Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΚΟΥΒΕΪΤ - ΗΠΑ
«Επανεμφάνιση» Μπιν Λάντεν

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΝΤΟΧΑ - ΣΑ' ΑΝΑ.-

Την «ηρωική» πράξη όσων σχεδίασαν και πραγματοποίησαν τη βομβιστική επίθεση εναντίον του γαλλικού πετρελαιοφόρου Limburg, στα ανοιχτά της Υεμένης, και την επίθεση εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στο Κουβέιτ, την περασμένη βδομάδα, φέρεται να εξαίρει με μήνυμά του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με το δίκτυο του Κατάρ, το μήνυμα, που απεστάλη σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις, φέρει την υπογραφή του νούμερο 1 καταζητούμενου, χωρίς, όμως, να μπορεί να εξακριβωθεί η αυθεντικότητά του. Στο μήνυμα, ο Μπιν Λάντεν φέρεται να επαινεί τις «ηρωικές πράξεις εναντίον της αμερικανικής κατοχής και της αμερικανικής επιθετικής τακτικής» και καλεί το μουσουλμανικό κόσμο «να ενωθεί εναντίον των Αμερικανών, των απίστων και των Εβραίων» κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τα σχέδια επίθεσης στο Ιράκ που αποβλέπουν, για άλλη μια φορά, στην «καταλήστευση του εθνικού πλούτου των Αράβων».

Ανάμεσα σε άλλα, στο μήνυμα αναφέρεται ότι οι επιθέσεις αυτές «αποδεικνύουν το επίπεδο κινδύνου για τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στις ισλαμικές χώρες» και υποδεικνύεται ότι «η προτεραιότητα αυτού του πολέμου πρέπει να είναι ενάντια στους απίστους, στους Αμερικανούς και στους Εβραίους, που δε σταματούν την αδικία εναντίον μας». Πάντως, στο μήνυμα, που φέρει την ημερομηνία της Κυριακής, δε γίνεται καμία αναφορά για την πολύνεκρη τριπλή βομβιστική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες Αμερικανοί και Ινδονήσιοι αξιωματούχοι, συνδέουν με την Αλ Κάιντα.

Στο μεταξύ, στην Υεμένη, Γάλλοι ειδικοί αναζητούν τον ακριβή τρόπο της έκρηξης στο πετρελαιοφόρο, έχοντας καταλήξει οριστικά ότι δεν πρόκειται για ατύχημα. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, στο ρήγμα του Limburg βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικού TNT καθώς και κομμάτια μικρού πλοιαρίου. Παρ' όλα αυτά, δε βρέθηκαν απομεινάρια κάποιου καμικάζι αυτοκτονίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο το παγιδευμένο πλοιάριο να πυροδοτήθηκε από μακριά. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, η οργάνωση Ισλαμικός Στρατός του Αντεν - Αμπιάν, για την οποία υπάρχουν υπόνοιες συνεργασίας με την Αλ Κάιντα αλλά όχι αποδείξεις.

Την ίδια στιγμή, στο Κουβέιτ εντείνεται η αναστάτωση καθώς, χθες, η αμερικανική πρεσβεία στην πόλη του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι αμερικανικά στρατεύματα που στρατοπεδεύουν στα βόρεια της χώρας δέχτηκαν πυρά, νωρίς το πρωί, από δύο διερχόμενα πολιτικά αυτοκίνητα. Το επεισόδιο δε γενικεύτηκε και δεν υπάρχουν τραυματίες καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν ανταπέδωσαν, όπως υποστήριζε η ανακοίνωση. Τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, καθώς εκτός από τον έναν νεκρό πεζοναύτη και τον έναν τραυματία από τα πυρά των δύο μετέπειτα επίσης δολοφονημένων ενόπλων στη νήσο Φαϊλάκα, πυρά δέχτηκε και η πύλη του αμερικανικού στρατοπέδου Ντόχα την περασμένη Τετάρτη, έχουν προκαλέσει νευρικότητα.

Η κουβεϊτιανή ηγεσία, αν και παραδέχτηκε ότι το περιστατικό με τους πεζοναύτες ήταν τρομοκρατική επίθεση, επέμεινε ότι προέρχεται από έναν μικρό πυρήνα ντόπιων, ο οποίος, στην πλειοψηφία του, συνελήφθη. Απέφυγε, όμως, να σχολιάσει τα άλλα δύο περιστατικά. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι υπάρχει διασύνδεση του συνόλου των επιθέσεων με κάποιο παρακλάδι της αλ Κάιντα και φαίνεται ότι χθεσινό «μήνυμα» «επιβεβαιώνει» τις εκτιμήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ