Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μηνύσεις κατά πάντων για τα μνημεία

Μηνύσεις «για οργανωμένη εγκληματική φθορά μνημείων», που πιθανόν θα ενεργοποιήσουν και αρθρογραφία περί «προδοσίας και προσβολής Συμβόλων του Κράτους», κατέθεσαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τη Σωτηρία του Αρχαιολογικού Χώρου Μακρυγιάννη, «κατά συγκεκριμένων υπεύθυνων (πολιτικών, επιστημόνων, υπαλλήλων, επιχειρηματιών) που εμπλέκονται στις καταστροφές», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αφορμή για τη μήνυση - εκτός της καταστροφής στου Μακρυγιάννη - ήταν η κατεδάφιση, με μπουλντόζα, της μικρής εκκλησίας του Αϊ - Γιώργη εντός του αρχαιολογικού χώρου, «εν μέσω εκκρεμούσης αίτησης αναστολής στο ΣτΕ και ρητής εντολής για τη μη δημιουργία τετελεσμένων όπως άλλωστε υπάρχει δεδικασμένο». Παρότι το ΣτΕ έδωσε εντολή για τη διακοπή των εργασιών ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης μέχρι να κρίνει τις προηγούμενες μηνύσεις της Συντονιστικής για τις καταστροφές αρχαιολογικών ευρημάτων, οι εργασίες συνεχίστηκαν με το γκρέμισμα του ναού.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Ο πρωτοστατήσας της καταστροφής Δ. Παντερμαλής (πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης) ενεπλάκη και στην καταστροφή του Μαραθώνα», και προσθέτει: «Είναι σαφές πλέον ότι η πρόθεση της ιδιωτικοποίησης κληροδοτημάτων και μνημείων υποστηρίζεται από κύκλους μεγαλοσυμφερόντων και δήθεν επιστημόνων που παραπλανούν την πολιτική ηγεσία, εις βάρος της πολιτείας, των δικαιωμάτων των πολιτών και της υποχρέωσης του ελληνικού κράτους απέναντι στην υφήλιο, ως θεματοφύλακας του πολιτισμού και σπάνιων πολιτιστικών αγαθών».

Η μήνυση αφορά τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Πολιτισμού, τον πρώην υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, διευθυντές του ΥΠΠΟ, το ΔΣ του ΟΑΝΜΑ ΑΕ, μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τους διευθυντές των Α' και Β' Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την πρόεδρο του 2004, το ΔΣ της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ ΑΕ και τα ΔΣ εταιριών «που εμπλέκονται στην οργανωμένη εγκληματική φθορά μνημείων και ιστορικών τοπίων ανεκτίμητης αξίας». Να σημειωθεί ότι η μήνυση περιλαμβάνει και τις καταστροφές στο Μαραθώνα, στη Μερέντα Αττικής κ.ά.

Η Συντονιστική σημειώνει ότι οι προαναφερόμενοι παραβιάζουν «15 άρθρα του Συντάγματος, 20 άρθρα του Αρχαιολογικού Νόμου του 2002 και ερευνάται ο αριθμός των παραβάσεων των άρθρων του Ποινικού Κώδικα συμπεριλαμβανομένων αυτών της προδοσίας και προσβολής Συμβόλων του Κράτους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολογία για καταστροφή αρχαιοτήτων (2006-02-08 00:00:00.0)
SOS του ICOMOS για τις αρχαιότητες (2003-10-04 00:00:00.0)
Καταστροφή χωρίς προσχήματα (2003-07-06 00:00:00.0)
Συνέχιση της καταστροφής αρχαιοτήτων (2002-10-16 00:00:00.0)
Να σωθεί το νεολιθικό Ζάγανι (1997-05-10 00:00:00.0)
"Μάντρωσαν" το Πάρκο Ελευθερίας (1996-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ