Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΧΙ στην εκμετάλλευση της ελληνικής γης

Στα περίχωρα του όμορφου παραλιακού χωριού, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, βρίσκεται και η γενέτειρα του μεγάλου μας φιλοσόφου Αριστοτέλη, τα Στάγειρα. Ανασκαφές είχαν αρχίσει πριν μερικά χρόνια στην αρχαιολογική αυτή τοποθεσία, υπό τη διεύθυνση του γνωστού μου αρχαιολόγου, Κώστα Σισμανίδη. Δυστυχώς όμως σήμερα έχουν σταματήσει οι εργασίες λόγω... έλλειψης κονδυλίων, όπως μας είπαν οι αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα, ό,τι μέχρι τώρα έγινε να πάει χαμένο, γιατί σιγά - σιγά καταστρέφεται.

Αγανακτώ, και μαζί με μένα και πολλοί άλλοι, με τους κυβερνητικούς παράγοντες που δε βρίσκουν κονδύλια για την αναστήλωση των αρχαιοτήτων της χώρας μας, αλλά βρίσκουν πολύ εύκολα για τις στρατιωτικές αποστολές στο... Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν και ίσως και στο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν νέα σφαγή.

Ενα ακόμα ζήτημα που χρόνια απασχόλησε όλους τους κατοίκους αυτής της περιοχής και για το οποίο έχω ξαναασχοληθεί παλαιότερα σε γράμμα μου, ήταν η επαναλειτουργία των μεταλλείων χρυσού που ανήκαν στον Μποδοσάκη και που έγιναν κτήμα της ληστρικής καναδικής εταιρίας TVX-GOLD. Μετά όμως από πολύχρονους αγώνες, σκληρές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και ατέλειωτες διαμαρτυρίες, δικαιωθήκαμε και σταμάτησε η λειτουργία των ορυχείων. Ετσι σώθηκε το φυσικό περιβάλλον και η καθαρή θάλασσα, χάρις στον κοινό αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Ομως οι Καναδοί δεν κάνουν πίσω μπροστά στη δίψα για την εκμετάλλευση της ελληνικής γης. Τώρα «έπεσαν» πάνω στην κοντινή περιοχή της Στρατονίκης. Μάλιστα με την αρνητική πείρα τους από το μέτωπο της Ολυμπιάδας, έχουν μετατρέψει τη Στρατονίκη σε στρατόπεδο. Οι κάτοικοί της, που τα σπίτια τους βρίσκονται πάνω από τις γαλαρίες των μεταλλωρυχείων και υπάρχει φόβος «μιαν ωραία πρωία» να τιναχτούν στον αέρα και γίνουν συντρίμμια, κάνουν το παν για να ματαιώσουν τα καταχθόνια σχέδια των Καναδών χρυσοθήρων. Παλεύουν με όλα τα μέσα, όπως κάποτε οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και είναι ενωμένοι σε κοινό αγώνα, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν όλους τους κατοίκους των γύρω χωριών να σταθούν στο πλευρό τους, γιατί πολύ καλά γνωρίζουν ότι μόνο με κοινούς και μαζικούς αγώνες πετυχαίνεις το σκοπό σου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΙΡΜΙΡΑΚΗΣ

Χαλκιδική


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ