Κυριακή 17 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Στις 21 και 22 Νοέμβρη διεξάγεται στην Πράγα η 16η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Σύνοδος της Πράγας θα είναι καμπή στην ολοένα και πιο αντιδραστική πορεία του ΝΑΤΟ με τη διεύρυνσή του με νέα μέλη, με νέες αποστολές και νέες στρατιωτικές ικανότητες, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος του ως παγκόσμιος μηχανισμός επιβολής της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. (σελίδες 12-13)

Χαρακτηρίστηκε και όχι άδικα «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο λόγος, φυσικά, για τη Γερμανία, η οποία όμως τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκεται στη δίνη μιας επίμονης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, με χαρακτηριστικά ύφεσης. Ενας από τους σημαντικότερους δείκτες αυτής της πορείας είναι βεβαίως η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία. (σελίδα 15)

«Να επικαιροποιήσουμε το καταστατικό μας με βάση την ευρωπαϊκή στόχευση...» αυτός είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους που θέτει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το 31ο καταστατικό - οργανωτικό συνέδριό της που γίνεται το επόμενο Σαββατοκύριακο. Και παραπάνω προσθέτει την ανάγκη για «ευέλικτες δομές» στο συνδικαλιστικό κίνημα «που θα αντιστοιχούν στο νέο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο που διαμορφώνεται. (σελίδα 24)

Η μεγάλη διαδήλωση στη Φλωρεντία καθώς και οι συζητήσεις που έγιναν για μια περίπου βδομάδα ανάμεσα σε κόμματα και σε κινήματα, προσφέρονται για μια σοβαρή συζήτηση για την ανάπτυξη του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, γενικότερα του εργατικού κινήματος, με δεδομένη την οξύτατη διαπάλη μέσα στο κίνημα, για τον προσανατολισμό της λαϊκής δράσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ανάμεσα στην ενσωμάτωση, την υποταγή και την αντίσταση, την αντεπίθεση. (σελίδες 26-27)

Η πρόσφατη αποκάλυψη σχεδίου νεοναζιστικής οργάνωσης των Αφρικάνερς, για ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου της Ν. Αφρικής Θάμπο Μπέκι, και η επανεμφάνιση της, ως επί το πλείστον βομβιστικής, δράσης ακροδεξιών οργανώσεων φέρνουν στην επιφάνεια τις βαθιές πληγές και τεράστιες ανισότητες, που δημιούργησε επί δεκαετίες το στυγερό και απάνθρωπο καθεστώς «απαρτχάιντ», και οι οποίες, οκτώ χρόνια μετά το τέλος των ρατσιστικών κυβερνήσεων, παραμένουν ανεπούλωτες. (σελίδες 28-29)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ