Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ωρες αγωνίας για το Κυπριακό

Εντός της επόμενης βδομάδας θα έχουμε πιθανόν την έκθεση του Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και τη «λύση» του. Η περασμένη βδομάδα πρόσθεσε νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα της προωθούμενης «λύσης». Δηλαδή, το γεγονός ότι θα κινείται εκτός του πλαισίου που όριζαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σπουδή τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Βρετανίας για τη «λύση» του Κυπριακού μπορεί να εξηγηθεί από την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την επίθεση κατά του Ιράκ, την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στη γεωστρατηγική των πετρελαίων και της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» και τις γενικότερες ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της «Ευρασίας».

Η ελληνική κυβέρνηση που φαίνεται να αποδέχεται επί της αρχής ένα σχέδιο «λύσης» με τα χαρακτηριστικά της συνομοσπονδίας και την οριστικοποίηση της διχοτόμησης, ψάχνει να βρει «συμμάχους» εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και πρόθυμους να αναλάβουν ένα μέρος του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη στο Κυπριακό. Είναι γνωστό επίσης ότι από το χαρακτήρα της «λύσης» του Κυπριακού θα επηρεαστούν μια σειρά ζητημάτων όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο «ευρωστρατός», οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Θέματα που άπτονται των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων για τη μείωση των οποίων ήδη διαφαίνονται εξελίξεις στον ορίζοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ