Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κώστας Παρλαβάντζας
Κώστας Παρλαβάντζας
Φωτ.

Στις 10 Οκτώβρη 2002 «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αδερφός μου ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΥΑΣ, σε ηλικία 78 χρόνων, αγωνιστής και κομμουνιστής. Πιστός και χωρίς παρεκκλίσεις ως την τελευταία πνοή του στα ιδανικά του κομμουνισμού για τα οποία αγωνίστηκε σε όλη τη ζωή του. Από μικρή ηλικία στη βιοπάλη.

Στην Κατοχή σε ηλικία 19 χρόνων έγινε μέλος του «Θεσσαλικού Ιερού Λόχου» Καρδίτσας. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ πέρασε στις γραμμές της και στη συνέχεια κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας κυνηγήθηκε άγρια από τις μοναρχοφασιστικές συμμορίες της εποχής, συνελήφθη, βασανίστηκε, φυλακίστηκε και στάλθηκε εξορία στα Κύθηρα. Με την αμνηστία του Σοφούλη αφέθηκε ελεύθερος, αλλά επειδή η ζωή του κινδύνευε και πάλι από τις συμμορίες της Δεξιάς και των Αγγλοαμερικανών, πήρε και πάλι τα βουνά. Κατατάχτηκε στα αντάρτικα τμήματα των Αγράφων.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, ύστερα από πολλές και επικίνδυνες περιπέτειες, μαζί με άλλους ξεκομμένους αντάρτες, έφτασε στην Αλβανία. Από κει στην Ουγγαρία, από όπου στάλθηκε σε Σχολή Αξιωματικών στην Πολωνία. Κατόπιν επέστρεψε στην Ουγγαρία, όπου εργάστηκε σε επιχειρήσεις της Βουδαπέστης.

Επαναπατρίστηκε το 1958 βαριά άρρωστος.

Από τότε δούλεψε σκληρά ώσπου συνταξιοδοτήθηκε.

Στη Βουδαπέστη παντρεύτηκε την Αντιγόνη Αθανασίου, με την οποία απέκτησε δυο κόρες - τη Δήμητρα και την Ελένη.

Το 2001 τον χτύπησε η επάρατος νόσος και πέρασε οδυνηρές μέρες τους τελευταίους μήνες. Αντιμετώπισε την αρρώστια του με καταπληκτική ψυχραιμία και αγόγγυστα. Εφυγε με πλήρη ηρεμία και ήσυχη τη συνείδησή του, γιατί εκπλήρωσε το χρέος του με συνέπεια, στο ΚΚΕ, το λαϊκό κίνημα και την οικογένειά του.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», που το φύλλο της 10ης Αυγούστου 2002 το πήρε μαζί του.

Ο αδερφός του Αλέκος Καρυάς

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΛΑΒΑΝΤΖΑ η συντρόφισσά του Ζωή προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών Καλλιθέας, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

H Ολγα Νίρου προσφέρει 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη και αντί για στεφάνι στον τάφο του ανιψιού της ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΣΟΥ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 9 Οκτώβρη 2002.

* * *

Φωτ.

Η αγαπημένη συννυφάδα μου, ΣΩΤΗΡΙΑ Παντελή ΜΗΤΡΟΓΩΓΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 30 Αυγούστου 2002, ως δασκάλα, πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες της στο κοινωνικό σύνολο.

Στη μνήμη της προσφέρω 30 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Μάγδα Α. Μητρογώγου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ