Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Αγώνας για την ελευθερία

Ο Μελ Γκίμπσον είναι ο επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας στην ταινία «Braveheart»
Ο Μελ Γκίμπσον είναι ο επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας στην ταινία «Braveheart»
Ο αγώνας μιας χούφτας Σκοτσέζων για ελευθερία, αυτοδιάθεση και κατάργηση της φεουδαρχίας είναι το θέμα της ταινίας που ξεχωρίζει απόψε. «Braveheart», σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον. Σκοτία, τέλη του 13ου αιώνα, σε μια εποχή αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στους ντόπιους και τους Αγγλους. Μικρό παιδί ακόμα, ο Γουίλιαμ Γουάλας έχει δει τον πατέρα του και τον αδελφό του να σκοτώνονται στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους από τον αγγλικό ζυγό. Τα χρόνια περνούν και ο Γουίλιαμ βρίσκει την αγάπη στο πρόσωπο της γλυκιάς Μάρον, την οποία, όμως, βιάζουν και δολοφονούν Αγγλοι στρατιώτες. Ο Γουίλιαμ Γουάλας τίθεται επικεφαλής των επαναστατών που αγωνίζονται για ελευθερία, αυτοδιάθεση και κατάργηση της φεουδαρχίας. Μια πολύ καλή ιστορική ταινία, που κέρδισε πέντε βραβεία Οσκαρ. Επικές και άκρως ρεαλιστικές οι σκηνές μάχης και συναρπαστική πλοκή, από την οποία δε λείπει το ρομαντικό στοιχείο. Πρωταγωνιστούν: Μελ Γκίμπσον, Σοφί Μαρσό, Πάτρικ ΜακΓκουάν, Κάθριν Μακόρμακ, Ανγκους Μακφέιντιεν (ΑΝΤ1, 22.00).

«Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία», σε σκηνοθεσία Μάικ Νιούελ.

Ο Τσαρλς, ένας έξυπνος, ευπαρουσίαστος άνδρας 32 χρόνων, είχε κατά το παρελθόν πολλές φιλενάδες, τις οποίες, αν και αγάπησε, δεν παντρεύτηκε καμία. Παγιδευμένος από την αγγλική νοοτροπία, που εμποδίζει τους ανθρώπους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, επιμένει στην εργένικη ζωή. Ωσπου, μια μέρα, σε ένα γάμο, αντικρίζει για πρώτη φορά την Αμερικανίδα Κάρι - την πιο ασυνήθιστη και συναρπαστική γυναίκα που είχε γνωρίσει έως τότε. Και αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του για χάρη της. Η ταινία με ειρωνική ματιά παρουσιάζει την αγγλική κοινωνία. Πρωταγωνιστούν: Χιου Γκραντ, Αντι Μακ Ντάουελ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τζέιμς Φλιτ, Ρόουαν Ατκινσον, Σάιμον Κάλοου, Τζον Χάνα, Ντέιβιντ Μπάουερ κ.ά. (ΝΕΤ, 23.00).

«Η κόρη του ανθρακωρύχου», σε σκηνοθεσία Μάικλ Απτεντ.

Σε ηλικία μόλις 13 ετών, η Λορέτα Γουέμπ παντρεύεται τον Ντούλιτλ Λιν και σύντομα γίνεται το τυπικό μοντέλο νοικοκυράς μιας πολυάριθμης οικογένειας. Πάντα ζητούσε από τον Ντούλιτλ ένα δαχτυλίδι. Αντί γι' αυτό, ο Ντούλιτλ της χαρίζει μια μεταχειρισμένη κιθάρα, για την επέτειό τους, μιας και πάντα θαύμαζε την όμορφη καθάρια φωνή της. Το δώρο αυτό θα είναι η αφορμή για να ξεκινήσει η θυελλώδης πορεία της στον κόσμο της μουσικής, που την οδήγησε στην κορυφή, κάνοντάς τη «βασίλισσα της κάντρι». Η ταινία είναι τόσο ρεαλιστική και ειλικρινής, που νιώθει κανείς ότι παρακολουθεί τη ζωή της σταρ μέσα από μια κρυμμένη βιντεοκάμερα. Πρόκειται για εξαιρετική ταινία με πολλές συγκινητικές στιγμές και υπέροχη μουσική και τραγούδια, το σάουντρακ της οποίας κυκλοφόρησε με τεράστια επιτυχία. Πρωταγωνιστούν: Σίσι Σπέισεκ, Τόμι Λι Τζόουνς, Μπέβερλι Ντ' Αντζελο, Λίβον Χελμ, Γκάρι Πάρκερ, Φίλις Μπόιενς, Μπιλ Αντερσον Τζ, Φόιστερ Ντίκερσον, Μάλα Μακ Κόουν, Ουίλιαμ Σάντερσον, Σίσι Λούκας, κλπ. (ΝΕΤ, 16.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ