Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες «τεσσάρων οριζόντων»

Αρχίζει αύριο το 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί στο «Ολύμπιον», μέχρι τις 17 Νοέμβρη. Η έναρξη και η λήξη της μεγάλης γιορτής του σινεμά συνδυάζεται με προβολή δύο ταινιών, απολαυστικών, ποιοτικών, διακεκριμένων σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και επισφραγισμένων με την αγάπη του κοινού. Η ταινία της έναρξης με τον τίτλο της προκαλεί ένα εύθυμο μειδίαμα. Πρόκειται για το Bend it like Beckham (Κάν' το όπως ο Μπέκαμ) της Gurinder Chadha, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο και σάρωσε εμπορικά με το χιούμορ και τη φρεσκάδα της. Η ταινία της λήξης θα είναι το Far from Heaven (O Παράδεισος είναι μακριά) σε σκηνοθεσία Todd Haynes.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα (που θα «μοιράσει» τα βραβεία) συμμετέχουν οι ταινίες: «Για πάντα δικός σου» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούλ (Ταϊλάνδη), «Μπάνγκαλοου» του Ούλριχ Κέλερ (Γερμανία), «Ελ Μποναερένσε» του Πάμπλο Τραπέρο (Αργεντινή), «Χαπόν» του Κάρλος Ρεϊγκάντας (Μεξικό/Ισπανία), «Μην κλαις» του Μπουνγκ Κουν Μιν (Κορέα), «Δύση» του Κριστιάν Μούνγκιου (Ρουμανία), «Επιθυμίες της Γης» του Βαχίντ Μουσαγιάν (Ιράν), «Ρότζερ Ντίτζερ» του Ντίλαν Κιντ (ΗΠΑ), «Γυναίκα της Βροχής» του Χιντενόρι Σουγκιμόρι (Ιαπωνία), «Εξόριστος σε άλλον ουρανό» του Γκαέλ Μορέλ (Γαλλία/Αλγερία), «Τυφλός στόχος» της Χάνα Σλακ (Σλοβενία), «Η ζωή με σφάζει» του Ζαν Πιερ Σιναπί (Γαλλία), «Ο Γάμος της Ράνα» του Παλαιστίνιου Χανού Αμπού Ασάντ, «Μυστικά μιας εκδρομής» της Αλίς Νελίς (Τσεχία/Σλοβακία) και οι ελληνικές «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και «Θα το μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν οι ταινίες «Θεϊκή Παρέμβαση» του Ελία Σουλεϊμάν και «Χάλμπε Τρέπε» του Αντρέας Ντρέσεν.

Στο ελληνικό πρόγραμμα συμμετέχουν 23 ταινίες που θα διαγωνιστούν για τα κρατικά βραβεία ποιότητας.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον Μάρκο Μπελόκιο και αφιερώματα στον Ούγγρο, Μπέλα Ταρ, στον Αμερικανό Μπομπ Ράφελσον, στον Παντελή Βούλγαρη και στον Γιάννη Δαλιανίδη. Στις 11/11 θα τιμηθεί ο Κώστας Χατζηχρήστος και θα προβληθεί η ταινία του «Της κακομοίρας», σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη. Οι «Ματιές στα Βαλκάνια» θα προβάλουν 11 ταινίες, ενώ φέτος η τιμώμενη περιοχή είναι η Ασία, με επτά ταινίες.

Ο «Χρυσός Αλέξανδρος» Καλύτερης Ταινίας (το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ) συνοδεύεται με 36.700 ευρώ και ο «Αργυρός Αλέξανδρος» - Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - με 22.000 ευρώ. Επίσης, βραβεύονται με «Χρυσό Αλέξανδρο» οι κατηγορίες σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' Αντρικής Ερμηνείας, Α' Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Επίτευξης. Επίσης θα απονεμηθούν βραβεία κριτικών και παραγόντων του κινηματογράφου καθώς και το βραβείο κοινού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ