Κυριακή 17 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Η πλειοψηφία με τη σημαία του ΣΕΒ

«Να επικαιροποιήσουμε το καταστατικό μας με βάση την ευρωπαϊκή στόχευση...». Αυτός είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους που θέτει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το 31ο Καταστατικό - Οργανωτικό Συνέδριό της, που γίνεται το επόμενο Σαββατοκύριακο. Και προσθέτει την ανάγκη για «ευέλικτες δομές» στο συνδικαλιστικό κίνημα «που θα αντιστοιχούν στο νέο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο που διαμορφώνεται...».

Με δυο λόγια, η πλειοψηφία και οι ηγεσίες των παρατάξεων που την απαρτίζουν, ζητάνε από τους εργαζόμενους να βάλουνε το κεφάλι τους στον ...ντορβά του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Να υποκύψουν και να αποδεχτούν το παραγωγικό μοντέλο που χτίζουν οι πολυεθνικές της ΕΕ μαζί με την Κομισιόν και τα επιτροπάτα της.

Για όσους σπεύσουν να χαρακτηρίσουν υπερβολικές αυτές τις εκτιμήσεις δεν έχουν παρά να διαβάσουν πώς το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο κατανοεί την ΕΕ και τους σκοπούς που εξυπηρετεί: «Ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος - δήλωνε την προηγούμενη βδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ- στηρίζει τους στόχους της Λισαβόνας και επισημαίνει την ανάγκη να επισπευστούν οι πολιτικές που θα προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα εθνικά και ευρωπαϊκά. Η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη όλων των ευρωπαϊκών στόχων της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

Αυτή ακριβώς η ανταγωνιστικότητα είναι και η σημαία, που σηκώνει η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση διολισθαίνει κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά. Από συνέδριο σε συνέδριο και από ολομέλεια σε ολομέλεια την τελευταία δεκαετία, έχει επιδοθεί σε μια τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης των εργαζομένων και των συνδικάτων. Αυτό επιδιώκει και στο επικείμενο συνέδριο. Αυτό το σκοπό υπηρετούν οι «αλλαγές» που προτείνονται και στο Καταστατικό και στην οργανωτική δομή. Από την αλλαγή του λογότυπου της ΓΣΕΕ, μέχρι τη δημιουργία των περιφερειακών οργανώσεων, όλα συντείνουν σε αυτή τη «στόχευση». Η πλειοψηφία ξαναμοντάρει τους μηχανισμούς της, αποβλέπει, σε βάθος χρόνου, να παγιώσει τη γραμμή του «συνεταιρισμού» και του «κοινωνικού διαλόγου», να αφοπλίσει το εργατικό κίνημα.

Αυτή η πορεία αποδεικνύεται καταστροφική για τα εργατικά συμφέροντα, για τα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων. Γι' αυτό και πρέπει να ηττηθεί.

Σε αυτή τη γραμμή η ΔΑΣ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα αντιπαρατεθούν και μέσα στο Συνέδριο, όπως κάνουν χρόνια τώρα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θα προβάλουν και θα υπερασπιστούν τη γραμμή του αγώνα, της ανειρήνευτης ταξικής πάλης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και με όσους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα τις υπηρετούν.


Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ