Κυριακή 3 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιστορίες πλούτου και φτώχειας

Ενα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιθέσεων μεταξύ του πλούτου και της φτώχειας έδωσε μια πρόσφατη δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ. Ηταν μια υπόθεση διαζυγίου, αλλά ο ενδιαφερόμενος δεν ήταν ένας τυχαίος σύζυγος. Το όνομα του είναι Τζον Γουέλς και είναι πιο διάσημος διευθύνων σύμβουλος στον κόσμο, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Τζένεραλ Ελέκτρικ» («General Electric»).

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης του διαζυγίου του ο κ. Γουέλς ξοδεύει για φαγητό και ποτό 8.982 δολάρια το μήνα, δηλαδή 2.999.404 δραχμές... Για ρούχα ξοδεύει περίπου 1.903 δολάρια το μήνα, ενώ για δώρα 52.486 δολάρια το μήνα.

Ο κ. Γουέλς αποχώρησε από την «Τζένεραλ Ελέκτρικ» το Σεπτέμβρη του 2001, ύστερα από θητεία είκοσι χρόνων στο τιμόνι της εταιρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού εγγράφου, το τρέχον μηνιαίο εισόδημα του κ. Γουέλς -ως αυτοαπασχολούμενος συνταξιούχος- ανέρχεται σε 1,41 εκατ. δολάρια, μετά φόρων. Τα συνολικά μηνιαία έξοδά του υπολογίζονται σε 366.114 δολάρια, βάσει των καταγεγραμμένων εξόδων της περσινής χρονιάς.

Ως ένα μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα ζουν 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, ενώ το 45% του πληθυσμού της Γης ζει με λιγότερο από δύο δολάρια τη μέρα. Θυμίζουμε ακόμη ότι η περιουσία των τριών πλουσιότερων ανθρώπων της Γης ξεπερνάει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των 43 φτωχότερων χωρών, με πληθυσμό 600 εκατομμύρια κατοίκους.


Κείμενα
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ