Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Λευτέρης Ξενάκης
Λευτέρης Ξενάκης
Φωτ.

Πάντα Νεολαίος! Γυρίζω πίσω 20 χρόνια... Ηταν Δευτέρα, 8 Νοέμβρη 1982, όταν ήρθε το θλιβερό μήνυμα, στα υπόγεια του Περισσού. Ημουν υπηρεσία στο Τυπογραφείο και στις 12 τα μεσάνυχτα με παίρνει τηλέφωνο ο μπαρμπα-Κώστας Λουλές και μου λέει.«Πέθανε ο Πανάγος»! Εστειλα αμέσως ένα σύντροφο στον «Ευαγγελισμό» και μου έφερε τη φωτογραφία του. Προλάβαμε και τη βάλαμε πρωτοσέλιδη στο «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 9 Νοέμβρη.

Το απόγευμα κηδεύτηκε στην Αργυρούπολη. Εφυγε πρόωρα. Χτυπημένος από εγκεφαλικό. Μας γέμισε θλίψη. Και μας άφησε δυσαναπλήρωτο κενό. Ηταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στέλεχος του ιδεολογικού μας μετώπου. Υπεύθυνος της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Και τακτικός συνεργάτης του «Ριζοσπάστη». Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ, ο Πανάγος (όπως τον ήξεραν και τον προσφωνούσαν όλοι) ήταν ένας αγνός πατριώτης, εξαίρετος αγωνιστής, πραγματικός κομμουνιστής και θαυμάσιος άνθρωπος.

Γεννήθηκε το 1927 στο Σερνικάκι Φωκίδας. Μαθητής Γυμνασίου οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ (Κομμουνιστική Νεολαία) στην Κατοχή. Δραστήριο στέλεχος του ΕΑΜ Νέων και ύστερα της ΕΠΟΝ.

Μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε και βασανίστηκε άγρια.

Το 1947 βγήκε στο ΔΣΕ αντάρτης. Στη 2η Μεραρχία Διαμαντή ήταν από τα καλύτερα παλικάρια. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Τραυματίστηκε. Ηταν Επίτροπος Λόχου. Ονομάστηκε υπολοχαγός του ΔΣΕ.

Πανάγος Κούτουλας
Πανάγος Κούτουλας
Το 1949 βγήκε στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Σπούδασε, απόκτησε μαρξιστικολενινιστική κατάρτιση. Χρησιμοποιήθηκε στο μηχανισμό της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επί χούντας ήταν υπεύθυνος του περιοδικού «Νέος Κόσμος». Στο 9ο Συνέδριο εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος και μετά τον επαναπατρισμό του, στο 10ο Συνέδριο, γίνεται τακτικό. Ο θάνατος τον βρήκε ενώ προετοιμάζαμε το 11ο Συνέδριο.

Στη Φωκίδα σε εκλογές η ΚΕ τον πρότεινε υποψήφιο βουλευτή και οι πατριώτες του τον τίμησαν ιδιαίτερα.

Ο Πανάγος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης. Τα προσόντα του, οι αρετές του τον έκαναν υποδειγματικό και αγαπητό, ιδιαίτερα στη νεολαία. Ηταν όμως και ο ίδιος πάντα Νεολαίος. Αισιόδοξος, μαχητικός, ενθουσιώδης. Οσοι τον γνώρισαν, τον έζησαν από κοντά, αγωνίστηκαν και συνεργάστηκαν μαζί του, δε θα τον ξεχάσουν ποτέ.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του Θωμαή, οι γιοι του Αστέρης και Δημήτρης καθώς και ο εγγονός του Παναγιωτάκης προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος 100 ευρώ.

Γ.Μ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών-στελεχών του ΚΚΕ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ και των ΣΤΑΛΙΝ και ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, ο Δημήτρης Κουτσοτός προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 10 Νοέμβρη κλείνουν 4 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μου ΛΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΑΚΗ.

Στη μνήμη του προσφέρω 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Δέσποινα Ξενάκη

  • Επίσης στη μνήμη του Λευτέρη Ξενάκη, η ανιψιά του Νίκη προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 10 Νοέμβρη, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας Κιλκίς θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΕΛΕΝΗΣ ΡΑΪΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, η οποία πέθανε στις 3 Οκτώβρη 2002.

Για την αντιστασιακή δράση της, μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε, βασανίστηκε βάναυσα και εξορίστηκε.

Στη μνήμη της και στη μνήμη του γιου της ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΡΑΪΚΟΥ, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από 10 χρόνια, η οικογένεια της κόρης της Αναστασίας πρόσφερε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γουμένισσας.

  • Στη μνήμη της γιαγιάς μας Ελένης Ράικου προσφέρουμε στην ΚΟΒ Γουμένισσας 100 ευρώ.

Ελένη, Κωνσταντίνος, Αντώνης, Παναγιώτα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ