Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 300.000 χρεοκοπίες σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ

Με καταιγιστικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι πτωχεύσεις στις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες. Το 2003 θα είναι περισσότερες. Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ και την «Ευρωζώνη»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε πάνω από 300.000 αναμένεται να ανέλθει ο αριθμός των επιχειρήσειων που θα χρεοκοπήσουν το 2002 στις Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ! Αυτό αναφέρεται σε μελέτη η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη από το τμήμα οικονομικών ερευνών της ασφαλιστικής εταιρίας «Euler & Hermes». Στην ίδια έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση ότι την επόμενη χρονιά, το 2003, ο αριθμός των χρεοκοπιών θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας τις 18.500 επιχειρήσεις. Ως τα τέλη του 2002 ο αριθμός αναμένεται να ανέλθει στις 39.000 και τον επόμενο χρόνο στις 44.000. Το παθητικό αυτών των εταιριών ανήλθε στα 19,6 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα εκτιναχτεί στα 40 ως 50 δισ. ευρώ το 2003.

Εκτιμάται ότι εκτός των άλλων παραγόντων που αφορούν στην κρίση της γερμανικής οικονομίας, ένας επιπλέον λόγος που ενισχύει το κύμα των πτωχεύσεων είναι και η απόφαση των τραπεζών να κλείσουν τη στρόφιγγα των δανείων προς τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Εξίσου σοβαρή είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2002 θα χρεοκοπήσουν περίπου 45.000 επιχειρήσεις, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στις 46-47.000 το 2003.

Στις ΗΠΑ, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μία μείωση του ρυθμού των πτωχεύσεων το 2002. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οι πτωχεύσεις μειώθηκαν κατά 4% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001. Ωστόσο ο αριθμός των πτωχεύσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αφού ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν στο διάστημα Γενάρη - Μάρτη 2002 είναι 19.740. Μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι, όπως η «Alliance», υπολογίζουν πως ο αριθμός των χρεοκοπιών θα ανέλθει στις 39.500 μέσα στο 2002.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το κύμα των χρεοκοπιών ξέσπασε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2001. (Την περασμένη χρονιά είχαν χρεοκοπήσει 41.000 επιχειρήσεις). Ενα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που αφορά στην αμερικανική οικονομία είναι ότι οι χρεοκοπίες αφορούν κυρίως τις μεγάλες σε μέγεθος επιχειρήσεις. Εξι από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρικές χρεοκοπίες παγκοσμίως αφορούν αμερικανικές εταιρίες- κολοσσούς, όπως η «Enron», η «Worldcom» κ.ά.

Η πορεία ενός πολύ σημαντικού δείκτη τόσο της αμερικανικής, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας, του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής, εξηγεί όχι μόνο το κύμα των χρεοκοπιών, αλλά και τη γενική οικονομική κρίση, όπως αυτή εκδηλώνεται από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Την περασμένη Τρίτη, 1η Οκτώβρη, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ISM, ο οποίος καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο βιομηχανικό τομέα, διαμορφώθηκε φέτος το Σεπτέμβρη στις 49,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβρη του 2001. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το Γενάρη του 2002 που ο εν λόγω δείκτης υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί (σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες) τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ύφεση και την ανάκαμψη.

Με την εξέλιξη αυτή διαψεύδονται και όσοι είχαν σπεύσει να κηρύξουν το τέλος της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές του 2002.

Την ίδια πορεία ακολουθεί και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στη «Ζώνη του ευρώ». Ο δείκτης - βαρόμετρο του μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς» για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην «Ευρωζώνη» υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα, το Σεπτέμβρη, στις 48,9 μονάδες (από 50,8 τον Αύγουστο).


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ