Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Γυναίκες με ... ψηλά τακούνια

Οι γυναίκες του Πέδρο Αλμοδοβάρ στην ταινία «Ψηλά τακούνια»
Οι γυναίκες του Πέδρο Αλμοδοβάρ στην ταινία «Ψηλά τακούνια»
Μία όπερα, αλλά και δύο ταινίες ξεχωρίζουν σήμερα από το πρόγραμμα των καναλιών. Από τη μια, ο Αλμοδοβάρ με το καυστικό χιούμορ και την κιτς διάθεσή του και, από την άλλη, μια κλασική, αλλά ενδιαφέρουσα αστυνομική ταινία.

«Ψηλά τακούνια», σε σκηνοθεσία Πέδρο Αλμοδοβάρ. Η Μπέκι, μια άσπλαχνη μάνα, εγκαταλείπει την κόρη της σε ηλικία 13 ετών, για χάρη της καριέρας της στο χώρο της ποπ μουσικής. Η νεαρή Ρεμπέκα μεγαλώνει με τον πατέρα της, αλλά παραμένει προσκολλημένη στο πρόσωπο της απούσας μητέρας της. Μετά από 15 χρόνια, ξανασυναντά την Μπέκι και με αφορμή έναν άνδρα, συγκρούεται μαζί της... Παρακολουθούμε την απρόβλεπτη, όσο και απίστευτη, σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ δυναμικές γυναίκες, διανθισμένη με στοιχεία από την ψυχοπαθολογία της καθημερινότητας, στοιχεία που εντάσσονται σ' έναν εξόχως αποτελεσματικό αφηγηματικό μηχανισμό, που συνδυάζει το μελόδραμα με τις τρελές καταστάσεις, τον κυνισμό με τη διερεύνηση της ψυχολογίας των χαρακτήρων και των ανθρώπινων σχέσεων. Πρωταγωνιστούν: Βικτόρια Αμπρίλ, Μαρίζα Παρέντες, Μιγκουέλ Μπόσε, Πέδρο Ντιέζ ντελ Κοράλ (ΕΤ-1, 23.30).

«Madame Butterfly», σε σκηνοθεσία Φρεντερίκ Μιτεράν. Πρόκειται για την πιο φανταχτερή και στιλιζαρισμένη μεταφορά όπερας, που έγινε ποτέ στο σινεμά. Η «Madame Butterfly» είναι βασισμένη στο λιμπρέτο του Τζιουζέπε Τζιακόζα. Ο μύθος της είναι σημείο αναφοράς για τη διάψευση της πρώτης αγάπης και την καταστροφή της αθωότητας και η τραγική του κατάληξη, με την αυτοκτονία της ηρωίδας στα χέρια του εραστή της, ντύνεται με τη συγκινησιακά φορτισμένη μουσική του Πουτσίνι και μεταφράζεται σε εκθαμβωτικές κινηματογραφικές εικόνες. Την παραγωγή έχει κάνει ο Μάρτιν Σκορτσέζε. Τον 19ο αιώνα, ο Αμερικανός ναυτικός Μπέντζαμιν Φράνκλιν Πίνκερτον φτάνει στην Ιαπωνία, όπου γνωρίζει την 15χρονη Τσιάο - Τσιάο - Σαν, την οποία εκείνος αποκαλεί Μπατερφλάι. Η Μπατερφλάι τον ερωτεύεται κι εκείνος ζητά το χέρι της, παρόλο που δεν είχε σκοπό να την πάρει μαζί του επιστρέφοντας στην Αμερική. Η νεαρή γυναίκα, τυφλωμένη από έρωτα, τον παντρεύεται και για χάρη του απαρνιέται την οικογένεια και την πίστη της. Εκείνος, όμως, την εγκαταλείπει... Πρωταγωνιστούν: Γινγκ Χουάν, Νινγκ Λιανγκ, Ρίτσαρντ Τρόξελ, Γινγκ Μα Φαν Κριστοφέρεν Νοϊμούρα, Κονστάνς Χαουμάν (ΕΤ-3, 00.20).

«Το μεγάλο αίνιγμα του Σέρλοκ Χολμς», σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Ρος. Το 1891, ο Σέρλοκ Χολμς εξαφανίζεται και θεωρείται νεκρός για τρία χρόνια. Στην ταινία παρουσιάζεται η αληθινή ιστορία της εξαφάνισής του. Η ταινία αρχίζει αριστοτεχνικά με τον εθισμό του ντετέκτιβ Χολμς στην κοκαΐνη, ειπωμένη από το φίλο του, γιατρό Γουότσον, ο οποίος για να τον ελευθερώσει από τον εθισμό ζητάει τη βοήθειά του δρ. Σίγκμουντ Φρόιντ. Και όταν η θεραπεία ξεκινά, οι τρεις τους θα μπλεχτούν στην υπόθεση μιας απαγωγής. Η ταινία έχει δύο σκέλη: Αυτό του Χολμς και της αποτοξίνωσής του και αυτό της λύσης του μυστηρίου της απαγωγής της Λόλα Ντεβερό. Πρωταγωνιστούν: Αλαν Αρκιν, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Νικόλ Γουίλιαμσον, Λόρενς Ολίβιε κ.ά. (ΝΕΤ, 16.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ