Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ελισάβετ Ραπτίδου
Ελισάβετ Ραπτίδου
Φωτ.

Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΔΡΑΚΟΣ (Μπάρμπας), γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΑΝΗΣ, (Κωστάκης) γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, ο ΜΩΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, στέλεχος της ΟΚΝΕ, ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ (φωτογραφία) και ο ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ, στέλεχος του Γραφείου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, δολοφονήθηκαν στις 6 Οκτώβρη 1946 στην περιοχή Παλαιοκώμης Σερρών από τμήμα των βουλγαρικών φασιστικών στρατευμάτων Κατοχής.

Σήμερα, 6 Οκτώβρη, το Παράρτημα Παγγαίου της ΠΕΑΕΑ κάνει μνημόσυνο για τους δολοφονημένους αγωνιστές.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 140 ευρώ στην ΑΕ Παγγαίου και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Κώστας και Ευπραξία Κουντουρούση

* * *

Φωτ.

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη), στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Λίτσα Βάη προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Ιωαννίνων, 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου ΜΗΤΣΟΥ ΚΩΤΟΥΖΑ, στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Φρόσω Κωτούζα και η αδελφή του Αλεξάνδρα Ντέρα, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πασσά Κιόσκι Βέροιας, για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές.

Λάμπρος Μαζαράκης
Λάμπρος Μαζαράκης
* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΝΟΡΤΑ (καπετάν Αιτωλού) και των αδελφών μου ΑΝΔΡΕΑ και ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΣΣΑΡΗ, προσφέρω 300 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν κιόλας 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια και αυταπάρνηση, ως το τέλος της ζωής του

Η σύζυγος Φωτεινή Διλιντά

Τα παιδιά Τασούλα και Γιώργος Διλιντάς και οι οικογένειές τους

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΓΚΕΛΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1942, η οποία υπέκυψε το 1949 από τα βασανιστήρια και τις φυλακές, προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, μέσω της ΝΕ Μαγνησίας.

Πολύβιος - Μαρία Γκέλη

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 6 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΙΟΥ. Γεννήθηκε το 1922 στη Σπηλιά Λάρισας, από γονείς αγρότες. Μικρός ορφάνεψε από πατέρα και αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά για να βοηθήσει τη μητέρα του και τα τρία αδέρφια του.

Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, ενώ πήρε μέρος και στα «Δεκεμβριανά». Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1943, τιμητικό τίτλο που τον κράτησε ως το θάνατό του. Κυνηγημένος από τις μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις, το 1946 ξαναβγήκε στο βουνό - στο ΔΣΕ. Κατατάχτηκε στα αντάρτικα τμήματα Ολύμπου, έφθασε στο Γράμμο και στο Βίτσι, όπου τραυματίστηκε βαριά. Πέρασε στη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία για θεραπεία.

Βασίλης Μπαντράς
Βασίλης Μπαντράς
Το 1949 παντρεύτηκε και απόχτησε δυο παιδιά. Στη Ρουμανία δούλεψε έως το 1982, συνταξιοδοτήθηκε και το 1983 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του. Αμέσως συνδέθηκε με την ΚΟ Λάρισας. Δούλεψε στο Δήμο, έως το 1992.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Δήμητρα, τα παιδιά του Ρήγας και Ελίσκα Κολιού, Ελένη και Ιωάννης Μαρίνοβ, τα εγγόνια του Ρήγας και Φωτεινή Μαρίνοβ, Βαλέρια και Γιώργος Κολιός, τα αδέλφια του Νικόλαος και Μαρίκα Κολιού, Βασιλική και Χρήστος Γκουντίντα, η κουνιάδα του Ελένη Μελενίδου και τα ανίψια του προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ, 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 40 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ρίζου ΚΟΛΙΟΣ,ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1996, γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Σπηλιά Ολύμπου. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, το 1947, καταδιωκόμενος κατέφυγε στο ΔΣΕ στα τμήματα του Ολύμπου, έφθασε ως το Γράμμο και το Βίτσι.

Από το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Εκεί δούλεψε στην παραγωγή και εκεί πέθανε.

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατό του, στη μνήμη του η κουνιάδα του Δήμητρα Κολιού, τα αδέρφια του Νικόλαος και Μαρίκα Κολιού, Βασιλική και Χρήστος Γκουντίντα και τα ανίψια του προσφέρουν από 20 ευρώ στο ΚΚΕ, στο «Ριζοσπάστη» και στην ΠΕΕΠΠ.

Χρήστος Γραμματικόπουλος
Χρήστος Γραμματικόπουλος
* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης αδελφής μου - αγωνίστριας Ι. ΜΑΝΤΑΛΑΡΗ, προσφέρω 50 ευρώ, στην ΚΟΒ Χαλανδρίου.

Νίκος Μανταλάρης

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται σήμερα, 6 Οκτώβρη, 6 μήνες από το θάνατο - στις 7 Απρίλη 2002 - του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΙΟΝΑ (Φωστήρα) από την Κομοτηνή. Εφυγε από τη ζωή, ενώ πήγαινε με αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς υπερασπιστές του φρουρίου Νυμφαίας.

Ο Δημ. Χιονάς γεννήθηκε στο χωριό Πάνδροσο Ροδόπης το 1929. Μέλος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας, από μικρός μπήκε στη βιοπάλη.

Στην Κατοχή, στα 15 χρόνια του, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και στα τέλη του 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ και πολέμησε από τις γραμμές του ως αξιωματικός, έως το φθινόπωρο του 1949.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία, όπου δούλεψε ως ανθρακωρύχος.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1948.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1984. Στην Κομοτηνή, όπου εγκαταστάθηκε, συνδέθηκε με την οργάνωση του ΚΚΕ και εργάστηκε ως στέλεχος της ΝΕ Ροδόπης.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Σταυρούλα Καρανικολάου πρόσφερε 100 ευρώ στην ΚΟ Ροδόπης για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές.

* * *

Φωτ. 2

Σήμερα, 6 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, από τους Ανάργυρους Φλώρινας. Γεννήθηκε το 1923. Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και την ορφάνια. Μαθητής στην Κατοχή, άφησε τα θρανία και βγαίνει στο βουνό, για να αγωνιστεί για την απελευθέρωση της πατρίδας. Αναπτύσσει σημαντική δράση ως στέλεχος του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με το ψευδώνυμο Μήτσος.

Κώστας Πιτσαρής
Κώστας Πιτσαρής
Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Μετά τον Εμφύλιο, οι διώξεις, οι φυλακίσεις και εξορίες τον ανάγκασαν να φύγει μετανάστης στη Γερμανία. Εκεί συνεχίζει τη δράση του από τις γραμμές της ΕΔΑ. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία Ελληνικής Κοινότητας στο Ρούσελσχαϊμ. Στο πρώτο Συνέδριο της ΟΕΚ Γερμανίας, εκλέγεται αντιπρόεδρος του ΔΣ. Ηταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας Αντιδικτατορικής Επιτροπής στην πόλη όπου ζούσε. Συμμετείχε δραστήρια στους αγώνες του μαζικού και μεταναστευτικού κινήματος και από τα ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής Ειρήνης.

Γαλούχησε την οικογένειά του με τα ιδανικά στα οποία πίστευε και ο ίδιος. Διακρινόταν για το καθαρό μυαλό, την τολμηρή σκέψη και το σαφή λόγο, πάντα μέσα στη γραμμή και την πολιτική του ΚΚΕ. Ακούραστος, δραστήριος, άξιος ως το τέλος της ζωής του.

Η ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ, αδελφή του Γιώργη, γεννήθηκε το 1926 στους Ανάργυρους. Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ Νέων και αργότερα πέρασε στην ΕΠΟΝ, με το ψευδώνυμο Χάρη. Ως μέλος του ΝΣ της ΕΠΟΝ Φλώρινας, ανέπτυξε σημαντική δράση. Τον Απρίλη του 1944, κατατάχτηκε στην ανταρτοΕΠΟΝίτικη διμοιρία της 9ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Μακεδονίας.

Μετά τη Βάρκιζα, διώχτηκε για την αντιστασιακή δράση της και κατέφυγε στο ΔΣΕ στα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Τον Ιούλη του 1948, σκοτώθηκε στο Γράμμο.


Στη μνήμη τους, καθώς επίσης στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, τη δημοκρατία και την ειρήνη, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο Παράρτημα Φλώρινας της ΠΕΑΕΑ, μέσω ΝΕ Γερμανίας.

Η σύζυγος και τα παιδιά του Γιώργη Αναστασιάδη

* * *

Φωτ.3

Πέρασαν 10 χρόνια από τις 3 Οκτώβρη 1992, που «έφυγε» η γλυκιά μανούλα μας ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΩΡΑΪΤΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Επίσης πέρασαν 2 χρόνια από τις 5 Οκτώβρη 2000, που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας ΝΙΚΟ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη μνήμη τους, καθώς επίσης στη μνήμη του αξέχαστου πατέρα μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΩΡΑΪΤΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω.

Ολγα Κυριαζίδου - Αγγελική Χωραΐτου

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΑΤΑΛΙΑ, ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ και ΜΙΚΗ ΘΩΜΑΪΔΗ, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΙΤΗΣ και ΙΣΑΒΕΛΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 50 ευρώ.

Σταμάτης Σωτηρόπουλος

* * *

Πέρασαν κιόλας 50 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ. Γεννήθηκε πριν από 71 χρόνια. Καταγόταν από την ηρωική Κεφαλονιά. Μπολιάστηκε στους αγώνες του λαού για δημοκρατία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία της πατρίδας από κάθε ξένο και ντόπιο δυνάστη. Ηταν μέλος της ΠΕΑΕΑ. Την ηρωική νύχτα του Πολυτεχνείου, πολύς κόσμος σώθηκε από το κυνηγητό των φασιστοειδών Ελλήνων και ξένων πρακτορίσκων, περνώντας από την επιχείρησή του, πίσω από το Πολυτεχνείο, καθώς και από το σπίτι του στην Κυψέλη.

Αριστος οικογενειάρχης, πάντα με το χαμόγελο, αισιόδοξος για τη ζωή.

Πάντα θα τον θυμόμαστε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Θεοπούλα Πιτσαρη
Θεοπούλα Πιτσαρη
Στη μνήμη του, προσφέρουμε για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

Η κόρη του Σοφία Μεσσάρη - Μπάλλα

Ο ανιψιός του Βλάσης Διονυσάτος

* * *

ΦΩΤ.

Στις 12 Οκτώβρη συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του φίλου μας ΚΩΣΤΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ. Γεννήθηκε στους Γόννους Λάρισας το 1936. Εκεί έζησε και δούλευε. Σε νεαρή ηλικία γνώρισε τη φρίκη του πολέμου '40-'41, την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Μετά το 1965, πήγε στη Θεσσαλονίκη και δούλευε στις οικοδομές (στα μωσαϊκά).

Υπήρξε ασυμβίβαστος και αταλάντευτος κομμουνιστής, πάντα αγωνιζόταν για έναν καλύτερο κόσμο και για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, οι φίλοι του Βαγγέλης και Θωμάς προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης, 30 ευρώ.

* * *

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τότε που έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή ο αγαπημένος μας ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΡΕΠΟΥΣΗΣ. Αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟ Ληξουρίου και για τη μεγαλύτερη επιτυχία στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές.

Οι γονείς και ο αδελφός του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΝΤΡΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 20 ευρώ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές.

Η σύζυγός του Βασιλική Μπαντρά

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ γεννήθηκε στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Από έφηβος εργάτης στο «Αλλατίνη» συνδέθηκε με το αριστερό κίνημα και το ΚΚΕ.

Παναγιώτης Αϊβαλιώτης
Παναγιώτης Αϊβαλιώτης
ΕΑΜίτης στην Κατοχή, υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή. Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι και τον Αϊ - Στράτη.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Υπήρξε εργατικό στέλεχος στον τομέα Χημικής Βιομηχανίας και οι συνάδελφοί επανειλημμένα τον εξέλεξαν αντιπρόσωπό τους στα συνέδρια του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Με τη μεταπολίτευση, πέρασε στο ΚΚΕ. Για πολλά χρόνια ήταν στέλεχος της ΚΟΒ Πυλαίας.

Σήμερα, Κυριακή 6 Οκτώβρη, γίνεται το μνημόσυνό του, με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ανοιξιά και η κόρη του Μαρία προσφέρουν για τη μάχη των εκλογών, μέσω ΚΟΒ Πυλαίας, από 50 ευρώ στο ΚΚΕ, στη «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Πυλαίας» και στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης».

* * *

Φωτ.

Στις 30 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπητού μας θείου και παππού ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΑΤΖΗΜΑ, ανθρώπου ακέραιου και αγαπητού από τους συμπολίτες του των Γρεβενών, από όπου καταγόταν. Αγωνιστής από τα 16 χρόνια του, πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ. Φοίτησε στη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, και πολέμησε τους κατακτητές με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Μετά την Απελευθέρωση ανέπτυξε αξιόλογη συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στο Δήμο Γρεβενών. Εκλέχτηκε στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Γρεβενών και στο ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Υπήρξε επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ.

Μήτσος Κωτούζας
Μήτσος Κωτούζας
Στην καρδιά μας θα μείνει αξέχαστος για τη ζωντάνια του, το δυναμισμό του και το αστείρευτο πάθος για ζωή.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης και 50 ευρώ στο Παράρτημα Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ.

Ο ανιψιός του Χρήστος Γκατζήμας και η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΡΑΠΤΙΔΟΥ γεννήθηκε το 1927 στην Κρύα Βρύση Πέλλας. ΕΠΟΝίτισσα από το 1943, το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977.

Στις 3 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατό της.

Στη μνήμη της, τα παιδιά της Γιώργος και Αναστασία προσφέρουν 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 4

Ο Βαγγέλης Αγγελάκης προσφέρει στη «Δημοτική Παράταξη ΔΑΣ» Αγίου Δημητρίου, η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ, 100 ευρώ ως δεύτερη δόση, στη μνήμη της γυναίκας του ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ και των αγωνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ και ΧΡ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, οι οποίοι άφησαν υποθήκες ήθους και αγώνα.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΣΑΒΒΑ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗ, η σύζυγός του Ελισάβετ Ποζατζίδου πρόσφερε στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη», 150 ευρώ για τον προεκλογικό αγώνα.

* * *

Φωτ. 2

Στα 44 χρόνια του «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας, στις 2 Γενάρη 1996, ο πολυαγαπημένος μας και αξέχαστος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΤΣΑΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, γιατρός, παθολόγος. Οσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δε θα ξανακούσουμε, Κώστα, τη φωνή σου και δε θα σε ξαναδούμε.

Πολυχρόνης Βάης
Πολυχρόνης Βάης
Επίσης δε θα ξεχάσουμε την πολυαγαπημένη μας ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, μέλος του ΚΚΕ, αντάρτισσα του ΕΛΑΣ και ανθυπολοχαγό του ΔΣΕ, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το «χαμό» του ακριβού γιου της και 4 μήνες αργότερα άφησε την τελευταία πνοή της.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 50 ευρώ στη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» Τρικάλων για τις εκλογές και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη»

Ο πατέρας του Κώστα και σύζυγος της Θεοπούλας Βασίλης Πιτσαρής

Η σύζυγος του Κώστα, Ρούλα Πιτσαρή

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΓΟΥΛΑΣ Αντωνοπούλου - ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗ, αδελφής του αγαπητού φίλου και συντρόφου Γιώργου Μπακοβασίλη, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Τρικάλων.

Βασίλης Πιτσαρής

* * *

Φωτ.

Στις 17 Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που πέθανε, έπειτα από μακρόχρονη αρρώστια, η αγωνίστρια ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Παπούλα) ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ. Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Λούπεδα Ανατολικής Θράκης. Το 1941 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Μπουρσούκη και απέκτησε μία κόρη. Ο σύζυγός της, μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τραυματίστηκε το 1948 και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

Η Βασιλική κυνηγήθηκε για τη δράση του άντρα της, και αναγκάστηκε να καταφύγει, μαζί με την κόρη της, στο Αρχηγείο Τζένας του ΔΣΕ. Τελείωσε Σχολή Νοσοκόμων και ονομάστηκε αξιωματικός. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και επέστρεψε στην πατρίδα το 1981. Ζούσε με την οικογένειά της στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Στέλιος Διλιντάς
Στέλιος Διλιντάς
Στη μνήμη της, η κόρη της Μαρία, ο γαμπρός της Χρήστος και ο εγγονός της Κωνσταντίνος προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης, 60 ευρώ και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Πολιτικό οικογενειακό μνημόσυνο. Εκεί στα Μάρμαρα στον κάμπο της Δωρίδας: ΑΛΕΞΗΣ - ΤΑΣΟΥΛΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ - ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ - ΕΥΘΥΜΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - Αλεκάκης σαν παλικάρι μου έφυγες νωρίς/ ώρα καλή σου σύντροφε...

Ολοι ήταν αντιστασιακοί.

Στη μνήμη τους προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Νίκος Ηλιόπουλος

***

Φωτ.

Πέρασαν 54 χρόνια από την εκτέλεση του μοναδικού αδελφού μου ΝΩΝΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ (φωτογραφία).

Στις αρχές Οκτώβρη του 1948, έκτακτο Στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο 6 παλικάρια, τα οποία κρατούνταν στις φυλακές Μεσολογγίου.

Τα ξημερώματα της 4ης Οκτώβρη, τα εκτέλεσαν στην Αγριλιά Μεσολογγίου.

Τα παλικάρια αυτά ήταν: ΝΩΝΤΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗΣ - δάσκαλος από την Κατούνα Ξηρόμερου. ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ από τις Παπαδάτες Ξηρόμερου, ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ δικηγόρος από τη Λευκάδα, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΜΠΙΡΗΣ - καθηγητής από την Πάτρα, Β. ΠΕΡΑΝΤΩΝΗΣ - αξιωματικός από τη Ναυπακτία και ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - τηλεγραφητής από το Αίγιο.

Γιώργης Αναστασιάδης
Γιώργης Αναστασιάδης
Στη μνήμη του αδελφού μου και των συντρόφων του, καθώς επίσης στη μνήμη των εξαδέλφων μου ΜΗΤΣΟΥ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗ και ΤΑΚΗ ΖΕΛΟΥ, γιατρών από την Κατούνα, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αθήνας, 100 ευρώ.

Αγγελική Μπουμπούλη - Δάρα


Αριστείδης Χωραϊτης
Αριστείδης Χωραϊτης

Χριστίνα Χωραϊτη
Χριστίνα Χωραϊτη

Σάββας Ποζατζίδης
Σάββας Ποζατζίδης

Νίκος Κυριαζόπουλος
Νίκος Κυριαζόπουλος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ