Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες κόντρα στη διεύρυνση

Σε συντονισμό της δράσης, για να μην περάσει η απόφαση της κυβέρνησης για νέα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, μέχρι τις 11 το βράδυ, γεγονός που θα οδηγήσει στην παραπέρα εξόντωση των εργαζομένων, αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, φορείς των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Ολοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη υπογράμμισαν ότι η νέα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα οδηγήσει στην παραπέρα συγκέντρωση της αγοράς. Ο ανταγωνισμός θα γίνει ακόμα πιο άνισος και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δε θα τον αντέξουν. Από την άλλη, η απελευθέρωση του ωραρίου θα σημάνει και τη νέα απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή θα χτυπηθούν τα όποια εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει μέχρι σήμερα. Είναι, εξάλλου, γεγονός ότι η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων μεγαλώνει τον ανταγωνισμό, τον οποίο και εκμεταλλεύονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Η προχτεσινή σύσκεψη ήταν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του συντονισμού της δράσης και θα ακολουθήσουν κοινές επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία, όπου θα εκφραστεί η αντίθεση στη νέα απελευθέρωση του ωραρίου καθώς και η διοργάνωση μεγάλης κινητοποίησης, η οποία προσδιορίστηκε στις αρχές του Νοέμβρη. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΕΒΕΑ, της ΟΒΣΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η οποία υπό την αιγίδα της ΓΣΕΒΕΕ και μαζί με τις άλλες οργανώσεις θα επιδιώξει να οργανώσει ένα πλατύ μέτωπο αγωνιστικής υπεράσπισης του ωραρίου.

Ειδικότερα οι οργανώσεις τάσσονται υπέρ της κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας και κλείσιμο των καταστημάτων τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου. Εξαίρεση μπορεί να γίνεται μόνο για αμιγώς τουριστικά καταστήματα, εντός τουριστικών ζωνών και με ομόφωνες αποφάσεις των τοπικών αρχών και τοπικών φορέων.

Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη κατέληξαν στις παρακάτω θέσεις.

- Εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους σε κάθε διεύρυνση του ωραρίου. Η πρόθεση της κυβέρνησης για διεύρυνση, υπηρετεί συμφέροντα μεγάλων εταιριών και πολυεθνικών που στοχεύουν να αλώσουν την αγορά, υπό το πρόσχημα των δήθεν τουριστικών περιοχών. Το διευρυμένο ωράριο δεν αυξάνει τον τζίρο, αλλά το κόστος λειτουργίας του εμπορίου και κατ' επέκταση τις τιμές. Η πείρα έχει δείξει ότι κάθε διεύρυνση γίνεται όπλο στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των ΕΒΕ και των εργαζομένων. Τέλος, δηλώνουν την αντίθεσή τους σε ένα απάνθρωπο ωράριο που απορυθμίζει την κοινωνική και οικογενειακή ζωή των ΕΒΕ και των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ