Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτ

Μετά από μακρόχρονη αρρώστια πέθανε στις 5 Νοέμβρη 2002 ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στον Κεφαλά Λακωνίας το 1916. Πήγε στο Γυμνάσιο της Σπάρτης και το 1932 ήρθε στην Αθήνα και μπήκε στην Τεχνική Σχολή «Προμηθέας» στον Πειραιά. Για να επιβιώσει, την ημέρα δούλευε και το βράδυ σπούδαζε. Τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ.

Οταν τελείωσε τη Σχολή εργάστηκε ως μηχανικός στο κρατικό εργοστάσιο αεροπλάνων. Το 1940 συνεχίζει να δουλεύει επιστρατευμένος στο ίδιο εργοστάσιο.

Αργότερα πήγε στο χωριό του και μαζί με τα αδέρφια του συνεχίζει ως υπεύθυνος του ΕΑΜ του χωριού του και στην περιφέρεια.

Για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση απολύεται το 1945, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος ήρθε και πάλι στην Αθήνα με όλη την οικογένειά του γιατί κινδύνευαν να τους σκοτώσουν.

Το 1951 συλλαμβάνεται και πάλι και καταδικάζεται σε 15 χρόνια φυλακή.

Απολύθηκε λόγω υγείας. Οργανώνεται στο σωματείο Μετάλλου. Το 1967 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στα Γιούρα και τη Λέρο.

Με τη μεταπολίτευση αγωνίζεται από τις γραμμές του ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος.

Μετά τη συνταξιοδότηση και μέχρις ότου αρρώστησε, εκλεγόταν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων.

Στη μνήμη του σύντροφοι από την Κομματική Οργάνωση προσφέρουν 70 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καισαριανής, στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου ΧΡΗΣΤΟΥ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, της αδελφής μου ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΜΑΓΚΑ και του γαμπρού μου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΓΚΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ, από το Σκαλοχώρι Κοζάνης, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Δημοσθένης Γιωτόπουλος, αντιστασιακός από το Σκαλοχώρι

* * *

Στις 11 Οκτώβρη 2002 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΠΑΥΛΟΣ ΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. Εφηβος εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, πέρασε από τα κρεματόρια του Νταχάου, από φυλακές και στρατόπεδα εξορίας, αλλά έμεινε πιστός οπαδός του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Γεωργία προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αχαρνών.

* * *

Ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΣΑΚΑΡΙΣΙΑΝΟΣ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας το 1998, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ήταν αρτοποιός και δραστήριος συνδικαλιστής στο χώρο του, μπροστάρης σε κάθε πορεία ειρήνης, κρατώντας το κοντάρι με τη μεγάλη κουλούρα, με το σήμα της ειρήνης. Για τη συνδικαλιστική δράση του και την πίστη και αφοσίωσή του στα ιδανικά του εργατικού κινήματος και το σοσιαλισμό, οι μεταδεκεμβριανές κυβερνήσεις τον έστειλαν εξορία για πολλά χρόνια.

Το 1967 η χούντα τον έπιασε και τον εξόρισε για 3 χρόνια στο στρατόπεδο της Λέρου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Γαλατσίου 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Νικολέτα και τα παιδιά του.

* * *

Για το μνημείο του καπετάν Ανάποδου (Θύμιου Καψή) οι παρακάτω αγωνιστές από το Αγιο Βόρειας Εύβοιας πρόσφεραν 180 ευρώ: Γιώργος Βασιλείου 60 ευρώ, Γιώργος Αλεξίου και Νίκος Ζαπανιώτης, από 30 ευρώ ο καθένας. Θανάσης Μπαλωμένος, Κώστας Χατζής και Ντίνος Μαστρογιαννόπουλος από 20 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ