Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
«Δεσμώτες» της λογοκρισίας

Σε ολισθηρούς δρόμους οδηγούν την ενημέρωση κυβέρνηση και Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με τους νέους κώδικες δεοντολογίας, επιχειρώντας, μέσα από ασάφειες, αλλά και επικίνδυνες διατάξεις, να βάλουν «φραγμούς» και απαγορεύσεις στην ενημέρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι κώδικες καταλύουν ακόμη και δημοκρατικές έννοιες, όπως με το άρθρο 16, που αναφέρεται στις διαδηλώσεις, αλλά και με το 17, που συμπληρώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό και το οποίο λαμβάνει υπόψη τα «υπέρτατα αγαθά» και λόγους «δημοσίου συμφέροντος». Με πρόσχημα την παραμορφωτική εικόνα της τηλεόρασης, αλλά και τον τρόπο κάλυψης της «17Ν», κυβέρνηση και ΕΣΡ επιχειρούν να λογοκρίνουν, μεταξύ άλλων, διαδηλώσεις και προεκλογικές συγκεντρώσεις, επικαλούμενοι «εξτρεμιστικά στοιχεία». Ποιος όμως θα είναι ο «κριτής» των «εμπρηστικών συνθημάτων», του «δημοσίου συμφέροντος», των «υπέρτατων αγαθών» και των «εξτρεμιστικών στοιχείων»;

Την «προστασία» από «εξτρεμιστικά» στοιχεία, όπως φαίνεται, ανέλαβε μεταξύ άλλων μέσω των κωδίκων δεοντολογίας ειδησεογραφικών εκπομπών, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τους κώδικες υπερασπίζεται - όχι τυχαία βέβαια - με πάθος ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας. Τους νέους κώδικες, μάλιστα, εκ μέρους του ΕΣΡ, τους παρουσίασε υπό μορφή ΠΔ ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Τύπου, αποδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο τον κυβερνητικό έλεγχο της λεγόμενης ανεξάρτητης αρχής. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, όχι μόνον ως υπουργός αλλά, όπως είπε, και ως απλός πολίτης, επιχείρησε να εξηγήσει το επίμαχο άρθρο για τις «διαδηλώσεις», τις «ταραχές» και τα «εμπρηστικά συνθήματα». «Εγώ», είπε, αναλύω ένα σκεπτικό που είναι «αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ φυσικά μπορεί να δώσει καλύτερη ερμηνεία, διότι το συνέταξε». Ως πρώην συνδικαλιστής μάλιστα «επέτρεψε» και τη ... μετάδοση των διαδηλώσεων, λέγοντας: «Βεβαίως επιτρέπεται να μεταδώσεις μια διαδήλωση, δικαίωμά σου είναι»!

Ετσι, το απαράδεκτο άρθρο, που εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη δημοκρατία, έγινε πιο κατανοητό (!) με χτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΣΡ, Δ. Χαραλάμπη. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, όπως φαίνεται, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικά πάνελ και σε μικρόφωνα ραδιοφωνικών σταθμών, προσπαθεί, μπροστά στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί, «να βγάλει το φίδι από την τρύπα». Με τις διευκρινίσεις του Δ. Χαραλάμπη το «πέπλο» έπεσε, δίνοντας την ουσία του άρθρου περί διαδηλώσεων. Την ουσία δηλαδή της λογοκριτικής κατεύθυνσης των κωδίκων. Μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ είπε πως το άρθρο περί διαδηλώσεων μπήκε γιατί «αντιμετωπίζουμε και μπορεί ν' αντιμετωπίσουμε πιο έντονα την ύπαρξη σταθμών, οι οποίοι θα εκφράζουν και θα εκπροσωπούν πολύ συγκεκριμένα και εξτρεμιστικά στοιχεία» και πως μπορεί να «είναι εμφανές ότι γίνεται προσπάθεια μιας μορφής διαφήμισης εξτρεμιστικού αιτήματος», κάτι που θα δημιουργήσει «μεγάλα προβλήματα».

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, από την πλευρά του, έχει πάρει στις πλάτες του τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων, αφού ξεπερνώντας κάθε είδους υποκρισία επιχειρεί να πείσει πως οι κώδικες προστατεύουν από τους εργοδότες τους δημοσιογράφους, οι οποίοι μπορεί να χάσουν τη δουλιά τους εάν δε γίνουν πιο «κίτρινοι» και εάν δε συναγωνιστούν τον «πλαϊνό» τους σε «χυδαιότητα»!

Το ΕΣΡ συνέταξε τους κώδικες ερήμην της ΕΣΗΕΑ, χωρίς να έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία τουλάχιστον να στείλει τους κώδικες έστω προς ενημέρωση. Και εδώ όμως παρενέβη ο υπουργός Τύπου, σε μια κίνηση καλής θέλησης, και έδωσε την «άδεια» στην ΕΣΗΕΑ εάν το «επιθυμεί» να έχει «συνάντηση με το ΕΣΡ», λέγοντας μάλιστα πως δεν έχει αντίρρηση να «δώσει και τον αναγκαίο χρόνο». Αυτά ειπώθηκαν την Παρασκευή 1η του μηνός και ο αναγκαίος χρόνος εξαντλήθηκε, όπως φαίνεται, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού χτες κατέθεσε στο ΣτΕ το ΠΔ των κωδίκων δεοντολογίας!

Ο υπουργός Τύπου από τη μία πλευρά επιχειρεί να δώσει την εντύπωση πως οι κώδικες δεν είναι για τους δημοσιογράφους, αλλά για τις επιχειρήσεις. Δεν είναι όμως κατανοητό και είναι σχήμα οξύμωρο το ότι από την άλλη πλευρά επιχειρεί να καθησυχάσει τους δημοσιογράφους λέγοντας πως αυτοί που «κάνουν καλά τη δουλιά τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας».

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας για να περάσει με ΠΔ τους κώδικες λογοκρισίας επικαλείται το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο, μιλώντας για «κιτρινισμό», δίκες και καταδίκες πολιτών, για φαινόμενα βίας. Αν και αρμόδιος, φαίνεται ή προσποιείται τον αδιάβαστο, από τη στιγμή που για όλα όσα επικαλείται υπάρχουν ήδη νόμοι που προστατεύουν τον πολίτη. Αλλωστε, βάσει αυτών δεν μπαίνουν οι κυρώσεις και δεν επιβάλλονται ποινές μέχρι σήμερα από το ΕΣΡ;

Και ας κλείσουμε με το τι θεωρεί ο υπουργός Τύπου «εμπρηστικό σύνθημα». Κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, είπε στους δημοσιογράφους, «αν κάποιος φωνάξει να έρθουν να με σκοτώσουν, αν προτρέψει να γίνει αυτό, μην το προβάλεις. Νομίζω ότι αυτό το κάνετε κι από μόνοι σας». Τότε ο υπουργός αφού δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί άφησε τη διάταξη; Για να μην προσβάλει το ΕΣΡ; Τότε γιατί πρόσθεσε το άρθρο 17; Για να ερμηνεύει η κυβέρνηση κατά το δοκούν την έννοια του «δημοσίου συμφέροντος»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ