Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
«Κίνηση» κυρωτικής διαδικασίας

Σε εφαρμογή η οδηγία του ΕΣΡ για την προεκλογική περίοδο

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχωρά στην εφαρμογή της οδηγίας που εξέδωσε και απέστειλε στους τηλεοπτικούς σταθμούς και με την οποία ρυθμίζεται ο τρόπος κάλυψης των πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Βασίλης Λαμπρίδης, σχετικά με ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Τύπου δήλωνε ότι το ΕΣΡ δεν έχει αρμοδιότητα να εκδίδει κανονιστικές πράξεις και ότι οι ρυθμίσεις δεν έχουν δεσμευτική ισχύ, υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ επίσημα δεν έχει λάβει από το υπουργείο Τύπου τέτοια δήλωση και επισήμανση. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε, το ΕΣΡ «δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του τι λέγεται ανεπισήμως». Επανέλαβε ότι η οδηγία συμπυκνώνει διατάξεις του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας. Η οδηγία του ΕΣΡ, όπως είναι γνωστό, ισχύει από τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη και ήδη, όπως σημείωσε ο Β. Λαμπρίδης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν αρχίσει να στέλνουν στο ΕΣΡ κασέτες από δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, προκειμένου το ΕΣΡ ν' ασκήσει τον έλεγχο για την τήρηση της οδηγίας.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση ασχολήθηκε με τα δελτία ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA της 13ης και 14ης Φλεβάρη, τις μέρες δηλαδή που ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός «άνοιξε» τα παράθυρά του στις «ροζ» αποκαλύψεις του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Κατά πλειοψηφία το ΕΣΡ, μετά από την παρακολούθηση αποσπασμάτων των συγκεκριμένων δελτίων ειδήσεων, αποφάσισε ότι συντρέχει λόγος να κινηθεί κυρωτική διαδικασία. Μετά από αυτή την απόφαση θα κληθούν οι εκπρόσωποι του ALPHA να δώσουν εξηγήσεις. Ο Β. Λαμπρίδης διευκρίνισε ότι η κίνηση κυρωτικής διαδικασίας δε συνεπάγεται και επιβολή ποινής στο σταθμό. Ανοιχτό μένει το θέμα παρουσίασης και συγκεκριμένης εκπομπής του «Κίτρινου Τύπου», κασέτα της οποίας έχει ζητήσει το ΕΣΡ.

Εξηγήσεις, όμως, θα κληθούν να δώσουν στο ΕΣΡ και εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ, επειδή στις 15 Φλεβάρη μετέδωσε, σε ώρα που δεν επιτρέπεται από το νόμο, ξένη ταινία με τολμηρό ερωτικό περιεχόμενο. Το ΕΣΡ κατά πλειοψηφία έκρινε πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει λόγος κίνησης κυρωτικής διαδικασίας.

Τέλος, και πάλι κατά πλειοψηφία το ΕΣΡ χτες για την υπόθεση του πρώην προπονητή της Παναχαϊκής Νίκου Αλέφαντου, ο οποίος είχε μιλήσει με μειωτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράσεις, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή-σύσταση στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, για τον τρόπο που ο παρουσιαστής των ειδήσεων αποσπούσε τις δηλώσεις, αλλά και στους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς που τις αναμετέδωσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ