Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ- Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
«Κάθε πέρσι και... καλύτερα»

Ο Μακεδονικός είναι ιδιαίτερα ισχυρός, όχι όμως και η ΑΕΚ που δεν έκανε μεταγραφές

Sportidea

Ο Μακεδονικός είναι ιδιαίτερα ισχυρός, όχι όμως και η ΑΕΚ που δεν έκανε μεταγραφές
Επιτέλους δράση... Φαίνεται απίστευτο απ' όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό, αλλά να που τελικά για το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 θα υπάρξει και ένα κομμάτι που θα αφορά τον αγωνιστικό τομέα. Εστω και καθυστερημένα χτες έγινε η πρεμιέρα του πρωταθλήματος (εκτός απροόπτου δηλαδή, αφού το κείμενο γράφτηκε κάπου στα μέσα της βδομάδας) που και αυτή, όπως και οι αντίστοιχες των τελευταίων ετών γίνεται σε θολό τοπίο. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν τα πάντα μοιάζουν ίδια. 'Η εάν θέλουμε να κάνουμε το «δικηγόρο του Διαβόλου» τα πάντα μοιάζουν χειρότερα. Το άλλοτε καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, το άκρως επαγγελματικό όπως το διαφήμιζαν κάποιοι, βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δέκα ομάδες ψάχνουν ακόμα να δουν τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που θα τους έδιναν μια.. κάποια ανάσα, και όσο το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει, τα προβλήματα μεγαλώνουν. Οι «επαγγελματίες» του παρελθόντος στρέφουν τώρα το χέρι τους προς την πολιτεία ζητώντας να τους βοηθήσει προκειμένου έστω και την ύστατη ώρα να μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους τον οποίο έχασαν οι ίδιοι (οι προκάτοχοί τους) από τις αλόγιστες σπατάλες τους. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, οι κόντρες της Λίγκας των ομάδων με την Ομοσπονδία, συνυφασμένες με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη (ΟΥΛΕΜΠ - ΦΙΜΠΑ) δίνουν τη χαρακτηριστική βολή στο ήδη βαριά πληγωμένο άθλημα. Ετσι λοιπόν για άλλη μια χρονιά το ελληνικό πρωτάθλημα καλείται να κερδίσει ένα στοίχημα. Μόνο που αυτό θα είναι διαφορετικό από ό,τι επικρατούσε μέχρι πρότινος και αφορούσε σε ποιο επίπεδο συγκαταλέγεται ευρωπαϊκά. Αυτή τη φορά το στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι ένα στοίχημα «ζωής για το ίδιο το άθλημα».

Το ταμείο είναι μείον

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα είναι πάλι από τα φαβορί

Sportidea

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα είναι πάλι από τα φαβορί
Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και παράλληλα οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι διοικήσεις, μήπως και σώσουν το... καράβι, είναι τα δυο βασικά στοιχεία που θα λέγαμε κυριαρχούν στις συνθέσεις των ομάδων. Οι μεταγραφικές «βόμβες» του παρελθόντος μοιάζουν πλέον με μακρινό όνειρο, αφού στη σημερινή εποχή αυτό που έχει την τιμητική του είναι οι αναπροσαρμογές συμβολαίων, προς τα κάτω φυσικά.

ΑΕΚ: Η διατήρηση του τίτλου είναι το πρώτο μέλημα της ΑΕΚ έστω και εάν ο πρόεδρός της, Γιάννης Φιλίππου, έθεσε ως πρώτο στόχο την Ευρωλίγκα. Παρ' όλα αυτά η λιτότητα που εφαρμόζει η διοίκηση της ομάδας ήδη έχει δείξει τις συνέπειές της, αφού η έλλειψη δεύτερου ψηλού είναι εμφανής. Η μετακόμιση της ομάδας στα Λιόσια δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του Ντράγκαν Σάκοτα και των παικτών του. (ΠΗΡΕ Ρίλι, Μπλάκνεϊ, Αγγελόπουλο. ΕΦΥΓΑΝ: Χόλντεν, Παντελιάδης, Μπιλμπά).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέρσι έφθασε στη βρύση αλλά δεν ήπιε νερό... Φέτος τα όνειρα και οι ελπίδες είναι να το καταφέρουν. Κίνηση στη μεταγραφική περίοδο υπήρξε παρά τη σφιχτή οικονομική πολιτική, αφού πολλοί έφυγαν και κάποιοι άλλοι ήρθαν. Η χρονιά αποτελεί κρίσιμο τεστ και για το Λευτέρη Σούμποτιτς, που αυτή τη φορά είχε την ευκαιρία να δουλέψει από την αρχή (πέρσι αντικατέστησε τον Ζούρο στα μισά). Στα συν της νέας ομάδας ο Ντε Μάρκο Τζόνσον που μέχρις στιγμής έχει δείξει ότι μπορεί να προσφέρει πολλά. (ΠΗΡΕ: Χαρίση, Μρσιτς, Μάρκοβιτς, Γιαννουζάκο, Μπράντκε, Τζόνσον. ΕΦΥΓΑΝ: Παπανικολάου, Παπαλουκάς, Ρισασέ, Φορντ, Φέμερλιγκ, Φόρεστ, Δαρκοφίκης).

ΠΑΟ: Τη μετα-Μποντιρόγκα εποχή ετοιμάζεται να ζήσει φέτος ο Παναθηναϊκός. Χωρίς το Σέρβο πλέι μέικερ ο Ομπράντοβιτς προσπαθεί να φτιάξει μια ομάδα που να στηρίζεται περισσότερο σε ομαδικό πνεύμα. Μεταγραφές έγιναν, αλλά όμως το θέμα είναι ότι υπήρξαν και σημαντικές αποχωρήσεις. Πάντως, σε σχέση με τις άλλες ομάδες, το «τριφύλλι» εμφανίζεται με ελαφρό προβάδισμα στο θέμα της ενίσχυσης, με ιδιαίτερα καλή περιφέρεια. (ΠΗΡΕ: Ζούζα, Τσαρτσαρή, Μακ Ντόναλντ, Λάκοβιτς, Μπιούφορντ, Φώτση. ΕΦΥΓΑΝ: Μποντίρογκα, Σάντεζ, Μουλαομέροβιτς, Σιούτης, Σβορώνος, Γιαννούλης, Θέος, Αλμπάνο, Ρότζερς).

ΗΡΑΚΛΗΣ: Η εθελούσια έξοδος από την Ευρωλίγκα εξαιτίας αδυναμίας στα οικονομικά φανερώνει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στο «Γηραιό». Η δήλωση του προπονητή των «κυανολεύκων», Λευτέρη Κακιούση, ότι στόχος φέτος είναι παραμονή στην κατηγορία, σκιαγραφεί πλήρως την πραγματικότητα. Η περσινή τέταρτη θέση φαντάζει πλέον ιστορικό γεγονός και η «ανηφόρα» προμηνύεται ιδιαίτερα μεγάλη. (ΠΗΡΕ: Κούβελα, Τσιριγωτάκη, Παυλίδη, Αλεν. ΕΦΥΓΑΝ: Μπλάκνεϊ, Μαρκόπουλος, Χατζηβρέττας, Νάνης, Γιαννουζάκος, Καράγκουτης, Παπαϊωακείμ, Χούπμαν, Μικ).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Η έλλειψη χρημάτων οδήγησε στο δρόμο της φυγής τέσσερις παίκτες που πέρσι θεωρούνταν βασικά στελέχη. Ο Κώστας Μίσσας κουμαντάρει τους Νεοσμυρνιώτες σε μια κρίσιμη χρονιά για αυτούς, όπου τα πάντα είναι αβέβαια. Ηδη η ομάδα μετράει ένα αποκλεισμό από το Κύπελλο μετά την εντός έδρας ήττα από το Ηράκλειο. (ΠΗΡΕ: Κόνλον, Λιντς, Μπέρναρντ, Φαλέκα. ΕΦΥΓΑΝ: Σκιάρα, Μάρκοβιτς, Σάντος, Τζόουνς, Μάγλος, Σίρλεϊ).

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Τα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν την ομάδα των δυτικών προαστίων οδήγησαν στη φυγή βασικών παικτών. Ετσι ο Αργυρής Πεδουλάκης είναι αναγκασμένος να δουλέψει με νέους παίκτες τους οποίους θα προσπαθήσει να «παντρέψει» με τον παλιό Μπακ Τζόνσον. (ΠΗΡΕ: Θέο, Ουόρδες, Τζόνσον, Κούρτοβικ, Γλυναδάκη, Δαρκοφίκη, Γιοβανάφσκι).

ΜΑΡΟΥΣΙ: Η καθιέρωση εντός των συνόρων είναι φέτος ο πρώτος στόχος των Μαρουσιωτών, που μπορεί να κατέχουν ένα ευρωπαϊκό κύπελλο (Σαπόρτα) εντούτοις στο πρωτάθλημα δεν έχουν καταλάβει ποτέ καλύτερη θέση από την έβδομη. Κινητικότητα υπήρξε στο μεταγραφικό παζάρι και ο Κώστας Πετρόπουλος καλείται πλέον να δημιουργήσει ένα αξιόλογο σύνολο. Πάντως η αρχή επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη, αφού αποκλείστηκε από τον Μακεδονικό για το Κύπελλο. (ΠΗΡΕ: Φιλιπς, Λιακόπουλο, Τζόουνς, Σταυρόπουλο, Καλλιανιώτη. ΕΦΥΓΑΝ: Μπερκ, Κοχ, Φαλέκας, Παυλίδης, Αναγνώστου, Τσεβάς, Κόνλον).

ΠΑΟΚ: Το οικονομικά πρόβλημα για άλλη μια φορά είναι αυτά που απασχολούν και τον «Δικέφαλο», ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο κανείς στην ομάδα δε μιλάει για κάποιον αγωνιστικό στόχο. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς θα προσπαθήσει να βάλει τις βάσεις ώστε οι Θεσσαλονικείς να μπορέσουν να βρουν τον δρόμο τους. Το θέμα είναι ότι δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν... (ΠΗΡΕ: Σκοτ, Μπραγκς, Χρήστου, Μιλαβλίσεβιτς. ΕΦΥΓΑΝ: Σιγάλας, Κολντεμπέλα, Νόλαν, Εντουαρντς).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Πλήρως ανανεωμένη εμφανίζεται φέτος η ομάδα της Κρήτης και σίγουρα ο Νίκος Παύλου έχει πολλή δουλιά προκειμένου να περάσει τη φιλοσοφία στους νέους παίκτες. (ΠΗΡΕ: Μπένερμαν, Σιούτη, Τέιλορ, Οστιν. ΕΦΥΓΑΝ: Χαρίσης, Κανταρτζής, Τόμας, Βυρυπάτης, Μακρύς Ζούζα, Λίγγος).

ΑΡΗΣ: Το άσχημο ξεκίνημα στην Ευρώπη έφερε αλλαγή ηγεσίας στο πάγκο του Αρη, όπου ο Βαγγέλης Αλεξανδρής καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Πάντως ο Μίλαν Μίνιτς πριν φύγει πρόλαβε να κάνει ένα «μωσαϊκό» παικτών, που πλέον ο Ελληνας τεχνικός θα προσπαθήσει να κάνει σύνολο. Οσο για τα οικονομικά, η ΚΑΕ δείχνει να τα καταφέρνει, τουλάχιστον στο να μη χρωστάει.

ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.: Πέρσι χαρακτηρίστηκε σαν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Φέτος θέλει το κάτι παραπάνω. Πολλοί αποχώρησαν από την ομάδα, αλλά άλλοι τόσοι ήρθαν. Την ευθύνη για το «μοντάρισμα» αναλαμβάνει ο Γιώργος Ζευγώλης. Τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι άλλες ομάδες. (ΠΗΡΕ: Τουντσερί,. Βετούλα, Κοχ, Κέκελη, Κάθρελ, Περράκη, Τόμας, Αλμπέγκοβιτς, Μάρκοβιτς, Χαβρίλα. ΕΦΥΓΑΝ: Γκαλιλέα, Κλεομενίδης, Τσιρογιάννης, Τζόνσον, Νικολαΐδης, Σούλης, Τσόπης, Σιούτης, Χανέικατ, Κούρος).

ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Η αποφυγή του υποβιβασμού είναι το πρώτο μέλημα της ομάδας του Τόλη Καρνέση. Το θέμα είναι πως η ριζική ανανέωση στο ρόστερ και η πληθώρα νέων παικτών θέλουν το χρόνο τους προκειμένου να προσαρμοστούν. Στα μειονεκτήματα και η απουσία εναλλακτικών λύσεων από τον πάγκο. (ΠΗΡΕ: Πανταζόπουλο, Μόργκαν, Νάκιτς, Γκριρ, Μάγλο, Κομάντιτς, Ξανθόπουλο, Καϊμάκογλου. ΕΦΥΓΑΝ: Ζουρπένκο, Ασημακόπουλος, Πετρόπουλος, Μολφέτας, Βετούλας, Κινγκ).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Με την αρχή των επίσημων υποχρεώσεων ο Μακεδονικός κατάφερε να κλέψει την παράσταση (συμμετοχή στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου). Με τον Σούλη Μαρκόπουλο στον πάγκο και με ιδιαίτερα σπουδαία επένδυση, που αφορά την απόκτηση έμπειρων παικτών, οι «Μακεδόνες» ευελπιστούν σε μια αξιόλογη πορεία. (ΠΗΡΕ: Λιαδέλη, Παπανικολάου, Χαρτ, Χαντλόγκικεν, Παπαϊωακείμ, Μαρκόπουλο, Φλώρο. ΕΦΥΓΑΝ: Πατρίκης, Γκουσγκούνης, Χαραλαμπίδης, Γκάτο).

ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Μετά από τέσσερα χρόνια η Λάρισα ξανάχει εκπρόσωπο στην Α1. Η ομάδα που ήταν στη σκιά του ΓΣ κατάφερε φέτος να δίνει το «παρών» στη μεγάλη κατηγορία, έχοντας μάλιστα πολλές αξιώσεις. Τεχνικός της ομάδας θα είναι ο Γιάννης Τζίμας, ενώ «βαρύ πυροβολικό» αποτελεί ο Νίκος Οικονόμου. (ΠΗΡΕ: Νάνη, Οικονόμου, Χαραλαμπίδη, Μίλερ, Γκούταλς, Βον. ΕΦΥΓΑΝ: Γιάσσαρης, Σόμπολος, Κωτούλας, Μακρής).


Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ