Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Σημαντική επιδείνωση τον Ιούλη

Πάνω από 13% αυξήθηκε το έλλειμμα στο εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών τον Ιούλη, ενώ αρνητική, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, είναι η εικόνα και για το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2002. Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι τον Ιούλη, ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2001 το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών αυξήθηκε κατά 56% και του εμπορικού ισοζυγίου κατά 12,5%. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σαφώς από τη διεθνή οικονομική ύφεση, μειώθηκαν κατά 13,5%, ενώ οι εισαγωγές μόλις κατά 0,8%. Η κατάσταση διασώζεται κάπως από τα πλεονάσματα του ισοζυγίου υπηρεσιών (εισπράξεις από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες), κάτι όμως που δεν αναιρεί τη συνολική εικόνα. Η Ελλάδα, 22 χρόνια μετά την είσοδό της στην ΕΟΚ -νυν ΕΕ- παραμένει μια καπιταλιστική χώρα με ασθενέστατη παραγωγική βάση, η οποία όλο και περισσότερο υποκαθιστάται από τις εισαγωγές εμπορευμάτων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ. Μέχρι τώρα, το οικοδόμημα διατηρείται με τις κοινοτικές εισροές, οι οποίες όμως δε θα υπάρχουν μετά το 2006... Και τότε αρχίζουν τα πάρα πολύ δύσκολα για τους διαχειριστές του συστήματος. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται και η εξαγωγή κεφαλαίου 7,1 δισ. ευρώ από την Ελλάδα προς ξένες τράπεζες. Την ίδια περίοδο το 2001 είχαν εξαχθεί 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2000 είχαν επανεισρεύσει 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2002 ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2001:

  • το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 3,7% από 12.608 εκατ. ευρώ σε 13.080 εκατ. ευρώ.
  • Το ισοζύγιο υπηρεσιών παρουσίασε αυξημένο πλεόνασμα από 4.944 εκατ. ευρώ σε 5.487 εκατ. ευρώ. Σ' αυτό συνέβαλε η αύξηση των εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές και λοιπές υπηρεσίες, αλλά και η μείωση των πληρωμών για την απόκτηση των αντίστοιχων υπηρεσιών από το εξωτερικό.
  • Το ισοζύγιο εισοδημάτων παρουσίασε μικρή άνοδο του ελλείμματος από 1.185 εκατ. ευρώ σε 1.242 εκατ. ευρώ, η οποία αποδίδεται στη μείωση των εισπράξεων από τόκους, μερίσματα, κέρδη από το εξωτερικό. Μείωση εμφανίζουν και οι πληρωμές τόκων, μερισμάτων και κερδών προς κατοίκους του εξωτερικό, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην πτώση των επιτοκίων.
  • αποτέλεσμα της εξέλιξης των επιμέρους ισοζυγίων, είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, να διαμορφωθεί στα 4.952 εκατ. ευρώ, έναντι 4.358 εκατ. ευρώ το 2001. Το μήνα Ιούλη, ως προς τον Ιούλη του 2001 το αντίστοιχο έλλειμμα αυξήθηκε από 362 εκατ. ευρώ σε 565 εκατ. ευρώ ή ποσοστό αύξησης 56%.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών οι παραγωγικές επενδύσεις κατοίκων της Ελλάδας στο εξωτερικό ανήλθαν στα 368 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 35 εκατ. ευρώ παραγωγικών επενδύσεων που πραγματοποίησαν κάτοικοι του εξωτερικού στην Ελλάδα. Για επενδύσεις χαρτοφυλακίου εισέρευσαν στην Ελλάδα 7.766 εκατ. ευρώ, τα οποία τοποθετήθηκαν κυρίως σε κρατικά ομόλογα, ενώ Ελληνες κάτοικοι πραγματοποίησαν επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό ύψους 1.710 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ