταθμών. Υπήρξε, όμως, έναρξη κυρωτικής διαδικασίας κατά του «ALTER» και της εκπομπής «Φύλλο και φτερό», σχετικά με το θέμα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Το ΕΣΡ, επίσης, επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «Τηλεάστυ» για θέμα που αφορούσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ