Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησαν οι κρατούμενοι

Ανακαλεί την ομολογία του ο Β. Τζωρτζάτος, ενώ ο Αλ. Γιωτόπουλος μιλάει για κατασκευασμένες προανακριτικές απολογίες

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Eurokinissi

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος
Για άλλη μια φορά αρνείται ο φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη» στη συμπληρωματική του απολογία «καθ' ολοκληρία» τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ επιφυλάσσεται να συμπληρώσει «τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς στο μέλλον».

Ο Αλ. Γιωτόπουλος στη συμπληρωματική του απολογία αναφέρει ότι δε γνωρίζει κανένα από τους έγκλειστους στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενους για την τρομοκρατία, ενώ για όσα του καταλογίζονται από την απολογία του Σ. Ξηρού αναφέρει, ότι αυτή η απολογία ήταν κάτω από την επίδραση διάφορων φαρμάκων που διέλυσαν τη συνείδηση του κατηγορούμενου.

Παράλληλα, προσθέτει ότι αν ήταν αρχηγός της «17 Νοέμβρη» δε θα ξεκινούσε τον δικαστικό αγώνα για το γνωστό πρόβλημα με το σπίτι στους Λειψούς.

Σε ερώτηση να κατονομάσει έστω και μια πηγή από τα χρήματα που έπαιρνε από τις μεταφράσεις που ισχυρίζεται ότι έκανε, απάντησε ότι για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να το κάνει, καθώς όλοι οι φίλοι του έχουν τρομοκρατηθεί. Επίσης, δήλωσε, ότι την κ. Πεϊνό έχει γνωρίσει από το 1973 και συζούν από το 1987.

Στο μεταξύ ο Αλ. Γιωτόπουλος στο συμπληρωματικό απολογητικό του υπόμνημα, όπως δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, κάνει λόγο για χαλκευμένα σενάρια των διωκτικών μηχανισμών και κατηγορεί αμερικανικές και αγγλικές μυστικές υπηρεσίες ότι τον επινόησαν ως το πρόσωπο αρχηγού, λόγω του παρελθόντος του.

Χαρακτηρίζει κατασκευασμένες όλες τις προανακριτικές απολογίες: «Μετά την έκρηξη του Πειραιά και τον τραυματισμό του Σ. Ξηρού, αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα, θεωρούν ότι έχουν πλέον τη χρυσή ευκαιρία να παρουσιάσουν αντιτρομοκρατικό έργο, μετατρέποντας τα σενάριά τους σε αποδείξεις». Κατονομάζει τον ανακριτή Φ. Παπαγεωργίου πως τον πίεζε μια ολόκληρη νύχτα να ομολογήσει τη συμμετοχή του στις τρεις πρώτες ενέργειες της «17 Νοέμβρη» λέγοντάς του ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει την έκδοσή του και φαίνεται πως ο Σημίτης έχει υποκύψει.

Στο μεταξύ ο Β. Τζωρτζάτος στη συμπληρωματική του απολογία ανασκευάζει το περιεχόμενο της αρχικής του κατάθεσης και ομολογεί ότι μόνο βοηθητικό ρόλο διαδραμάτισε στην οργάνωση.

Ο φερόμενος ως «Σταμάτης» της «17 Νοέμβρη», αποδέχεται τη συμμετοχή του μόνο σε 2-3 κλοπές αυτοκινήτων και 3-4 κλοπές πινακίδων από άλλα αυτοκίνητα. Από τα πρόσωπα της οργάνωσης ισχυρίζεται ότι γνώριζε μόνο τον Δ. Κουφοντίνα και τον Σ. Ξηρό, με τους οποίους τον είχε φέρει σε επαφή το 1985-1986 ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της συμπληρωματικής απολογίας του καταλαμβάνει η περιγραφή των βασανισμών που ισχυρίζεται ότι υπέστη στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι μια πορτοκαλάδα με περίεργη γεύση που του προσέφεραν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής σε συνδυασμό με τις απειλές και τους συνεχείς ξυλοδαρμούς, τον έκαναν να ομολογήσει τη συμμετοχή σε 24 ενέργειες της «17 Νοέμβρη».

Στο μεταξύ αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησαν από χτες το πρωί οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», που κρατούνται στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους, ενώ κάνουν λόγο για «λευκά κελιά». Στην αποχή δε συμμετέχουν οι Κ. Τέλιος, Π. Τσελέντης και Δ. Γεωργιάδης, καθώς και η λεγόμενη ομάδα των Θεσπρωτών (Κ. Καρατσώλης, Η. Κωστάρης και Π. Σερίφης). Οι αδερφοί Ξηροί ήδη από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν 48ωρη αποχή από το συσσίτιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ