Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΖΟΣΠΕΝ
«Θύελλα» σε Παρίσι και αραβικές χώρες

Λιβανέζοι φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στις δηλώσεις του Λ.Ζοσπέν

Associated Press

Λιβανέζοι φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στις δηλώσεις του Λ.Ζοσπέν
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Καταφέρνοντας να προκαλέσει την οργή όλων των ενδιαφερομένων, την πρώτη μεγάλη σύγκρουσή του με το Ζακ Σιράκ, αλλά και την κατακραυγή του γαλλικού και του αραβικού Τύπου ολοκλήρωσε, εσπευσμένα, την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, το Σάββατο το βράδυ. Τα «δαιμόνια» που έσπειρε ο Γάλλος πρωθυπουργός προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να υποβαθμίσει η γαλλική Προεδρία, ενώ ο θυμός του αραβικού κόσμου δε φαίνεται να καταλαγιάζει. Αντίθετα, ιδιαίτερα ικανοποιημένη, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν την άφιξη Ζοσπέν με την παράλειψη της επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ από το πρόγραμμά του, εμφανίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση. Γιατί όχι άλλωστε;

«Ανεπιθύμητο» χαρακτήρισε, με χθεσινή της ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σιιτική ισλαμική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και ο υπαρχηγός της Σέικ Ναϊμ Κασέμ, το Λιονέλ Ζοσπέν, από τον οποίο καλεί να «ζητήσει επισήμως συγνώμη για τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τη λιβανική αντίσταση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, εάν επιθυμεί να επισκεφθεί το Λίβανο». Η αντίδραση της «Χεζμπολάχ» είναι, απλώς, η πλέον ενδεικτική, γιατί η δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού στον αραβικό κόσμο, περί «τρομοκρατικής δράσης» της «Χεζμπολάχ», αντί να κατευνάζεται, μάλλον οξύνεται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το λιθοβολισμό του από Παλαιστινίους φοιτητές, το Σάββατο το μεσημέρι.

«Οχι μόνο δεν εκφράζει τη, μέχρι σήμερα, πάγια γαλλική εξωτερική πολιτική αλλά είναι εντελώς παράλογο, για τον οποιονδήποτε, να εξομοιώνει το θύτη με το θύμα» αρκέστηκε να δηλώσει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαλίμ Χος. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε συγνώμη από τον Ζοσπέν για τη συμπεριφορά των Παλαιστινίων φοιτητών του Πανεπιστημίου Μπιρ Ζέιτ, αλλά απέφυγε να σχολιάσει και τις αιτίες της οργής τους. Οσο για τον Ζοσπέν, ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων και τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, και λίγες ώρες μετά το λιθοβολισμό του ιδίου και της ακολουθίας του στο Μπιρ Ζέιτ, έξω από τη Ραμάλα, επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι.

Ούτε οι «διορθωτικές» δηλώσεις του Ζοσπέν, ο οποίος, εκ των υστέρων, μίλησε για «πράξεις πολέμου» στο Νότιο Λίβανο χωρίς, όμως, να απορρίψει σαφώς τους πρότερους χαρακτηρισμούς του για τη «Χαμάς», αλλά ούτε η εσπευσμένη χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή εκπροσώπου της γαλλικής Γερουσίας Ζεράρ Λαρς στο Λίβανο κατάφεραν να «κατευνάσουν τα πνεύματα». Ο Λαρς συναντήθηκε με το Λιβανέζο Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ και τον πρωθυπουργό Σαλίμ Χος, στους οποίους μετέφερε μήνυμα του Προέδρου Ζακ Σιράκ, σύμφωνα με το οποίο η γαλλική εξωτερική πολιτική, όπως ισχύει, ήδη, από την εποχή του στρατηγού ντε Γκολ, παραμένει αναλλοίωτη και υποστηρίζει, πάντα, τα δίκαια αιτήματα των Αράβων και «φυσικά την εφαρμογή της απόφασης 425 του ΟΗΕ για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από κατεχόμενα αραβικά εδάφη».

Οργή και δυσαρέσκεια στα Ηλύσια Πεδία

Ενταση, όμως, επικρατεί και στο Παρίσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική Προεδρία, ο Ζακ Σιράκ φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λιονέλ Ζοσπέν, πριν από την αναχώρηση του δεύτερου από τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να τον επιπλήξει σφοδρά. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η «γαλλική ευαίσθητη ισορροπία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στις αραβικές χώρες και υπογραμμίζεται ότι «το να τίθεται υπό αμφισβήτηση η αμεροληψία της Γαλλίας είναι πλήγμα στην αξιοπιστία της εξωτερικής της πολιτικής και της ικανότητάς της να εργαστεί για την ειρήνη στην περιοχή», ενώ καταλήγει ότι «η γαλλική πολιτική τακτική στη Μέση Ανατολή διακρινόταν πάντα για τη συνέπεια και την εσωτερική της αλληλουχία».

Δριμύα επίθεση κατά του Ζοσπέν έχει εξαπολύσει και το σύνολο, σχεδόν, του γαλλικού Τύπου, που μιλά για «γκάφα σοβαρότατων συνεπειών» του πρωθυπουργού. Μάλιστα, πολλές αναλύσεις εκτιμούν ότι η αιτία «αυτής της καταστροφής», ίσως, είναι η αγωνιώδης προσπάθεια του Ζοσπέν να εκφράσει τη «φιλοϊσραηλινή» στάση της δικής του κυβέρνησης απέναντι στη «φιλο-αραβική» των προκατόχων του ή ακόμη και να πετύχει ένα «πλήγμα» στον αντίπαλό του στην προεδρική κούρσα του 2002, Ζακ Σιράκ. Οπως και να έχει, η κίνησή του εκτιμάται, από τους αναλυτές, ως «ολέθρια» για τον ίδιο και για την προσπάθεια της Γαλλίας να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην «ειρηνευτική διαδικασία».

Ως «εποικοδομητική» εκτίμησε την επίσκεψη Ζοσπέν ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Αβίβ Σιρόν, ενώ καθόλη τη διάρκεια της Κυριακής το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε με θέμα την πρόταση του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Ν. Λίβανο τον Ιούλη. Παρ' όλα αυτά, όπως φαίνεται, μέχρι τότε, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει το «έργο» του. Χθες, ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν νέες επιδρομές, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, ενάντια σε θέσεις της «Χεζμπολάχ» απαντώντας, όπως υποστηρίχτηκε, σε επίθεση της οργάνωσης κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη ζώνη. Στην περιοχή έφθασε, την Κυριακή το βράδυ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει τα «γεγονότα» της επίσκεψης Ζοσπέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ