Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Ρεντίνα

Εκκληση για ενημέρωση και εμπλουτισμό του με ονόματα μαχητών και άλλα αντιστασιακά υλικά

Οι πρώτες γυναίκες μάχιμοι αξιωματικοί στην Ελλάδα, βγήκαν από τη Σχολή Ρεντίνας. Εδώ τμήμα γυναικών αξιωματικών κατά τη μέρα ορκωμοσίας
Οι πρώτες γυναίκες μάχιμοι αξιωματικοί στην Ελλάδα, βγήκαν από τη Σχολή Ρεντίνας. Εδώ τμήμα γυναικών αξιωματικών κατά τη μέρα ορκωμοσίας
Στα 12 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Ρεντίνα των Αγράφων, χιλιάδες επισκέπτες το επισκέφτηκαν και αναβαπτίστηκαν στο μεγαλείο και στη δόξα της Εθν. Αντίστασης.

Η ίδρυσή του ήταν ένα μήνυμα μνήμης από μια σύναξη αγωνιστών στον τόπο που γεννήθηκε ο ξεσηκωμός στα δύσκολα χρόνια της τριπλής κατοχής. Το μουσείο στήθηκε με σκοπό να συγκεντρώσει ό,τι εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν σ' εκείνο τον πατριωτικό αγώνα - ξεσηκωμό για λευτεριά και αγώνα ζωής ενάντια στους κατακτητές που στόχο είχαν το ξεκλήρισμα του λαού μας.

Πλούσιο το φωτογραφικό υλικό, από έντυπα, διακηρύξεις, βιβλία, μα και από τόπους μαχών, ομαδικών εκτελέσεων, σκηνές με καρότσια φορτωμένα με νεκρούς από την πείνα. Ακόμη υλικό από ηρωικές πορείες και διαδηλώσεις του αθηναϊκού λαού, από τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης των Γερμανών. Επίσης υλικό φωτογραφικό από τις μάχες της σοδειάς, ανατινάξεις γεφυρών, σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά και γιορτών και παρελάσεων του ηρωικού ΕΛΑΣ. Μνήμες που απαθανάτισε ο φωτογράφος της Εθν. Αντίστασης Σπύρος Μελετζής.

Το Μουσείο στήθηκε και λειτουργεί στο Σχολείο της Ρεντίνας, στα θρανία του οποίου κάθησαν και αποφοίτησαν 840 αντάρτες επιλεγμένοι από τον στρατό του ΕΛΑΣ, με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Μαζί αποφοίτησαν και 11 γυναίκες μαχήτριες του ΕΛΑΣ, όταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γυναίκα έμπαινε σε στρατιωτική σχολή και αποφοιτούσε με το βαθμό του Ανθ/γού. Οι μαθητές της Σχολής την εποχή της εκπαίδευσής τους, παίρναν μέρος σε μάχες και έτσι συνδυάζονταν η θεωρία με την πράξη. Από τους 1.662 αντάρτες, συνολικά από τις 4 σειρές που λειτούργησαν στην Ελεύθερη Ελλάδα, πάρα πολλοί έπεσαν στις μάχες με τον κατακτητή και άλλοι εκτελέστηκαν καταδικασμένοι από τα στρατοδικεία, μετά την απελευθέρωση και την παράδοση των όπλων και αργότερα στον Εμφύλιο.

Στις εκδηλώσεις που γίνονται 50 χρόνια μετά, δίνονται στους αποφοίτους Ανθ/γούς, πτυχία τιμής και μετάλλια. Ετσι ένας μεγάλος αριθμός αποφοίτων τιμάται μετά θάνατον. Στη δεύτερη πανελλαδική εκδήλωση, τιμήθηκε ο Σπ. Μελετζής, που με τον φακό του, απαθανάτισε τους αγώνες του λαού μας.

Ολες οι εκδηλώσεις έγιναν και θα γίνονται με τη συνεργασία της ΠΕΑΕΑ. Κάνουμε έκκληση σε όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και στους φίλους και αγωνιστές της Ε. Αντίστασης, να ερευνήσουν και να στείλουν στο Μουσείο τα ονόματα όλων των μαθητών που αποφοίτησαν και στις 4 περιόδους της Σχολής Εφέδρων Ανθυπολοχαγών του ΕΛΑΣ, που έπεσαν σε μάχες ή δολοφονήθηκαν ή καταδικάστηκαν από στρατοδικεία και εκτελέστηκαν. Αν είναι δυνατόν μ' ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα και φωτογραφία και φυσικά τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά.

Στόχος είναι να αναρτήσουμε πίνακα με τα ονόματα στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας Αγράφων. Η διεύθυνση είναι: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας Αγράφων, Τ.Κ. 43.068. Ρεντίνα Καρδίτσας. Τηλ: 04430-51434.

Δημήτρης ΜΑΛΛΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ