Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πικρό χάπι»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η απερχόμενη χούντα του Πακιστάν απέρριψε την κριτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις εκλογές της περασμένης βδομάδας. Η διαδικασία, είπε ο στρατηγός - πρόεδρος για τους φίλους - Περβέζ Μουσάραφ, ήταν «ελεύθερη και δίκαιη». Οι Βρυξέλλες έκαναν λόγο για «χρήση κρατικών πόρων» από πλευράς Ισλαμαμπάντ για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα υπέρ των κομμάτων τα οποία στήριζε η χούντα, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα των παρατηρητών τους το οποίο επικαλούνταν χθες το BBC. Από την άλλη, όμως, η Ουάσιγκτον επέμενε να «καλωσορίζει» το εκλογικό αποτέλεσμα ως «ένα βήμα προς τη δημοκρατία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εγκρίνουν το αποτέλεσμα.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Πέμπτης δίνουν στο κόμμα που θεωρείται σύμμαχο του Μουσάραφ, τις περισσότερες έδρες, χωρίς ωστόσο αυτό ούτε καν να πλησιάζει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν/Καΐντ-ε-Αζάμ (ή PML(Q)), κατέλαβε 77 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (ΡΡΡ) της Μπεναζίρ Μπούτο κατέλαβε 63 έδρες, ο συνασπισμός έξι ισλαμικών κομμάτων Μουταχίντα Μαζλίς-ε-Αμάλ (ΜΜΜ) έλαβε 45 έδρες, και ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν-Ναουάζ (PML-N), του Ναουάζ Σαρίφ, περιορίστηκε στις 14 έδρες, ενώ τα υπόλοιπα μικρά κόμματα έλαβαν συνολικά 68 έδρες. Σε τρεις εκλογικές περιφέρειες θα επαναληφθεί η διαδικασία.

Ο επικεφαλής των παρατηρητών της ΕΕ, Τζον Κούσναχαν, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές αρχές του Πακιστάν προέβησαν σε «αδικαιολόγητη ανάμειξη με τις εκλογικές ρυθμίσεις και τη δημοκρατική διαδικασία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κατά τρόπο λυπηρό, οι αρχές υιοθέτησαν μια πορεία δράσης που απέβη σε σοβαρές αλλοιώσεις της εκλογικής διαδικασίας». Οι Ευρωπαίοι παρατηρητές κατηγόρησαν το στρατηγό Μουσάραφ για τον περιορισμό των προεκλογικών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Και, ακόμη, άσκησαν κριτική στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε ο στρατηγός νωρίτερα φέτος, οι οποίες δίνουν στον πρόεδρο τη διακριτική ευχέρεια να διαλύει τη Βουλή.

Ο συνασπισμός των θρησκευτικών κομμάτων απέσπασε τόσο μεγάλο ποσοστό των εδρών κι ανήλθε στην τρίτη θέση μετά το κόμμα της Μπούτο, σύμφωνα με σχεδόν το σύνολο των αναλυτών, επειδή συγκέντρωσε την ψήφο διαμαρτυρίας για τη στήριξη του Μουσάραφ στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν αλλά και την ανοχή του στις ανοιχτές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός Πακιστάν από την «αντιτρομοκρατική συμμαχία». Το λεγόμενο «αντιαμερικανικό» αίσθημα που προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν τα κόμματα που συμμετείχαν στον ΜΜΑ, εκφράστηκε σχεδόν σε καθολικό βαθμό ειδικά στις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Πικρό μάθημα»

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν, το αποτέλεσμα σηματοδοτεί ένα «πλήγμα» για τις αμερικανικές προσπάθειες καταπολέμησης των «εξτρεμιστικών ομάδων» στο Πακιστάν. Ο Καζί Χουσαΐν Αχμέντ, ηγέτης του ΜΜΑ, σε ομιλία του στην Πεσαβάρ, έκανε λόγο για «επανάσταση»: «δε θα αποδεχτούμε τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ούτε την επιβολή της δυτικής κουλτούρας που επιχειρείται». Ο Μιάν Ασλάμ, γενικός γραμματέας του ΜΜΑ και νέος βουλευτής του Ισλαμαμπάντ, έκανε δηλώσεις που σήμαναν συναγερμό στην Ουάσιγκτον: «οι Ταλιμπάν είναι αδελφοί μας. Είναι καλοί άνθρωποι. Η ιδέα ότι είναι διαβολικοί, είναι μια παρεξήγηση της Δύσης - ο Τζορτζ Μπους πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει φίλους, όχι να κάνει εχθρούς». Πρόσθεσε: «τα στρατεύματα των ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν το Πακιστάν αμέσως». Αμερικανικά πρακτορεία έκαναν λόγο για «πικρό μάθημα» για την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν - όποια κι αν είναι αυτή, αφού οι συζητήσεις για τη συγκρότηση συμμαχίας, μολονότι δεν έχουν αρχίσει ακόμη επίσημα, γίνονται ήδη στο παρασκήνιο - θα παραμείνει «στενή σύμμαχος» των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε χθες ο Μουσάραφ. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει σχηματιστεί και ο νέος πρωθυπουργός να ορκιστεί ως την 1η του Νοέμβρη.

Από πλευράς ινδικής κυβέρνησης εκφραζόταν «ανησυχία» για την άνοδο των ισλαμικών κομμάτων, αφού ενδέχεται - όπως είπαν τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ όσο και ο υπουργός του των Εξωτερικών Γιασουάντ Σινχ, που επισκεπτόταν τη Βρετανία - να σηματοδοτήσει την περαιτέρω επιδείνωση του «προβλήματος της τρομοκρατίας στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ