Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Λεωνίδας Κουκής
Λεωνίδας Κουκής
Φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από το θάνατο, στις 19 Νοέμβρη 1999, του παλαίμαχου αγωνιστή ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ. Τόσο οι σύντροφοί του, τα μέλη της ΚΝΕ Λάρισας, αλλά και οι σύντροφοί του στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα τον έχουν πάντα ως φωτεινό παράδειγμα στους αγώνες τους για την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Η Κομματική Οργάνωση Λάρισας δε θα μπορέσει να αναπληρώσει το μεγάλο κενό, πολιτικό και ηθικό, που άφησε ο Ηλίας Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε παράδειγμα κομμουνιστή και πιστός εκφραστής των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών.

Ηταν ο αγωνιστής, που, από όποιο μετερίζι (αντιστασιακού, αγροτοσυνδικαλιστή, βουλευτή, καθοδηγητή) στρατεύτηκε για να υπηρετήσει την υπόθεση του σοσιαλισμού, ήταν υπόδειγμα αγωνιστή και η δράση του αποτελεί παράδειγμα και κληρονομιά για τους νέους αγωνιστές.

Στην άσβεστη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, η γυναίκα του Ελένη Παπαδημητρίου προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 10 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΔΑΝΙΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ, στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΝΕ Ηρακλείου, 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Στέλλα Συντυχάκη

Τα παιδιά Πόπη - Κώστας, Μανώλης - Σοφία

Τα εγγόνια Μπέμπα, Δανιήλ

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας ΝΤΙΝΟΥ ΚΕΡΧΟΥΛΑ, προσφέρουμε στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

** *

Φωτ.

Στις 8 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του αλησμόνητου αγωνιστή ΘΕΟΔΩΡΟΥ (Λάκη) ΣΤΙΝΗ. Ηταν δραστήριο μέλος της ΚΟ Μαγνησίας και για ένα διάστημα μετά τη μεταπολίτευση, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου.

Δανιήλ Συντυχάκης
Δανιήλ Συντυχάκης
Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 30 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Ουρανία Στίνη

Η κόρη του Κική

* * *

Φωτ.

Στον ΘΑΝΑΣΗ ΣΟΥΛΙΑ! Πάντα θα είσαι παρών στις καρδιές μας, παρόλο που πέρασαν 4 χρόνια από το θάνατό σου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 10 Νοέμβρη, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30 ευρώ στην ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, 20 ευρώ στο Παράρτημα Σταυρούπολης της ΠΕΑΕΑ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

Η γυναίκα του Ζωή Καραβασίλη

Τα παιδιά Αθανάσιος και Δημούλος

* * *

Φωτ.

Στις 17 Νοέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΕΜΠΕΡΑΚΗΣ (καπετάν Νικηφόρος), οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και στη μνήμη της αδελφής του, η οποία πέθανε πρόσφατα, η αδελφή του Ευαγγελία Τσεμπεράκη και τα αδέλφια του Ηρακλής Τσεμπεράκης και Μ. Ν. προσφέρουν 120 ευρώ στην ΚΟΒ «Αϊ Γιώργη» Κοκκινιάς.

Το μνημόσυνο του θα γίνει στις 17 Νοέμβρη στις 12.00 το μεσημέρι στο Γ? Νεκροταφείο Νίκαιας.

* * *

φΩΤ.

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΟΚΚΑ, η οποία πέθανε στις 21 Μάη 1984, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 50 ευρώ.

Νίκος Κόκκας

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 16 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΒΟΤΑΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή του ΔΣΕ και συνδικαλιστικού στελέχους του καπνεργατικού κινήματος στη Δράμα και την Καβάλα. Για την αγωνιστική δράση του πέρασε περισσότερα από 20 χρόνια σε φυλακές και εξορίες, αλλά έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Βασίλης Φοίφας
Βασίλης Φοίφας
Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στη ΝΕ Δράμας και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Κατίνα Βοτάνη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΗΤΡΟΥ ΖΟΥΛΑ πρόσφεραν: Ο αδελφός του Κώστας Ζούλας 20 ευρώ στην ΚΟ Ιθάκης, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στο Παράρτημα Ιθάκης της ΠΕΑΕΑ και η αδελφή του Ασήμω Πάνου 20 ευρώ στην ΚΟ Ιθάκης.

  • Στη μνήμη του Μήτρου Ζούλα, του συνεπούς και αλύγιστου συντρόφου μας, ο οποίος από το 1943 που έγινε μέλος του ΚΚΕ παρέμεινε πιστός στο Κόμμα του, προσφέρουμε στην ΚΟ Ιθάκης 50 ευρώ.

Θα είσαι πάντα στη μνήμη μας, σύντροφε Μήτρο!

Οι σύντροφοί σου

* * *

Φωτ.

Στις 3 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη κόρη μας ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ ΓΚΑΝΙΔΟΥ, η οποία γεννήθηκε την 1η Μάη 1950.

Ο θάνατός της μας άφησε μεγάλο πόνο.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Διαλεχτή - Λογαρινός Γκανίδης

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΟΥΤΗΣ, ο οποίος «έφυγε» για πάντα από κοντά μας στις 19 Σεπτέμβρη 2002, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αγώνα για τα δίκαια των ανθρώπων του μόχθου.

Εφηβος εντάχθηκε στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια έως το τέλος της ζωής του.

Θανάσης Σούλιας
Θανάσης Σούλιας
Στην Κατοχή ήταν από τους πρώτους Ναουσαίους που ανέβηκε στο βουνό - στον ΕΛΑΣ, για να δώσει τη μάχη ενάντια στους φασίστες κατακτητές. Παλικάρι άφοβο, όπως ήταν, συμμετείχε σε πολλές επικίνδυνες αποστολές είτε ως σύνδεσμος, είτε ως τροφοδότης, είτε στο πεδίο των μαχών στο Βέρμιο.

Στον Εμφύλιο εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Συλλαμβάνεται, περνάει από έκτακτο Στρατοδικείο, καταδικάζεται σε θάνατο. Μετά τη θανατική ποινή του, έζησε πολλά χρόνια σε φυλακές και στρατόπεδα εξορίας (Επταπύργιο, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Γιούρα).

Στα χρόνια που ακολούθησαν, συμμετείχε δραστήρια στους αγώνες του λαού για τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Η κοινωνία της Νάουσας θα τον θυμάται ως δίκαιο και σεμνό αγωνιστή, του οποίου η ιστορική διαδρομή θα αποτελεί παράδειγμα για τη νέα γενιά.

Στη μνήμη του Γιώργου Δαούτη, ένας φίλος του πρόσφερε 100 ευρώ στην ΚΟ Νάουσας.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατο του φλογερού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΦΟΙΦΑ, μέλους του ΚΚΕ, η συντρόφισσα της ζωής του Σοφία και ο γιος του Κώστας, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης.

  • Ο Σπύρος Β. Φοίφας, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γαλλία, στη μνήμη του πατέρα του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης, 150 ευρώ.

* * *

Ο Σάββας Τσιομπάνβασιλης από τη Χωριστή Δράμας προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Δράμας.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΚΗΣ. Γεννήθηκε στις Ράχες Ικαρίας το 1907. Στη δεκαετία του 1920 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Ολη η ζωή του ήταν ένας αγώνας επιβίωσης και αντίστασης για μια δίκαιη, ειρηνική, σοσιαλιστική κοινωνία.

Δε συμβιβάστηκε ποτέ, δεν υπέκυψε, δε γονάτισε μπροστά στις αντίξοες συνθήκες και τους κατατρεγμούς που υπέστη.

Δήμητρα Κόκκα
Δήμητρα Κόκκα
Φυλακίστηκε στην Αίγινα, όπου γνώρισε τον Αρη Βελουχιώτη, κρατήθηκε στις φυλακές της Σάμου και εξορίστηκε στη Φολέγανδρο.

Αντί για μνημόσυνο προσφέρω, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Αιγάλεω, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Ειρήνη Κουκή

***

Φωτ.

Στις 7 Οκτώβρη 2002 «έφυγε» από κοντά μας πλήρης ημερών ο αγωνιστής της δημοκρατίας και του κομμουνιστικού κινήματος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Χώστια Βοιωτίας το 1909 από γονείς αγρότες. Νεολαίος ασπάστηκε τα κομμουνιστικά ιδεώδη και με τους συγχωριανούς του Λουκά Τριπερίνα (Παπακώστα), Θεμιστοκλή Παπαϊωάννου, Γιώργο Φανόπουλο και Κώστα Παλληκάρη (Τσιτσιμπίδα) συγκρότησαν στο χωριό του τον πρώτο κομμουνιστικό πυρήνα το 1929.

Μαχητής στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο το 1940, στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης καθοδηγούσε την ΚΟΒ και την οργάνωση του ΕΑΜ του χωριού του.

Μετά την Απελευθέρωση, ζει παράνομος στην Αθήνα έως τον Απρίλη του 1947, οπότε συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Ικαρία.

Από το Νοέμβρη του 1947 εντάσσεται στο ΔΣΕ, έως το Μάρτη του 1948, που συλλαμβάνεται στην υποχώρηση από την Πάρνηθα.

Καταδικάζεται σε ισόβια από το έκτακτο Στρατοδικείο της Θήβας.

Για τη συμμετοχή του στους αγώνες του λαού για την απελευθέρωση της χώρας και εθνική ανεξαρτησία, οι δεξιές κυβερνήσεις τον έκλεισαν στις φυλακές της Θήβας, της Χαλκίδας, του Αβέρωφ, της Ακροναυπλίας, της Καλαμάτας, της Αμφισσας, της Αίγινας και τον εξόρισαν στα Γιούρα.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1958.

Η χούντα των συνταγματαρχών τον συλλαμβάνει τον Απρίλη του 1967 και τον εξορίζει στην αρχή στα Γιούρα και στη συνέχεια στη Λέρο, από όπου αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας το Σεπτέμβρη του 1969.

Εως το τέλος της ζωής του, στάθηκε πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά και συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και ειρήνη.

Ντίνος Κερχουλάς
Ντίνος Κερχουλάς
Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής.

Τα παιδιά του Σεραφείμ Χατζής, Ευαγγελία Ντοντόρου, Ιωάννης Χατζής


Ηλίας Παπαδημητρίου
Ηλίας Παπαδημητρίου

Παναγιώτης Καραβασίλης
Παναγιώτης Καραβασίλης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ