Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εσμιξαν ποίηση και μουσική

Μια εξαιρετική ποιητικο-μουσική έκδοση, με τίτλο «Λόγος μουσικός (μελοποιημένη ελληνική ποίηση)», παρουσίασαν χτες οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Η έκδοση - ένα cd και ένα δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) βιβλιαράκι - προσφέρει διπλή απόλαυση, καθώς «σμίγει» τριάντα ποιήματα κορυφαίων ποιητών μας, με τη μουσική σπουδαίων συνθετών της παλιάς γενιάς και σημαντικών της νεότερης, σε ερμηνεία του Σπύρου Σακκά (τραγούδι) και του Γιώργου Κουρουπού (πιάνο). Η έκδοση οφείλεται στην έρευνα, ανθολόγηση των μελοποιημένων ποιημάτων, παραγωγή και επιμέλεια του μόνιμου συνεργάτη, σε μουσικά θέματα, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Νίκου Διονυσόπουλου.

Οι ανθολογούμενοι ποιητές (όπως περιέχονται στο cd) είναι οι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Μίλτος Σαχτούρης, Νίκος Γκάτσος, Κ. Π. Καβάφης, Κώστας Καρυωτάκης, Αριστοφάνης - σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα. Οι ανθολογούμενοι συνθέτες είναι οι: Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Κουρουπός, Αργύρης Κουνάδης, Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μητρόπουλος (μελοποίηση τριών ποιημάτων του Καβάφη, η οποία έγινε το 1926), Θόδωρος Αντωνίου, Λένα Πλάτωνος.

Το βιβλιαράκι καταγράφει (με την πολυτονική γραφή των ποιητών και με την παλιά τυπογραφία) τα τριάντα μελοποιημένα ποιήματα συνοδευόμενα με σημειώσεις και κείμενα της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου και των Γιώργου Κουρουπού και Σπύρου Σακκά, καθώς και βιογραφικά στοιχεία των δύο τελευταίων.

Στη χτεσινή παρουσίαση της έκδοσης, την ποιητική, συνθετική και ερμηνευτική αξία της επαίνεσαν ο μουσικολόγος Γιώργος Μονεμβασίτης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας Γιώργης Γιατρομανωλάκης και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Αξίζει να σταθούμε σε μια επισήμανση και μια πρόταση του Γ. Γιατρομανωλάκη: «Οι οκτώ ποιητές που ανθολογούνται συστήνουν τον κανόνα της ελληνικής ποίησης και θα αρκούσαν για μια ελληνική ανθολογία». Ο Γ. Γιατρομανωλάκης, αναφερόμενος στη γενικευμένη έκπτωση αξιών στις μέρες μας και ειρωνευόμενος τους κάθε λογής «διαχειριστές του πολιτισμού μας», πρότεινε «τα μελοποιημένα ποιήματα αυτής της έκδοσης να διδαχθούν πειραματικά σε ένα σχολείο, και μετά βλέπουμε τι κάνουμε» και υπογράμμισε «το παρόν ανθολόγιο θα μπορούσε να εισαγάγει τους μαθητές μας στον κόσμο της σπουδαίας ποίησης και μουσικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ