Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Το 2003 οι νέες αυξήσεις

Νέα χαράτσια για τους ΟΤΑ - ΦΠΑ στα νέα ακίνητα

Νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέσα στο 2003 μεθοδεύει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του φαύλου κύκλου των συνεχών ανατιμήσεων στους φόρους και στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Οι κυβερνητικές προθέσεις προκύπτουν από κείμενο του Ν. Χριστοδουλάκη, που δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα του υπουργείου και το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε «άρον άρον». Την ίδια ώρα, έχοντας εξασφαλίσει την ολόπλευρη στήριξη της ΚΕΔΚΕ και των υποτακτικών της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει τα νέα χαράτσια που θα πληρώνουν οι δημότες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οπως αποκαλύπτεται, μέσα στο 2003 θα υπάρξει «τιμαριθμική προσαρμογή» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων καθώς και νέες ρυθμίσεις για την επιβολή ΦΠΑ στις νέες κατοικίες.

Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες, η αύξηση στις αντικειμενικές τιμές θα ξεκινήσει από το Μάρτη του 2003, όταν θα έχει συμπληρωθεί διετία από τις προηγούμενες μεγάλες ανατιμήσεις στις αντικειμενικές τιμές.

Η φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στους αγοραστές κατοικιών, ενώ από την άλλη πλευρά είναι φανερό ότι ωφελημένοι, εκτός από τα δημόσια ταμεία, θα βγουν και οι μεγαλοεργαλάβοι - κατασκευαστές οι οποίοι θα έχουν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς:

  • Σήμερα ο αγοραστής επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 11%, πάνω στην αντικειμενική τιμή.
  • Με το καθεστώς που σκοπεύουν να επιβάλουν, ο συντελεστής ΦΠΑ φτάνει σε 18% και μόνο από το λόγο αυτό η αύξηση (18-11) είναι 7%. Ετσι ακόμη και στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως ο φόρος για τις μεταβιβάσεις νέων ακινήτων, που ισχύει σήμερα, η επιβάρυνση στα νέα ακίνητα θα είναι τουλάχιστον 7% και θα συμπαρασύρει ανάλογα το σύνολο των κατοικιών.

Είναι φανερό ότι ακόμη και σήμερα και ενώ απομένει μόνο το τέταρτο και τελευταίο πακέτο της λεγόμενης «φορολογικής μεταρρύθμισης», η κυβέρνηση εμμένει στη λογική της «σαλαμοποίησης» των μέτρων στο πλαίσιο της προσπάθειά της να περάσει κατά το δυνατό ευκολότερα τις νέες φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν να προχωρήσουν στην κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσία σύμφωνα με το Ν. Χριστοδουλάκη θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου το Γενάρη του 2003 και θα συμπεριλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για το το «φόρο επιτηδεύματος» που θα πληρώνουν οι ΕΒΕ για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ